A fugit alesul poporului. Ca să nu fie votat din nou

Data:

spot_img

Nimic nu se schimbă în România, se plânge un băimărean care l-a votat pe Cătălin Cherecheș când acesta era în arest preventiv și încă o dată în 2020, când procesul primarului era deja avansat. Probabil că băimăreanul l-ar fi votat și în 2024, dacă edilul nu ar fi fost condamnat pentru luare de mită și nu ar fi fugit din țară.

Dubla realegere a primarului din Baia Mare este unul dintre cele mai rușinoase episoade din istoria politică post-decembristă și confirmă ceea ce susțin de foarte multă vreme: politicienii care ne conduc și de care ne plângem în fiecare zi nu au luat puterea cu forța.

Le-am oferit-o noi, democratic, prin vot sau neprezentându-ne la vot. În plus, politicienii – o spun conștient că mulți dintre voi vă veți simți jigniți – sunt exclusiv oglinda comunității pe care o reprezintă.

Citește și: Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare

Când băimărenii l-au ales pe Cătălin Cherecheș de două ori, deși individul a fost prins în flagrant luând mită – așadar nu era vorba de vreo invenție a unor procurori, de vreun mecanism fin de corupție, pe care să nu-l înțeleagă cetățenii, au arătat că nu au absolut nici o problemă cu furtul, că susțin corupția și că le place să fie furați.

Alegerea celui care astăzi și-a mai adaugăt și infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei la palmaresul penal spune mai multe despre băimăreni decât despre Cătălin Cherecheș. Și nu spune nimic de bine.

Mai ales că, dacă nu ar fi fost condamnarea definitivă de acum, avea cele mai mari șanse pentru al patrulea mandat.

Citește și: Cătălin Cherecheş a fugit din ţară folosind actul de identitate al unei rude

Le bat obrazul votanților din Baia Mare în condițiile în care provin, la rându-mi, dintr-un oraș care alege cu entuziasm doi politicieni ultra penali, cu câte două trimiteri în judecată și încă alte dosare penale.

Este vorba, desigur, despre Iași, acolo unde Mihai Chirica și Costel Alexe au, potrivit sondajelor actuale, mari șanse să recâștige încă un mandat. De fapt, sunt favoriți, la ceva distanță de restul competitorilor politici.

Cetățenii care continuă să voteze infractori dovediți își cam pierd dreptul să se plângă că „nimic nu merge în România”.

Când alegi să fii condus de unul care a luat mită în tablă sau care și-a ascuns vila pe numele bebelușului, nu prea mai ai voie să bocești că nu sunt străzi bune, că mori în spital sau că nu ai apă caldă la robinet.

Câtă vreme nu vom înțelege că puterea de selecție a politicienilor este la noi, nimic nu se va schimba cu adevărat pe termen lung.

Bun, poți să votezi cu toată buna credință un politician și să fii apoi păcălit, acela să nu-și țină promisiunile. Dar măcar uită-te să nu aibă cazier. Încearcă cu cineva care este un hoț demonstrat, în ciuda muntelui de coroane pe care-l afișează în spate.

Schimbarea nu se face singură, nu știu câți dintre băimăreni sau dintre ieșeni (dar e valabil pentru multe alte localități) au înțeles asta, după 33 de ani de alegeri efectiv libere.

Schimbarea o facem noi și începe cu noi. Nu este un slogan, este o realitate.

Urmează un an electoral extrem de important pentru România, cu patru rânduri de alegeri.

Dacă vom merge iar pe modelul „a furat, dar a și făcut”, să nu mai mirăm apoi că a fugit alesul poporului, la casele lor construite în insule străine din salariile de bugetari.

Acești politicieni au, la extrem, scuza că ei sunt niște infractori, deci normal că nu știu altceva decât să fure.

Dar tu, cel care te crezi cinstit și o victimă a „politicienilor nenorociți”, ce scuză ai?

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.
4 COMENTARII
  1. Instituțiile anti corupție nu pot lupta împotriva cetățenilor. Arestează corupții (pe care îi pot dovedi), instanțele îi condamnă și cu toate astea încrederea în Justiție scade. De ce? Pentru că îi arestează și îi condamnă pe ai noștri. Iar ai noștri sunt peste tot. Cetățenii sunt puternic sprijiniți în convingerile lor privind justiția nedreaptă, tocmai de către presă, care atacă constant tot ceea ce este instituție și autoritate publică, adică și atunci când nu e cazul (se speculează, se improvizează mult, doar pentru a se scrie). Nu am văzut niciun gest de apreciere publică la adresa judecatoarei din completul Cherecheș care a denunțat încercarea de mituire. Da, veți spune, era
    normal să denunțe, de ce să fie apreciată pentru asta. Păi tocmai pentru ca oamenii să vadă că nu toți judecătorii sunt corupți (de fapt majoritatea covârșitoare a lor sunt profesioniști onești, dar e greu să te bați cu percepția publică), iar încrederea în Justiție să crească. Stați să vedeți ce surprize o să ne ofere justiția din Italia sau Grecia, unde fugarii Europei își află sălaș.

    • Dar cine a contestat justiția aici? Eu m-am referit tocmai la cetățeni, la electorat, care continuă să voteze hoți în ciuda deciziilor justiției.

      • Nu, nu dumneavoastră. Cea mai mare parte a presei din România. Remarcile sunt prilejuite de articolul dvs, nu cauzate de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...