A început Revoluția Fotovoltaică: ce produci vara primești gratis iarna. Gazul scump începe să dispară

Data:

spot_img

Un sistem cu panouri fotovoltaice și pompă de căldură îți permite să nu plătești nimic vara, iar iarna să ți se compenseze o parte din consum în contul energiei pe care ai băgat-o în sistem.

Dacă încălzirea cu gaz la o casă de 150 mp ar putea costa 2.000 de lei/lună în perioada iernii, cu panourile fotovoltaice și compensarea din rețea costul ar fi de numai 500 de lei/lună.

Un sistem de 7 KWh, suficient la 150 mp și 3-4 persoane, costă 7.000 de euro. Investiția se amortizează în 4 ani, dar prețurile panourilor vor continua să scadă.

Statul român a modificat legislația și a permis micilor producători de energie electrică cu panouri fotovoltaice care varsă energie în rețeaua națională să primească aceeași cantitate înapoi, când au nevoie, fără să plătească prețul energiei.
Pentru specialiști se numește compensare cantitativă și a modificat situația de până acum: proprietarii de case cu panouri fotovoltaice vărsau energia în rețea cu un preț calculat de aproximativ 20 de bani/KWh și, atunci când aveau nevoie, în perioadele noroase, o cumpărau de la furnizori cu prețul pieței – aproximativ 0.7 lei/KWh.
Nu înseamnă, însă, că proprietarii de panouri nu plătesc nimic atunci când trag curent din rețea. Caz concret: dacă au vărsat 100 de KWh în rețea și au tras de acolo 100, într-o zi de iarnă cu nori, trebuie să plătească furnizorului transportul, taxele și accizele pe această cantitate.

S-a schimbat legislația

Până în acest an, proprietarii de panouri fotovoltaice care nu aveau sistem de stocare cu baterii (în principal beneficiarii programului Casa Verde) vărsau surplusul în rețea, iar furnizorii lor compensau cu aproximativ 20 de bani fiecare KWh.
Atunci când aveau nevoie, în perioadele de iarnă, în care sistemul de panouri era depășit și era necesar ajutorul de energie din rețea, furnizorii le dădeau curentul la preț normal de peste 80 de bani/KWh.
În acest fel, un proprietar de panouri fotovoltaice trebuia să verse 3.000 de KWh în rețeaua națională pentru ca într-o lună de iarnă să primească 1.000 de KWh.
„ANRE a elaborat și a emis alte norme, în februarie, conform căreia furnizorii de energie electrică cu care au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice deținătorii de panouri de putere instalată de maxim 400 KW sunt obligaţi să realizeze în factura prosumatorilor o compensare cantitativă ȋntre energia electrică produsă şi livrată ȋn reţea şi cea consumată.
Furnizorii trebuie să evidențieze în facturi diferența de energie electrică dintre cantitatea livrată şi cea consumată, în situaţia în care cantitatea de energie produsă şi livrată în reţea este mai mare decât cantitatea de energie electrică consumată.
Conform normelor ANRE prosumatorii pot utiliza cantitatea de energie electrică reportată în maxim 24 de luni de la data facturării”, a precizat Alexandru Stan, reprezentantul unei firme de panouri fotovoltaice, titrează REPORTERIS.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.
1 COMENTARIU
  1. poate autorul de IS sa defalcheze pretul panourilor fotovoltaice pe ultimii 5 ani ? deasemenea poate sa arate si cat costa o pompa de caldura ? in rest pot spune ca articolul este scris de un copil entuziast de cat de simplu este sa traiesti colorat („verde”.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat în ruine | Ziarul de Iași

Începe restaurarea Bisericii lui Cujbă, un monument ieșean uitat...

Primarul PNL din Drăgăneşti-Olt a trecut la PSD | Reporter24

Primarul PNL din Drăgăneşti-Olt, Marian Tudorică, a trecut la...