A început Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat, dedicată „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării”

Data:

spot_img

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) anunță că astăzi, 22 august, a avut loc deschiderea programului Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, ediția a XIV-a, care se va desfășura în perioada 22-26 august și care ca temă, anul acesta, „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării”. 

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat – „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării” este prima de acest fel din România, fiind destinată studierii sistemului represiv comunist. Ce 20 de studenți selectați în program vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri şi de a asista la prelegeri susţinute de reprezentanţi ai IICCMER, experţi, istorici şi cercetători în domeniul comunismului şi post-comunismului românesc şi est-european.  

Consilierul de Stat Cătălina Galer a adresat publicului prezent un mesaj din partea Administrației Prezidențiale: „Țin să felicit organizatorii pentru reluarea acestui eveniment de tradiție, dar mai ales pe studenții care au ales să participe anul acesta la cursurile Universității de Vară de la Râmnicu Sărat. Formatul practic al acestui eveniment vine să completeze acea latură simbolică pe care o avem prin diferitele comemorări oficiale.

Totodată, aș vrea să vă amintesc și despre un apel pe care Președintele Klaus Iohannis l-a făcut la finalul lunii iulie, alături de alți lideri europeni, prin care istoria regimurilor totalitare trebuie cunoscută; generația tânără are nevoie de conștientizare, iar istoria și memoria europeană trebuie inclusă în programele educaționale naționale din întreaga Uniune Europeană.

În ceea ce privește tema din acest an, „Pedagogia memoriei”, vreau să insist puțin pe ideea că prin memorie asigurăm continuitatea identității noastre. Asta înseamnă că fără memorie nu putem înțelege prezentul și nu putem să construim viitorul. De aceea, este foarte important ca despre istoria noastră, adesea tragică – mai mult de peste patru decenii am cunoscut cele mai mari atrocități și torturi – să continuăm să discutăm deschis despre acest trecut traumatic.

Să nu ne fie frică să recunoaștem că în istorie am avut parte de momente extrem de întunecate și dureroase, și cu cât vom face acest lucru mai deschis și mai asumat, sunt sigură că vom asigura respectarea valorilor europene, a drepturilor și a libertăților fundamentale.

Am speranța că proiectul de reabilitare a „Închisorii Tăcerii” de la Râmnicu Sărat se va realiza și asigur echipa IICCMER de întreaga susținere pentru proiectele educaționale care privesc promovarea și prezervarea memoriei victimelor totalitarismelor”.

Secretarul de Stat din partea Cancelariei Prim-ministrului României, Irina Dumitrița Solomon, a adresat publicului prezent mesajul Prim-ministrului României, Domnul Nicolae Ciucă: „Astăzi, România este un stat european ferm atașat valorilor și principiilor democratice, capabil să ofere cetățenilor săi stabilitate și securitate. Însă nu trebuie să uităm niciodată prețul plătit pentru această realitate de care ne bucurăm în prezent.

Fără determinarea și curajul românilor care au înfruntat regimul comunist, fără sacrificiul din decembrie 1989, România nu ar fi devenit ce este astăzi – stat de drept, democratic, în care demnitatea umană, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme.

În calitate de Prim-Ministru al României, susțin și consider prioritară introducerea „Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal și subliniez, încă o dată, importanța accesului neîngrădit la documentele și arhivele care constituite radiografia clară a ceea ce s-a petrecut în timpul regimurilor totalitare care au marcat România în secolul trecut.

Nu în ultimul rând, o altă dimensiune esențială a acestui proces de asumare a trecutului traumatic o reprezintă valorizarea locurilor memoriei. Așa cum am mai declarat, muzeele dedicate memoriei victimelor regimului comunist constituie o prioritate pentru actualul Executiv și vor beneficia și de resursele financiare necesare pentru operaționalizarea lor, fiind incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat și realizarea unui centru educațional privind comunismul în România în vederea promovării memoriei comunismului și a consecințelor sale reprezintă un astfel de proiect care beneficiază de finanțare prin PNRR și care va fi un spațiu dedicat atât publicului larg, cât și specialiștilor în cercetarea crimelor comunismului”.

Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Deputatul Alexandru Muraru: „Cred că nu există instituție în spațiul public românesc cu o misiune mai relevantă și mai bine poziționată administrativ și politic decât IICCMER, pentru a purta această misiune, de politică publică în materia promovării victimelor regimului comunist, a condamnării constante a comunismului, dar mai ales de a aduce în fața justiției pe cei care au comis crime și abuzuri în perioada regimului comunist.

IICCMER trebuie să fie prezent săptămânal în spațiul public pentru a influența actorii politici, pentru a-i sensibiliza și pentru a-i convinge de legi, de fonduri, de proiecte care să miște societatea în această direcție. IICCMER trebuie să fie o gazdă săptămânală pentru jurnaliști, pentru oameni care sunt deschiși la inițiative, pentru diplomați, ambasadori, primari, toți cei care vor să li se alăture.

Nu aveți concurență, singura concurență și standard sunteți voi. IICCMER trebuie să redevină un Hub pentru cercetarea crimelor regimului comunist, un motor de investigații, un generator permanent de proiecte de educație și cercetare, un avertizor ager de fiecare dată când persoane publice, instituții sau inițiative ultragiază memoria victimelor regimului comunist, cum a fost cea recentă, cu Cenaclul Flacăra și promovarea imaginii poetului de curte, Adrian Păunescu”.

Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președinte Executiv al IICCMER: „Doresc să le mulțumesc partenerilor noștri academici, instituționali, educaționali și media pentru deosebita lor implicare în organizarea ediției din 2022 a Universității de Vară și să îi asigur, în numele IICCMER, de deplina noastră gratitudine. IICCMER este hotărât să devină o parte importantă a efortului național de consolidare a conștiinței democratice, prin proiectele pe care le derulează, alături de celelalte instituții publice cu atribuții în domeniu și împreună cu societatea civilă.

Este stringentă nevoie de un program național de instituționalizare a memoriei istorice, care să plece de la o concepție modernă a activității în domeniu, urmărind în primul rând utilitatea publică și impactul educațional al acțiunilor. Istoria și memoria ei colectivă nu sunt domenii de simplă competență administrativă sau politică, fiind parte a conștiinței civice și a celei naționale.

De aceea, colaborarea permanentă cu societatea civilă, comunitatea academică și cea educațională, mediul antreprenorial privat și cel instituțional, atunci când obiectivul principal îl constituie susținerea unui set de valori morale, cu precădere în rândul generațiilor active, nu reprezintă doar o modalitate de atingere a scopurilor, ci un adevărat exercițiu de democrație în slujba intereselor publice”.

La ceremonia de deschidere au mai susținut alocuțiuni și: Sorin Cîrjan (Primarul Municipiului Râmnicu Sărat), Deputat Gabriel Avramescu și Daniel Marian Țiclea (Prefectul Județului Buzău).

Le mulțumim pentru suport în organizarea acestei ediții:

Partenerilor Academici: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Facultatea de Științe Politice a Universității din București.

Partenerilor Instituționali: Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Râmnicu Sărat, Consiliul Județean Buzău.

Partenerilor Educaționali: Grupul Editorial Litera, Cei de la Artis.

Partenerilor Media: Agerpres și PressHUB.

Proiect susținut de NOIR.

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale.

În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Pentru mai multe informații o puteți contacta pe: Didona Goanță – Coordonator Comunicare IICCMER.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related