joi, 27 ianuarie 2022
AcasăNewsletterA plecat din ATI, deși era era în stare gravă, spunând că...

A plecat din ATI, deși era era în stare gravă, spunând că nu crede în COVID

Un ieșean diagnosticat cu COVID-19 și cu alte probleme de sănătate care îi pun viața în pericol a cerut medicilor să plece acasă pentru că se simte mai bine și nu crede că ar fi infectat cu virusul SARS-CoV-2. Medicii care îl tratau la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” spun că decizia sa este una periculoasă și se așteaptă ca în câteva zile să revină la spital într-o stare mult mai gravă sau chiar să moară acasă.

Bărbatul în vârstă de 68 de ani a ajuns la spital în cursul zilei de luni în stare gravă, având nevoie direct de internare la Anestezie și Terapie Intensivă pentru că nu putea să respire. Conform medicilor, avea edem pulmonar acut, iar testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 a ieșit pozitivă. Pe lângă problemele de respirație, nici rinichii bărbatului nu funcționau corespunzător și a avut nevoie în regim de urgență de ședințe de dializă.

După trei zile de tratament, acesta a cerut medicilor să fie externat, negând existența virusului și spunând că nu are rost să stea în spital dacă se simte bine. „Bărbatul nu a necesitat intubare, ședințele de dializă și tratamentul administrat în ATI au îmbunătățit foarte mult starea generală de sănătate. I-au fost explicate aceste riscuri la care se supune atât din perspectiva faptului că i-ar putea infecta pe ceilalți membri ai familiei cât și din perspectiva necesității de a continua ședințele de dializă”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului „Parhon”.

Specialiștii spun că deși bărbatul nu realizează, starea lui se poate agrava atât din cauza faptului că nu a continuat ședințele de dializă, cât și din cauza problemelor date de infecția cu SARS-CoV-2 care pot să apară în a șaptea sau a opta zi a bolii. „Riscurile la care se expune sunt multiple – riscă să dezvolte o complicație asociată insuficienței renale, să facă o tulburare de ritm prin faptul că potasiul nu este eliminat, ceea ce se cheamă hiperkaliemie, fiind vorba despre un risc vital. De asemenea, există riscurile evoluției bolii infecțioase la un pacient vârstnic cu boală cronică. Însă decizia a fost a sa, după ce a văzut că se simte mai bine”, a completat medicul ieșean.

A fost anunțată și Direcția de Sănătate Publică Iași pentru că bărbatul trebuie să continue carantina la domiciliu.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE