Abandonarea eticii: refuzul dreptului la replică

Data:

spot_img

În România se respectă practica dreptului la replică de acei jurnaliști și companii de presă care se străduiesc să facă jurnalism corect, de nivel european.

Prinsă în hora finanțărilor netransparente practicate de partide, presa din România își permite tot mai multe abateri de la normele profesionale și etice. Printre cele elementare se află verificarea faptelor, prezentarea punctelor de vedere relevante sau „audiatur et altera pars”, dacă invocăm vechiul principiu latin.

Erorile trebuie îndreptate și pentru aceasta practica dreptului la replică este o cutumă simplă și fără echivoc. Articolul 31, alin. 4 din Constituție formulează o obligație care implică și dreptul la replică: „Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice”.

Pentru radio și televiziune, Codul de reglementare a audiovizualului din Legea 504/2002 prevede la art. 49 că „orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică”.

Pentru presa tipărită și pentru publicațiile online nu există prevederi formulate în lege, deși în 1990, când vechea Lege a Presei din 1974 a fost abrogată fiind considerată caducă, s-a decis să se păstreze active câteva articole referitoare la acordarea dreptului la replică.

Citește și: Crimele din orfelinatele României, incluse într-o inițiativă europeană. Ce urmează

Articolele 72-75 stabileau detaliat când și în ce condiții se publică dreptul la replică. Însă și aceste articole au fost abandonate pe parcurs, lăsând la latitudinea redacțiilor și a nivelului lor etic administrarea dreptului la replică. Refuzul de a publica un drept la replică, conform legii vechi, trebuia motivat și comunicat petentului, chiar și pe vremea lui Ceaușescu.

Un caz recent din presa locală timișoreană dă de gândit. Apare întrebarea dacă ignorarea dreptului la replică tinde să devină noua normă jurnalistică. Bătălia politică deja încinsă în Timișoara face ca administrația locală să fie o țintă predilectă de atac politic.

Șase publicații timișorene au preluat declarațiile contondente ale unui consilier local, fost viceprimar, la adresa Direcției Horticultură din Primărie, care intenționează să cumpere o mașină electrică sau hibrid în locul celei vechi deja vândute. Afirmațiile consilierului conțineau mai multe date inexacte, aproximative sau eronate.

Au fost preluate ca atare de Opinia Timișoarei, Ziua de Vest, Pressalert, Timișoara, Sursa de Vest și Expres de Banat.

Continuarea în Revista 22


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Va trece si asta!

Filosoful britanic Tim Crane ironizează în cartea „The Mechanical...

Ciolacu, „premierul Nordis” – singur şi temător?

Premierul Marcel Ciolacu, 56 de ani, a consumat multă...

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși | Puterea a Cincea

Revizionismul lui Simion și întâlnirile cu agenții ruși. Calitatea...

Asalturi finale

Să vedem pe cine băgăm în turul doi. Ca...