Apel cu tentă putinistă al Academiei Române: „Oamenii de știință și de cultură descoperă mereu căi de dialog, indiferent de valorile politice”

Data:

spot_img

Academia Română a transmis un apel controversat către academiile europene, prin care solicită crearea unei platforme continentale „pentru identificarea valorilor, principiilor și aspirațiilor comune tuturor popoarelor, în vederea menținerii păcii”.

Academicienii români le cer colegilor săi din Europa, într-un limbaj ce amintește de stilul instituțiilor din regimul comunist, să lucreze pentru „o alianță a spiritelor iubitoare de armonie, capabile să îndemne la încetarea grabnică a războiului și la organizarea păcii”

„După două războaie mondiale devenite catastrofe umanitare, dezlănțuirea unui nou conflict armat, pe urmele celor petrecute în trecutul nu prea îndepărtat, părea imposibilă.

Soluția evitării confruntărilor violente o dăduse, cu decenii în urmă, Nicolae Titulescu: «Când pacea este amenințată, nu se răspunde prin război, ci prin organizarea păcii»“.

Și totuși, un stat independent vecin cu România este supus spectrului morții de către o mare putere care dezlănțuie o agresiune fățișă, contrară tuturor acordurilor internaționale.

Academia Română, aidoma tuturor instituțiilor similare, formate din oameni de știință și creatori de valori spirituale autentice, este din principiu împotriva violenței și condamnă ferm războiul dezlănțuit de Federația Rusă împotriva Ucrainei.

Din păcate, savanții nu au capacitatea de a opri conflictul, dar oamenii politici deținători ai puterii au decizia păcii în mâinile lor. Mai mult, acești lideri au chiar obligația s-o facă, din respect față de popoarele care le-au delegat dreptul de a conduce”, precizează Biroul Prezidiului Academiei Române”, susține Academia Română, într-un comunicat cu greșeli de limbă.

Citește și: Să vorbim puțin despre trădare. Dragnea, Iulian Iancu, Virgil Popescu și interesele Gazprom în România

„Este acum nevoie de o alianță”

Academia Română lasă de înțeles că nu există diferențe semnificative între invazia lui Putin în Ucraina, sugerând că nu contează „valorile politice”.

După crizele recente devenite copleșitoare, trebuie să se treacă la pace, la o pace durabilă, făuritoare de punți stabile de comunicare între toate popoarele Europei, mai transmit oficialii Academiei.

„Oamenii de știință și de cultură sunt cei care descoperă mereu căi de dialog, indiferent de valorile politice pe care le împărtășesc guvernele lor. Știința și cultura sunt limbaje universale”.

Academia Română cere academiilor europene, la opt zile de la începerea războiului din Ucraina, să creeze împreună o platformă continentală de comunicare științifică, al cărei scop să fie identificarea valorilor, principiilor și aspirațiilor comune tuturor popoarelor, în vederea menținerii păcii.

„Mai mult ca oricând, este acum nevoie de o alianță a spiritelor iubitoare de armonie, capabile să îndemne la încetarea grabnică a războiului și la organizarea păcii”, afirmă academicienii români.

spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...