Acces la datele medicale pretutindeni în UE. Uniunea Euroapeană dorește să faciliteze accesul transfrontalier la date privind sănătatea pentru cetățeni, personalul medical și cercetători.
În mai 2022, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind Spațiul european al datelor privind sănătatea, care vizează îmbunătățirea utilizării datelor privind sănătatea pentru cercetare, inovare și elaborarea de politici în domeniu. În același timp, acesta ar trebui să confere mai mult control cetățenilor europeni asupra utilizării propriilor date de sănătate, arată Parlamentul European.
Acces la datele medicale pretutindeni în UE. Beneficii pentru cetățeni
Cetățenii UE ar putea avea acces la datele medicale imediat și fără niciun cost, în format electronic. Datele privind sănătatea, cum ar fi fișele pacienților, rețetele electronice, rezultatele de laborator și rapoartele de externare, ar putea fi disponibile într-un format european comun care să poată fi accesat de medici din țara pacientului sau de peste granițe.
Astfel, oamenii nu ar trebui să își mai facă griji în legătură cu accesul la servicii de sănătate atunci când călătoresc în UE.
Aflați mai multe despre măsurile UE de îmbunătățire a sănătății publice.
Aspecte legate de securitate și confidențialitate
Cercetătorii, industria de profil și instituțiile publice ar putea la rândul lor utiliza anumite date privind sănătatea, însă normele includ garanții solide de protecție a datelor. Nu vor fi făcute publice informații personale. Pacienții vor putea să adauge informații, să rectifice datele eronate, să restricționeze accesul altor persoane și să obțină informații despre modul în care sunt utilizate datele lor și în ce scopuri.
Beneficii pentru personalul medical, cercetători și industria de profil
Întrucât va exista un format european comun, profesioniștii din domeniul sănătății vor avea acces la datele medicale mai rapid (la dosarele medicale ale pacienților), chiar dacă aceștia provin din alte țări ale UE. Accesul și schimburile de date medicale optimizate vor aduce proceduri administrative mai rapide și mai ieftine.
Citește și: Capcană periculoasă pe o şosea modernizată cu fonduri UE – VIDEO
Cercetătorii vor avea la rândul lor acces la date medicale de calitate mai rapid și la costuri mai mici.
Formatul comun european de date electronice va permite companiilor să-și ofere serviciile în alte state UE mult mai ușor. Disponibilitatea datelor ar putea stimula creșterea sectorului medical digital cu 20-30% pe an.11 miliarde EUR Economii preconizate în următorii 10 ani în UE ca urmare a îmbunătățirii accesului, schimbului și utilizării datelor privind sănătatea.
Obligațiile statelor UE
Toate țările trebuie să înființeze servicii naționale de acces la datele privind sănătatea până la finalul lui 2025, pe baza platformei Sănătatea mea @UE (MyHealth@EU) și să numească o autoritate pentru sănătatea digitală care să protejeze drepturile cetățenilor.
Poziția Parlamentului
Parlamentul și-a adoptat poziția în decembrie 2023. În plus față de propunerea existentă, deputații europeni solicită următoarele garanții:
- Anumite date sensibile privind sănătatea să poată fi utilizate pentru cercetare și dezvoltare, elaborare de politici, educație, siguranța pacienților sau în scopuri de reglementare numai dacă pacienții își dau acordul explicit
- Să existe posibilitatea de a refuza în cazul în care oamenii nu doresc să împărtășească anumite tipuri de date
- Să fie interzisă utilizarea datelor medicale astfel colectate în domenii precum recrutarea sau furnizarea de servicii financiare
Pașii următori
Parlamentul este gata să înceapă negocierile cu guvernele statelor UEcu privire la forma finală a actului legislativ.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto Parlamentul European