Accidentele de muncă din Botoșani ating un record tragic în 2024. Anul 2024 a fost cel mai grav an din punct de vedere al accidentelor de muncă din județul Botoșani, cu 15 decese și 65 de răniți, majoritatea din cauza neglijenței angajatorilor și nerespectării normelor de siguranță.
„Dacă fac o retrospectivă, cel puțin în ultimii 12 ani de când activez în inspectorat, nu am avut niciun an atât de prolific din acest punct de vedere. Din toate acele evenimente care au avut loc în 2024, foarte multe decese au intervenit din cauze naturale. Lucrurile astea se întâmplă în toate țara, poate că anul trecut a fost un an fatidic pentru Botoșani”, a declarat Daniela Lozneanu, șefa ITM Botoșani. Aceasta a explicat că, din totalul de 15 decese, doar două au fost recunoscute oficial ca accidente de muncă – unul în exploatarea forestieră și altul în drum spre serviciu.
Citește și: Natalia Intotero anunță reguli mai stricte pentru expozițiile românești în străinătate
Situația pare să fie o combinație între lipsa de investiții din partea angajatorilor și refuzul muncitorilor de a respecta regulile de siguranță, potrivit conducerii ITM Botoșani. „Dacă s-ar respecta toate prevederile specifice securității și sănătății în muncă, cu certitudine lucrurile ar sta altfel. Din punctul meu de vedere, vina este împărțită și, când spun acest lucru, mă refer atât la angajatori, care nu investesc atât cât ar trebui în echipamente, cât și la modul în care recrutează acești muncitori, care, de cele mai multe ori, sunt necalificați. Nu poți să îi iei de pe ulița satului și să îi urci pe schele fără să investești absolut nimic în pregătirea lor și fără să le aloci echipamente.
În altă ordine de idei, ne-am întâlnit și cu o altă situație: angajatorul a oferit tot echipamentul necesar, dar angajații refuzau să îl poarte în timp ce lucrau. Așadar, vina poate fi comună”, a declarat Daniela Lozneanu.
În cazul accidentelor mortale, drumul este lung. După ce este întocmit și avizat, dosarul trece de Inspectoratul Muncii și ajunge ulterior în instanță, unde angajatorii și familiile victimelor duc o luptă juridică pentru stabilirea responsabilității.
Continuarea, în Monitorulbt.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Monitorul de Botoșani)