„Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat”. Viața în comunism a Ecaterinei Bălăcioiu și a fiicei ei, Monica Lovinescu

Data:

spot_img

Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat”, carte semnată de Doina Jela (Editura Corint, 2022) este, dincolo de o demonstrație impresionantă a aparatului represiv al Securității în raport cu ființa umană, o carte care ne privește pe toți. Paginile țin atât de istoria recentă, de recuperarea memoriei, cât și de raportarea la elite, la demnitate, la sistemul concentraționar românesc și la lupta împotriva unui sistem abuziv și criminal.

Lansarea LIVE

Demersul Doinei Jela este unul admirabil, iar cercetarea pe care o realizează în elucidarea unor cauze este împinsă până la limita posibilului. Și nu este facil să reconstitui o lume și un timp în care avem de-a face cu o disoluție a omenescului.

Întregul univers al volumului reprezintă în primul rând o reparație morală în raport cu nedreptatea care i s-a făcut Ecaterinei Bălăcioiu, mama Monicăi Lovinescu.

Citește și: Cartea „Blocați conturile!” a devenit bestseller deoarece mulți politicieni, magistrați și factori de decizie au ajuns prin ea la concluziile adecvate despre Putin

Sfârșit tragic în închisorile comuniste

Volumul conține atât fragmente de corespondență, o analiză asupra împrejurărilor tragice care au condus la arestarea Ecaterinei Bălăcioiu, a destinului pe care aceasta l-a avut în închisoare, cât și anchetele Securității, dosarele de urmărire, simulacrele de proces, precum și întregul univers ideologic al delațiunii comuniste.

Ecaterina Bălăcioiu intră în vizorul Securității în 1948 din cauza originii sale sociale nesănătoase (descendentă de boieri) și a simpatiilor liberale, devenind astfel indezirabilă pentru un regim care trece fără scrupule la epurarea sa. În plus, regimul este deranjat de adevărurile rostite de Monica Lovinescu la Radio Paris și, ulterior, la Radio Europa Liberă. Securitatea va face presiuni asupra Ecaterinei Bălăcioiu  pentru a-și convinge fiica să renunțe și să se întoarcă în țară. Aceasta refuză sistematic să trădeze, fiind conștientă de vocea mobilizatoare a Monicăi Lovinescu.

Om cu o înaltă ținută morală, cu o vocație altruist-martirică, cu o imensă capacitate de dăruire în situații limită, Ecaterina Bălăcioiu va sfârși în închisorile comunismului, fără a se putea ști vreodată locul în care a fost îngropată.

Cartea poate fi achiziționată de aici.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Simona Preda
Simona Preda
Simona Preda este istoric, scriitoare și jurnalist cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Tradiţii populare române şi maghiare, într-o expoziţie internaţională

O expoziţie internaţională intitulată "Tradiţii populare române şi maghiare"...

Musicalul „Iată-ne aici!” – din ianuarie 2025, la TNB

Musicalul jukebox „Iată-ne aici!”, coproducție 2024 Touchstone Creative și...