ACHIZIȚII ÎN PANDEMIE Caracatița Boz-Transgaz: primarii PNL marcă banul pentru mahării din Guvern

Data:

spot_img

➔ Președintele PNL pe Municipiu face studii de fezabilitate pentru extindere de gaz la primării liberale.
➔ Asociata lui Eduard Boz e soția unui consilier din Secretariatul General al Guvernului, membru AGA la Transgaz când s-au făcut contractele.
➔ Vlad Nechita e omul lui Lucian Rusu, secretar de stat în Guvernul Orban, care se ocupă de Energie și care e trezorierul filialei județene PNL Iași.
➔ Studiile de fezabilitate n-au nicio valoare dacă primăriile nu obțin finanțări pentru investiții.
➔ Firma lui Boz și Nechita a obținut 450.000 de lei în 10 zile
➔ Unele contracte au fost încheiat pe SICAP în 20 de minute.
➔ Banii vin de la primari care abia acum au intrat în PNL, cumpărând lozul de bun-venit.
➔ Direcție nouă în PNL: lupii tineri veniți la Guvernare sunt disperați după contracte cu statul, lucrând pe față, cu firme proprii, așa cum nici pesediștii nu îndrăzneau.

O suveică de manual. Eduard Boz, consilier local liberal și unul dintre artizanii aducerii primarului Mihai Chirica în PNL, se află în centrul unui grup cu interese uriașe în domeniul Energiei.

Intriga: în ianuarie 2020, Boz și-a făcut o firmă cu o anume Raluca Nechita. În februarie și martie, societatea a prins patru contracte la patru primării liberale: realizare de studii de fezabilitate pentru înființarea rețelelor de gaz.

În timp ce Boz a câștigat încredințările directe, Vlad Nechita, soțul asociatei sale, era în funcția de consilier al secretarului de stat Lucian Rusu, de la Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Rusu, ieșean la origine, l-a mandatat pe Nechita, în martie, ca reprezentant al SGG în Adunarea Generală a Acționarilor de la Transgaz.

Adresele primăriilor comunale care vor extinderea rețelelor de gaz ajung, întâi, la Transgaz! „Nu este nicio problemă”, a sintetizat, Boz, punctul său de vedere în legătură cu aceste încrengături de persoane și funcții.

La Flutur a făcut safteaua

Firma Envi Grup Proiect Consult a fost înființată în luna ianuarie 2020 și-i are ca asociați pe Eduard Boz (avocat, liderul aleșilor PNL din Consiliul Local Iași) și pe Raluca Nechita (38 de ani, din Iași).

La câteva săptămâni de la înființare, SRL-ul celor doi a prins un contract de 135.000 de lei la Primăria Capu Câmpului din Suceava pentru realizare „studiu de fezabilitate, înființare distribuție gaze naturale”.

Anunțul a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) pe 25 februarie la ora 9:58, iar atribuirea s-a făcut în aceeași zi la 10:12, după ce, cu câteva minute înainte, între cele două entități fusese anulată o procedură similară.

Informații de context: comuna Capu Câmpului este fieful influentului lider liberal Gheorghe Flutur, acesta având în localitate un impresionant domeniu imobiliar. Marcela Elena Bîrsan, primar din partea ALDE la Capu Câmpului, a anunțat că va candida pentru un nou mandat din partea PNL, fiind unul dintre oamenii apropiați de Flutur.

De același Flutur este apropiat și Eduard Boz, cunoscut că a pus umărul la aducerea lui Mihai Chirica, primarul Iașului, în PNL. Contactată de REPORTER DE IAȘI, primărița Bîrsan a explicat cum a ales firma lui Boz: „Am auzit că lucrează foarte bine”.

Dar firma abia fusese înființată, iar acesta era primul contract al Envi Grup cu acest obiect. Acasă la Flutur.

Iar săgeata drept la țintă

În SICAP se păstrează urma unei alte proceduri, începută tot pe 25 februarie, în care protagoniști au fost Primăria Valea Moldovei (Suceava) și Envi Grup Proiect Consult, pentru un studiu similar. Achiziția a fost anulată pe 1 martie, în sistem menționându-se „ofertă neacceptată în termen”.

A doua zi, pe 2 martie, cererea s-a întâlnit cu oferta, iar Primăria Valea Moldovei a atribuit, în final, contractul către firma lui Eduard Boz în schimbul a 135.000 de lei.

Amănunt: presa locală din Suceava a anunțat pe 10 martie 2020 că primarul din Valea Moldovei, Constantin Moroșan, „după 20 de ani de PSD, va candida din partea PNL la alegerile locale”.

Eduard Boz, un liberal în ascensiune după ce l-a adus în PNL pe primarul Mihai Chirica

100.000 de euro în două săptămâni

Contractele trei și patru au fost semnate între Envi Grup și primăriile, conduse tot de liberali, din comunele Budila (Brașov) și Șuțești (Brăila). Afacerile au fost perfectate pe 5 și 9 martie 2020, realizarea studiilor de fezabilitate fiind apreciate la 79.980 lei la Budila și 100.000 lei la Șuțești.


Așadar, Envi Grup a lui Boz și Nechita a câștigat, între 25 februarie și 9 martie, patru contracte în valoarea totală de aproape 450.000 de lei, echivalentul a peste 93.000 euro.

Legătura liberalului cu soții Nechita

Cine este Raluca Nechita și cum a ajuns Boz să se asocieze cu ea? „Am avut colaborări pe cabinet, colaborări juridice. Diferite societăți, litigii pe care le-a avut, bani de recuperat.

Ulterior, am studiat legislația gazelor. PSD a propus la un moment dat, anul trecut, un program prin care au venit cu mai multe reglementări inclusiv în domeniul gazelor. Și Raluca a zis «hai să facem împreună». Și-am făcut firma împreună. Între timp, relația s-a dezvoltat, e de prietenie, avem copii de vârste apropiate”, a explicat Eduard Boz care a fost geneza relației sale cu Raluca Nechita.

Aceasta și soțul său, Vlad Nechita, au activat anterior în domeniul proiectării și execuției diferitelor tipuri de instalații. O scurtă cronologie a firmelor în care au fost asociați soții Nechita:
– în 2014, Vlad Nechita și Willy Raoul Flutur (din Gura Humorului) au înființat firma Sistem Servicii Tehnic Grup, aflată acum în faliment. Pe această firmă, Nechita a fost recent acuzat că a luat banii câtorva zeci de familii din satul Vișani, comuna Bârnova, însă nu finalizase lucrările la rețeaua de gaz;
– în 2015, Vlad Nechita și Willy Raoul Flutur au mai făcut o societate, căreia i-au spus Sistem Servicii Tehnic Grup Nord SRL;
– în 2016, Vlad Nechita, Willy Raoul Flutur și Sebastian Mihai Antonie (care și-a pus pe pagina de Facebook legitimația de membru PNL sectorul 1) au înființat firma SST Grup Transilvania.

În decembrie 2016, Vlad i-a cedat soției sale, Raluca, părțile sociale, iar doi ani mai târziu, aceasta le-a cedat celorlalți doi asociați;
– în 2018, o altă societate: SST Grup Termo, cu unic asociat Raluca Nechita.

Din privat la cârma Energiei

Așadar, soții Nechita au avut activitate în domeniul instalațiilor, trecând prin mai multe firme în ultimii 7 ani. Însă, Vlad Nechita și-a asumat, în 2020, și o misiune publică. În luna februarie 2020, a fost numit consilier la cabinetul secretarului de stat Lucian Rusu de la Secretariatul General al Guvernului.

Nechita (stânga) a ajuns consilier la Guvern

Pășcănean la origini, ca secretar de stat la SGG, Rusu are „responsabilități pe Energie”, după cum singur a notat pe propria-i pagină de Facebook. Deci, liberalul ieșean Rusu (fost trezorier al filialei Iași a PNL) l-a adus în funcția de consilier pe omul de afaceri Vlad Nechita.

„Am văzut mai multe CV-uri printre care și al lui, am văzut că are experiență în gaze, s-a prezentat bine și la interviu”, a explicat Rusu cum l-a angajat pe Nechita.

Rusu (dreapta) a fost cooptat la Putere de premierul Orban la sfârșitul lui 2019

La doar câteva săptămâni de la cooptarea în Guvernul Orban, consilierul Vlad Nechita a fost desemnat reprezentant al Secretariatului General al Guvernului în AGA la Transgaz. Deci: Rusu și Nechita de la Iași, personaje-cheie în schema Transgaz.

Dar la această companie, care are ca scop îndeplinirea strategiei naţionale stabilite pentru transportul, tranzitul internaţional, dispecerizarea gazelor naturale şi cercetarea-proiectarea în domeniul transportului de gaze naturale, au ajuns adresele de la firma lui Eduard Boz și Raluca Nechita.

Care sunt pașii pentru extinderea rețelei de gaz, a explicat liberalul Boz: „Avem un acord (cu primăriile – n.r.). Eu, ca să mă apuc să-ți fac studiul, am nevoie de câteva elemente: ridicări topo-cadastrale și să fac o adresă către Transgaz să văd care este cea mai bună soluție de racord”.

În funcții la data contractelor

Rezumat intermediar: firma lui Eduard Boz și a Ralucăi Nechita a făcut contracte cu primării liberale pentru SF înființări rețele de gaze.

Pasul 1 în îndeplinirea contractului cu primăriile este identificarea, împreună cu Transgaz, a unui punct de racord. Dar de activitatea Transgaz răspunde, ca secretar de stat, ieșeanul Lucian Rusu și, pentru o perioadă, Vlad Nechita în calitate de reprezentant al SGG în AGA.

„Domnul Nechita nu mai este nici consilierul meu, nici reprezentant în AGA. A demisionat din motive personale, el era și om de afaceri”, a spus Rusu. Versiunea a fost întărită și de Eduard Boz. „A fost temporar (consilier – n.r.). Și-a dat demisia. În aprilie, cred. A demisionat pentru că pierdea timpul. E mult de lucru aici, e mult de lucru în proiectul ăsta. Să stea la București era pierdere de timp”, a spus Boz.

Ulterior, în timpul discuției cu REPORTER DE IAȘI, Boz l-a sunat pe Nechita să vadă dacă mai e reprezentant în AGA la Transgaz. Boz a răspuns apoi: „De două luni nu mai este membru AGA. S-a întrunit o dată, de două ori maximum. E Adunarea Generală a Acționarilor, nu e un organism cu activitate permanentă”.

Deci, Nechita a demisionat din ambele funcții în aprilie-mai, dar contractele datează din februarie-martie.

Interviu Eduard Boz: ”Nu e vorba de nicio influență politică”

REPORTER DE IAȘI: Considerați că s-ar putea crea anumite suspiciuni legate de activitatea firmei la care dvs. sunteți asociat, legături între familia cu care sunteți asociat și calitatea domnului Rusu (secretat de stat la secretariatul general al Guvernului, responsabil de activitatea Transgaz – n.r.)?
Eduard Boz: Nu, nu, nu.

REPORTER DE IAȘI: Nu vedeți absolut nicio problemă că soțul asociatei din firma dvs. era consilier la SGG și reprezentant AGA la Transgaz unde dvs. trimiteați adresele de la primării pentru indicarea punctelor de racord?
Eduard Boz: Nu este o problemă.

REPORTER DE IAȘI: Ați făcut contractele când domnul Nechita era în funcție acolo.
Eduard Boz: Da. N-are nicio legătură.

REPORTER DE IAȘI: El nu putea să influențeze?
Eduard Boz: Nu, nu. O comună când a contractat, a făcut deja contractul cu tine. Nu e vorba de nicio influență politică. A făcut contractul pe SICAP. În momentul în care eu transmit adresa către Transgaz, nu există ca Transgaz să nu-ți dea răspuns sau să mă favorizeze în vreun fel. Răspunsul este strict tehnic.

REPORTER DE IAȘI: Iar că toate contractele firmei dvs. au fost cu primării PNL?
Eduard Boz: Nu sunt domnule, nu sunt (…). Vă spun sincer că nu știu.

Rusu, un CV pestriț

Și traseul profesional al lui Lucian Rusu este interesant. Acum în vârstă de 36 de ani, Rusu a terminat liceul în Pașcani, fiind licențiat al Facultății de Electrotehnică de la Politehnica din Iași, tot aici având și un master. Rusu a fost director adjunct la Direcția Județeană pentru Tineret Iași (2008-2009, imediat după finalizarea studiilor de licență).

În perioada 2010 – 2015, a fost director regional în cadrul gigantului energetic Tinmar IND. Între 2014 și 2016, a fost consilier la cabinetul unui deputat, 2015 – 2019, director regional la Tinmar Energy, 2017 – 2019 – consilier de senator.

Ca un ultim detaliu în cazul său, soția, Ioana Irina, este consilier la Cancelaria președintelui Klaus Iohannis.

Tun de milioane cu studii pe altă firmă

În afara firmei cu Eduard Boz, la Raluca Nechita atrage atenția și societatea SST Grup Termo, pe care a înființat-o acum doi ani și la care figurează ca unic asociat.

De câteva săptămâni, SST Grup Termo s-a mutat într-un imobil de pe strada Albineț

Aceasta are zeci de contracte cu primării din toată țara. Doar în primele șase luni din 2020, valoarea acestora se cifrează la aproximativ 2 milioane de lei.

Câteva exemple: când Vlad, soțul său, lucra în Guvern și era reprezentant în AGA la Transgaz, firma SST Grup Termo a câștigat contracte pe 10, 11, 12 și 19 martie cu primăriile din Stoenești, Gurghiu, Bărăganul și Salcia Tudor. Cu valori cuprinse între 80.000 lei și 120.000 lei.

Sau în luna mai, cu comunele Costești, Bărbătești, ori în iulie cu Sugag din Alba. În cazul acestora, obiectul contractelor este similar: studii de fezabilitate, servicii de consultanță, analize, înființare sistem distribuție gaze naturale.

De ce au ajuns contracte și la firma lui Boz?

REPORTER DE IAȘI: În condițiile în care Raluca Nechita are o firmă care se ocupă cu SF-uri la gaze, este unic asociat, și în primele șase luni din acest an are deja contracte de 2 milioane de lei, de ce a avut nevoie să facă o altă firmă, să vă cedeze 50% din acțiuni, pe o activitate pe care deja o desfășura? De ce să împartă banii cu dvs?


Eduard Boz: La momentul respectiv noi oricum colaboram. Cred ca a fost și o chestiune de TVA, de făcut o firmă. De fapt, nu. Și Envi cred că e plătitoare de TVA. Dar… Noi oricum colaboram. Lucrurile au venit cât se poate de natural. Activitatea societății presupune gestionarea unor oameni și foarte-foarte multe deplasări. Așa am discutat. Eu mă ocup de tot ce înseamnă parte legislativă și eu sunt omul care sunt aici în localitate, mai arunc un ochi la ce fac oamenii. Ei aveau nevoie de un partener.

”Eu nu mor de foame dacă nu fac mâine politică”

Consilierul PNL Eduard Boz a afirmat că a intrat în acest business, înființând cu Raluca Nechita firma Envi Grup, pentru că i-a intuit potențialul. Nu vede niciun conflict între calitatea sa de om politic și afacerile cu primăriile. „Nu e bine să scăpăm satele de lemne de foc?”, a fost prima explicație a lui Boz.

„Eu când am intrat în societatea asta, m-am gândit. Că de-asta sunt avocat. Dom’le, să intru eu, să fie văr, cumnat, nepoată.

Ar fi însemnat ca de acum încolo să fie o viață în care eu efectiv să încerc să spăl bani. Nu? În condițiile în care proiectul acesta era de succes, orice dividend ar fi trebuit eu să încasez din firmă, trebuia, de fapt, să-l maschez în diferite tranzacții.

Și nu am vrut lucrul ăsta, vă spun sincer. Eu nu mor de foame dacă nu fac mâine politică. Sunt avocat, am o meserie. Rolul politic încurcă”, a explicat Boz. Aceste studii SF pentru alimentări de gaz au un cost de câteva zeci de mii de euro și sunt suportate de Primării din fonduri proprii.

„Din studiu rezultă că localitatea are putere economică foarte mare și poate veni, de exemplu E.On, și zice: «facem contract prin care eu concesionez rețeaua și vin și cu o contribuție de 20-30%».

Sau sunt situații în care primăria face rețeaua efectiv din banii ei sau program PNDL sau, să zicem, că vor fi fonduri europene. Ulterior, concesionează mentenanța și livrarea de gaz către un operator privat”, a precizat Boz cam care ar fi pașii de realizare a unei rețele.

REPORTER DE IAȘI i-a contactat atât pe Raluca cât și pe Vlad Nechita. Aflat la sediul uneia dintre firme, la o vilă pe strada Albineț, Vlad Nechita a refuzat dialogul. Contactată telefonic, nici Raluca Nechita nu a dorit să vorbească despre afacerile derulate cu instituții ale statului.

Despre redacția informală #CovRoMd

Rețeaua informală #CovRoMd cuprinde 27 de publicații de nivel local, regional, național, reprezentate de PressHub: Express de Banat (Caraș-Severin, Timiș), Mesagerul de Sibiu (Sibiu), Monitorul de Cluj (Cluj), Alba24.ro(Alba, Cluj, Hunedoara, Maramureș, Sibiu, Timiș), Gazeta de Dimineață (Hunedoara), Argeșul Online (Argeș), Epoch Times Romania (național),Monitorul de Botoșani (Botoșani), Oradea Press (Bihor), eBihoreanul(Bihor), Átlátszó Erdély (Harghita, Covasna, Cluj, Bihor, Satu Mare, Mureș), Revista 22 (national level), Zi de Zi (Mureș), Jurnalul Văii Jiului (Hunedoara), Arad24.net (Arad), Banatul Azi (Timiș, Arad, Caraș-Severin), inRoman.ro (Neamț), Resita.ro(Caraș-Severin), Liber în Teleorman (Teleorman), Info Sud-Est(Tulcea, Constanța), Jurnalul de Argeș (Argeș), Crișana (Bihor), Transilvania Reporter (Bistrița-Năsăud, Cluj, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj), Gazeta de Sud (Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Olt), Viața Liberă (Galați), Ziarul de Iași (Iași) și Vrancea24 (Vrancea). 

La nivel european, rețeaua include partenerul EURACTIV.ro (parte a rețelei pan-europene EURACTIV, prezentă în 14 țări, cu sediul central la Bruxelles), la nivelul Republicii Moldova, report.md, și, la nivelul unei comunități de 5,6M de utilizatori în România și 1M în diaspora românească, HotNews.ro, prin platforma de dezbateri interactive, LIVE VIDEO #deladistanță.

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fratele șefului SIE face afaceri cu patronul păcănelelor Magnum. Legăturile cu lumea interlopă | Info Sud-Est

Fratele șefului SIE, Constantin Vlase, face afaceri în domeniul...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din noul mandat | Ziarul de Iași

Alianța PNL-PSD Iași. Prima ședință a Consiliului Local din...

Concert cu muzică românească în Antarctica | Viața Liberă

Concert cu muzică românească în Antarctica. Pianistul gălăţean Ștefan...