Acte necesare pentru pașaport în 2024

Data:

spot_img

Acte necesare pentru pașaport în 2024. În cazul adulților, este nevoie doar de 3 documente pentru a-l obține, mai exact de:

  • Carte de identitate în original;
  • documentul/chitanța care face dovada achitării taxei pentru pașaport;
  • paşaportul anterior, dacă acesta există.

În cazul copiilor sub 14 ani sunt necesare atât acte de identitate ale copilului, dar și ale părinților pentru eliberarea pașaportului simplu electronic sau simplu temporar:

  • certificatul de naştere al copilului, în original;
  • actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original;
  • dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original;
  • paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există
  • în situaţia în care cererea pentru eliberarea paşaportului simplu electronic este formulată de un singur părinte, aceasta trebuie însoţită și de o procură de împuternicire din partea celuilalt părinte sau alte acte, după caz.

Citește și: Un primar fără casă, locuiește în vila soacrei sale bogate | Gazeta de Dimineață

Acte necesare pentru pașaport și taxele în 2024

În funcție de tipul pașaportului, dar și de vârsta solicitantului, taxele pot să varieze. Astfel că pentru pașaportul simplu electronic trebuie achitat 258 de lei – pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv 234 de lei – pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani. Însă, în cazul pașaportului simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârstă.

Aceste taxe pot să fie achitate atât la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank, dar și online, pe Ghișeul.ro. Pe documentul de plată trebuie să se menționeze câteva informații, mai exact:

  • numele, prenumele şi CNP-ul persoanei beneficiare,
  • tipul pașaportului solicitat
  • contul IBAN, codul fiscal şi denumirea Instituţiei Prefectului judeţului (sau municipiul Bucureşti) unde va fi depusă cererea de eliberare
  • suma plătită

Citește și: Medici stomatologi de elită folosesc materiale sanitare cumpărate „la negru”, din surse neclare

Diferența între cele două tipuri de pașapoarte

Pașaport simplu electronic

Acest tip de pașaport este valabil pentru 10 ani în cazul persoanelor majore și 5 ani pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani, în timp ce copiii sub 12 ani trebuie să-l reînnoiască la 3 ani.

Pașaport simplu temporar

Pașaportul simplu temporar are o valabilitate de numai 12 luni. Eliberarea lui se face în termen de 15 de zile lucrătoare. În cazul copiilor sub 12 ani, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența acestora, dacă părinții sau tutorele legal au două fotografii tip buletin ale copilului.

Programări pentru pașaport

Începând din data de 20 martie a anului trecut, există posibilitatea să te programezi înainte pentru a-ți face pașaportul, iar astfel eviți statul la cozi. Programările se fac doar pe platforma HUB de servicii a Ministerului Afacerilor Interne.

Este foarte important să știi că aceste programări se respectă întocmai, astfel că, dacă vei întârzia chiar și două minute, vei pierde programarea făcută online.

Acte necesare pentru pașaport. În cât timp se eliberează documentul

Cererile pentru eliberarea pașaportului se soluţionează de autorităţile competente, în termene care curg de la data depunerii acestora şi care nu pot depăşi:

  • 5 zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în ţară;
  • 45 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene;
  • 60 de zile lucrătoare, în cazul cererilor privind eliberarea paşapoartelor simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din state terţe în raport cu Uniunea Europeană;

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină mai ecologic | Aktual24

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...