Anchetarea activistei Angi Șerban este o acțiune de intimidare a unui cetățean, pentru o opinie scrisă pe Facebook, a declarat Răzvan Martin, de la Active Watch, pentru PRESSHub.
Răzvan Martin a mai atras atenția că este îngrijorător că magistrații au validat demersul polițiștilor pentru ridicarea activistei de la o adresă care nu era a ei, ridicând totodată întrebarea cum a fost posibil ca forțele de ordine să cunoască această adresă.
Citește și: Activista Angi Șerban ridicată de Poliţie din casă, pentru o postare pe Facebook
E evident o acțiune de intimidare
Active Watch va cere, alături de alte organizații care apără drepturile omului în România, ca Ministerul de Interne (MAI) să „ancheteze modul în care a fost evaluată postarea ei și apoi decizia de a fi ridicată și percheziționată, cerem Inspecției Judiciare să ancheteze, să analizeze modul în care magistrații au aprobat această cerere, au aplicat legea, vom cere liderilor principalelor partide aflate la guvernare să se delimiteze de astfel de practici – de la ei trebuie să plece, pentru că sper că încă suntem o societate condusă de civili și politicieni și nu de structurile de forță și cred că e foarte important ca liderii partidelor aflate la guvernare să se delimiteze de astfel de practici și să-și exprime atașamentul față de drepturile constituționale, pt că suntem o democrație constituțională, nu suntem un regim autoritar în care structurile de forță încalecă instituțiile care ar trebui să apere drepturile și libertățile cetățenilor ”.
„E evident o acțiune de intimidare, total nejustificată în raport cu opinia exprimată de Angi Șerban pe contul ei de Facebook, ea acolo din punctul nostru de vedere se încadrează în limitele libertății de exprimare și nu constituie nicidecum o instigare, ci o opinie – lansează o întrebare, nu o instigare și e o discuție legitimă – ea atrage atenția în legătură cu prezența unei arme de foc – că e cu gloanțe sau cu proiectile lacrimogene nu avea de unde să știe – dar ea, în calitate de cetățean, a exprimat chiar o opinie de interes public și care viza siguranța cetățenilor, adică fix vizavi de cei are ar trebui să protejeze: Poliția.
Anchetarea activistei Angi Șerban: Justiția nu a respectat drepturile cetățenilor
Ce e foarte grav este că demersul forțelor de ordine a fost validat de niște magistrați, deci asta mi se pare – justiția nu și-a exercitat rolul de a aplica legea și de a respecta drepturile cetățenilor, ci a fost executantul unui ordin al forțelor de ordine.
Al treilea element de maximă îngrijorare este modul în care a fost găsită și ridicată Angi Șerban: nu de la domiciliul ei, ci din altă parte, mă duc cu gândul – nu văd cum s-ar fi produs ridicarea ei fără participarea altor structuri de forță din cadrul societății – și aici este vorba despre serviciile secrete.
Deci, avem forțele de ordine, serviciile secrete și justiția – care și-au dat mână pentru a intimida un cetățean care și-a exprimat pe Facebook o opinie absolut legitimă în legătură cu comportamentul forțelor de ordine la un protest”, a explicat Răzvan Martin, pentru PRESShub.
Un semnal de intimidare
Întrebat dacă modul în care a fost tratată activista este un avertisment pentru întreaga societate civilă, Răzvan Martin a arătat că „poate fi un semnal de intimidare, clar poate fi perceput – dacă există o strategie la nivelul structurilor de forță din societate, sper să nu existe așa ceva – într-un an cu cinci rânduri de alegeri, nu-mi vine să cred că se mai gândesc la astfel de practici, darămite să le mai și aplice”.
Angi Șerban a fost ridicată duminică de la adresa prietenului ei, dusă la două secții de Poliție și percheziționată până la lenjeria intimă, după ce a criticat, pe contul ei de Facebook, prezența unei arme de foc la protestul transportatorilor, la Constanța.
Activista a povestit, pe Facebook https://www.facebook.com/angi.serban.3/videos/232930173107535 , după ce a fost eliberată de polițiști, că ridicarea ei a avut loc după ce Antena 3 a susținut că Angi Șerban instigă la violență, prin vocea lui Bogdan Chirieac.
Poliția s-a sesizat din oficiu
PRESShub a cerut puncte de vedere referitoare la acest caz și de la Ministerul Afacerilor Interne, care ne-a redirecționat către Inspectoratul General al Poliției Române, cât și de la Poliția Capitalei.
Poliția Capitalei a susținut, într-un comunicat de presă, că polițiștii de la Secția 18 de Poliție s-au sesizat „din oficiu” asupra infracțiunii de „instigarea publică la săvârşirea de infracţiuni”.
„În fapt, la data de 14 ianuarie 2024, în mediul online, prin intermediul unei reţele de socializare, a fost postat un mesaj, care instiga la săvârşirea de infracţiuni. În urma activităţilor specifice efectuate de către poliţişti, a fost identificată persoana care administrează contul de pe respectiva reţea de socializare. În urma relaţionării cu Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, a fost emis un mandat de aducere, pe numele femeii, în vârstă de 36 de ani.
Cercetările sunt continuate de către poliţişti din cadrul Secţiei 18 Poliţie, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “instigarea publică”, faptă prevăzută de articolul 368 din Codul penal”, susține Poliția Capitalei, în comunicatul citat.
ONG-uri: Instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului
Într-un comunicat de presă recent publicat, 13 organizații neguvernamentale atrag atenția că „instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului”:
„Organizațiile semnatare și Coaliția ONG-uri pentru Cetățean își manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autoritățile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare și dreptul la protest”.
ONG-urile care semnează comunicatul sunt: ActiveWatch, Centrul de Investigații Media, Miliția Spirituală, Asociația Respiro Human Rights Research Centre, Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociația Rădăuțiul Civic, Mediawise Society, Asociația CIVICA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, APADOR-CH și Greenpeace România.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!