Activitatea parchetelor din Botoșani este afectată de deficitul acut de personal. Procurorii din județ se confruntă cu o avalanșă de dosare penale, fiind nevoiți să soluționeze mii de cauze. Victimele infracțiunilor ajung să aștepte cu anii soluționarea unor dosare.
Raportul anual al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) dezvăluie o situație critică în rândul parchetelor de pe lângă judecătorii din România. Potrivit documentului, parchetele din Botoșani, Fetești și Bârlad se numără printre unitățile cele mai afectate, fiecare procuror fiind nevoit să investigheze peste 3.000 de dosare pe an.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani, fiecare procuror a avut de soluționat, în medie, 3.712 dosare în 2023. Aceasta este o consecință directă a faptului că schema de personal este ocupată doar parțial, unitatea funcționând cu mult sub capacitatea optimă.
Citește și: Cum a reușit Nicu Ștefănuță. Momentele cheie ale campaniei de succes a unui candidat independent
Anchete prelungite de lipsa de personal
Doar în faptele deosebit de grave sau cu persoane arestate procurorii trimit dosarele la instanță cu celeritate. Prin urmare, deficitul de personal din parchete îi afectează în mod direct pe justițiabili. Anchete aparent banale, pentru infracțiuni care nu presupun investigații de amploare, au ajuns să se lungească din cauza lipsei de procurori.
Situația din Botoșani nu este un caz izolat. La Parchetul de pe lângă Judecătoria Fetești, un procuror a avut anul trecut nu mai puțin de 4.253 de dosare. Această încărcătură enormă se explică prin faptul că parchetul a funcționat cu doar 2 procurori dintr-o schemă de 5, adică 40% din capacitate. Similar, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, fiecare procuror a avut de soluționat 4.137 de dosare, într-o schemă ocupată în proporție de 50%.
Continuarea, în Monitorulbt.ro
Citește și: Consiliul Suprem de Apărare a Țării se întâlnește pentru a discuta posibilitatea transferului de rachete în Ucraina
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Monitorulbt.ro)