Acuzat de trafic și cumpărare de influență, un primar din Caraș-Severin a reușit să scape de dosarul DNA. Argumentele avocaților.
Tribunalul Caraș-Severin a desființat rechizitoriul DNA prin care primarul comunei Măureni și omul de afaceri Ianco Zifceak fuseseră trimiși în judecată într-un dosar de trafic și cumpărare de influență.
Instanța a reţinut ca fiind întemeiate criticile aduse de avocații celor doi rechizitoriului DNA și a stabilit, în cameră preliminară, neregularitatea actului de sesizare. Mai exact, că acesta nu este suficient de clar pentru a stabili obiectul şi limitele judecăţii.
Totodată, Tribunalul Caraș-Severin a constatat nulitatea absolută a înregistrărilor efectuate prin intermediul colaboratorului sub acoperire prin folosirea de dispozitive tehnice pentru a obţine fotografii sau înregistrări audio şi video, obținute în lipsa unui mandat de supraveghere tehnică, așa cum obligă Codul de procedură penală.
Judecătorul a stabilit că DNA s-a grăbit
Prin actul de sesizare a instanţei, DNA arată că omul de afaceri i-a promis 5% din valoarea contractului din anul 2019 privind refacerea și modernizarea drumului comunal calamitat DC 83A Șoșdea – limita județului Timiș primarului comunei Măureni, Brian Filimon. Pe motiv că acesta desemna comisia de recepţie a lucrărilor şi decidea aprobarea plăţilor. DNA mai spune că edilul ar fi primit o parte din suma promisă chiar înainte de data atribuirii contractului de execuţie, deși acesta fusese câștigat de o altă firmă decât cea a lui Zifceak.
S-a ajuns la formularea acuzațiilor de trafic și cumpărare de influență după denunțul formulat în ianuarie 2020 de un alt om de afaceri, Valentin Armașu.
Numai că, în fața instanței, apărătorii lui Filimon și Zifceak au prezentat o serie întreagă de motive pentru care cei doi n-ar fi trebuit să ajungă în sala de judecată. Iar judecătorul de cameră preliminară le-a dat dreptate, stabilind că DNA s-a grăbit atunci când i-a inculpat.
În primul rând, Tribunalului i s-a cerut să constate că rechizitoriul DNA este neclar sub aspectul acuzațiilor concret aduse lui Filimon și lui Zifceak, că acesta cuprinde o descriere bazată pe depoziția unui martor-denuntător a cărui probitate și calitate morală sunt serios îndoielnice. Și, într-adevăr, nu se precizează niciunde nici momentul, nici locul, absolut nimic despre vreo sumă de bani pe care primarul Filimon ar fi primit-o de la omul de afaceri.
Continuarea în Express de Banat
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: expressdebanat.ro)