Acuzații de spionaj și poliție politică față de angajații IPJ Neamț

Data:

spot_img

Acuzații de spionaj și poliție politică. Sub titlul „Securitatea e cu noi sau printre noi, la IPJ Neamț!”, președintele de onoare al sindicatului „Diamantul”, Emil Păscuț, arată că IPJ Neamț a fost trimisă o adresă prin care se cere spionarea polițiștilor.

„Adresa de la Neamț este un ordin dat șefilor de compartimente să se apuce de spionaj grosier, să identifice și să raporteze la securista șefă Dăscălescu pe toți lucrătorii care desfășoară activități extraprofesionale (de orice natură și în orice domeniu). A avut grijă să precizeze, „de orice natură și în orice domeniu”! Orice activitate a vieții private! Deci fără să conteze dacă legal sau ilegal, intim sau neintim”, arată Păscuț.

Ordinul a fost transmis de comisar șef Oana Maria Dăscălescu, șef birou control intern al IPJ Neamț, și spune că „vă solicităm să ne comunicați dacă există lucrători din subordinea dvs. care:

1) desfăşoară activități extraprofesionale (de orice natură şi în orice domeniu);

2) desfăşoară activități constând în postarea de conţinut în mediul on-line; În caz pozitiv, veți menționa datele de identificare ale lucrătorilor care desfăşoară astfel de activităţi şi veţi descrie punctual situațiile respective. Şefii secțiilor de poliţie rurală, vor avea în vedere şi lucrătorii de la posturile de poliţie arondate”, se arată în adresă.

Ordinul încalcă drepturi fundamentale

Păscuț mai precizează că ordinul este nelegal, deoarece încalcă Articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) articol care protejează dreptul la respectarea vieții private și de familie, a domiciliului și a corespondenței. „A cere informații despre activitățile extraprofesionale ale angajaților, in afara cadrului legal, să instigi șefii să-i spioneze și să îți raporteze tot ce fac și unde se duc, ce postează fiecare pe rețelele de socializare, este o aberație totală, o ingerință gravă în viețile lor private, mai ales dacă aceste activități nu afectează direct îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Legea a setat limite (interdicții, incompatibilități) a setat abateri disciplinare (abateri de la disciplina muncii). De ce nu vă este unora suficient? De ce vreți unii, să știți tot, „punctual”, în afara spațiului vostru de legalitate? E ceva, vreun impuls pervers? Vreo formă de voyeurism? Suferiți de boala Elenei Ceaușescu?”, se întreabă Păscuț.

În plus, el citează și articolul 71 din Codul Civil care arată că „Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private. (2) Nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciliul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său”, mai arată Emil Păscuț.

Benone Matei v-a cerut să identificați abaterile de la statutul polițistului, nu să documentați viețile polițiștilor în toate aspectele vieții private și să le descrieți „punctual””, mai arată liderul de sindicat.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Nicuşor Dan şi-a anunţat intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2025

Nicuşor Dan şi-a anunţat intenţia de a candida la...

Șeful de la One United, investitor în schema “Nordis”

Numărul 2 în topul celor care au investit în...

Ligia Deca: Toţi elevii de liceu vor parcurge „Istoria comunismului din România”

Ligia Deca: Toţi elevii de liceu vor parcurge „Istoria...