Acuze dure la Iași după ce USR-PLUS și PSD au blocat bugetul

După o ședință de 8 ore a Consiliului Local Iași, a fost respinsă propunerea de buget înaintată de primarul Mihai Chirica, după ce consilierii PSD au ieșit din sală și cei de la USRPLUS s-au abținut de la vot. Astfel, alianța PNL – PMP din Consiliul Local au avut doar 13 din cele 14 voturi necesare pentru a trece bugetul.

La finalul ședinței, Mihai Chirica a avut o reacție virulentă la adresa opoziției. El și-a justificat ieșirea prin faptul că, în timpul ședinței de CL s-a invocat o prevedere legală prin care, dacă bugetele locale nu se aprobă în 45 de zile de la bugetele naționale, Primăria nu va putea să își folosească decât veniturile proprii în perioada următoare. Ieri a fost ultima zi din cele 45, iar Chirica a amenințat că „Primăria se închide de mâine”.

„Toate serviciile publice vor fi suspendate, transportul public nu va mai funcționa pentru că nu mai avem cu ce să furnizăm plățile. Salariile și primele de Paște, cele asigurate de companii, nu vor mai putea fi plătite, prin urmare orașul intră într-o altă eră, sub politica și cizma USR-PLUS și PSD. Ne-am umilit în fața acestor oameni să voteze bugetul acestui oraș, indemnizații pentru 12.000 de oameni cu probleme de handicap și însoțitorii lor nu vor mai putea fi plătite, nu vom putea susține activitatea centrelor de vaccinare”, a declarat Mihai Chirica, într-o conferință de presă organizată la ora 22.00.

Chirica a aruncat cuvinte grele în direcția USR-PLUS, pe care i-a comparat cu Liviu Dragnea, spunând că, alături de PSD, au blocat în totalitatea funcționarea orașului. „Alianța de la București nu există la Iași, ci este doar o bătălie politică împotriva ieșenilor. Îmi cer mii de scuze pentru toți cei care ați votat USR-PLUS: nu ați făcut corect, v-ați lăsat înșelați”, a mai declarat Mihai Chirica.

Reprezentanții USR-PLUS au precizat că au votat împotriva bugetului după ședința de 8 ore, deși anterior au dezbătut unul câte unul sute de amendamente propuse de toate formațiunile bugetare, pentru că Mihai Chirica nu a vrut să taie 15 milioane de lei de la cheltuielile de personal. Ei au mai acuzat că primarul se declară a fi împotriva digitalizării activității primăriei.

„Ne interesează o viziune mai mare, ca ieșeanul să fie respectat, să nu îl plimbi de la un ghișeu la altul în secolul al XXI-lea. Am cerut reducerea cheltuielilor de funcționare și am primit o schemă de personal mărită. El nu intenționează să reducă schema de personal, să digitalizeze. Primarul Iașului se opune progresului. Dacă nu a trecut bugetul, înseamnă că a pierdut încrederea ieșenilor”, a explicat Cosette Chichirău, președinte USR Iași.

În continuare, aceasta a spus că USR-PLUS nu va mai negocia cu PNL în afara ședințelor de Consiliu Local. Dacă nu se va reuni în ședință extraordinară pentru a vota un nou buget, următoarea ședință a CL-ului unde poate fi votat bugetul este programată pentru 30 aprilie.

partajează acest articol:
Madalina Olariu
Mădălina Olariu este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, care acoperă activitatea spitalelor din Iași, cât și a instituțiilor locale cu implicații în aceste domenii.A făcut parte timp de opt ani din redacția revistei Opinia Studențească, unde a fost reporter, șef de departament și secretar general de redacție, fiind responsabilă de identificarea de noi subiecte, redactarea și editarea știrilor, reportajelor, interviurilor sau ale altor cronici, precum și de coordonarea activităților reporterilor redacției.Totodată, este licențiată în jurnalism și științe ale comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, având și un master în tehnici de producție editorială în presa scrisă, audiovizual și multimedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Bode: ”Nu vorbim de o relaxare totală, vorbim de o relaxare prudentă. Vor fi controale”

Sâmbătă este prima zi în care se aplică măsurile de relaxare luate de Guvern după scăderea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 în ţară. Astfel, masca de protecţie nu mai e obligatorie în spaţiile publice neaglomerate şi s-au eliminat restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

VIDEO | Premierul clarifică dilema privind relaxarea la joburile cu toți angajații vaccinați: “Deocamdată, cu mască la locul de muncă, la interior”

Premierul a admis că s-a produs o confuzie chiar printr-o prevedere publicată într-un ordin al M. S.

Doi bărbați urmăriți internațional, unul dintre ei, albanez, pentru tentativă de omor, au fost depistați de polițiștii argeșeni și încarcerați

Cel de-al doilea urmărit internațional depistat și încarcerat e un român căutat de cinci ani.
partajează acest articol: