În timp ce Vladimir Putin are nevoie de o stare de război permanentă pentru a ține poporul rus sub control, Donald Trump are nevoie de conflicte cu restul lumii pentru a crea un pretext pentru propriul abuz de putere. Toți cei care se opun noului regim autoritar al Americii ar trebui să ia notă, ca să nu cadă în capcana pe care le-a întins-o, scrie Project Syndicate.
În legătură cu cea de-a doua administrație a lui Donald Trump, care a dezmembrat rapid rețelele de alianțe ale SUA, instituțiile interne și aranjamentele comerciale globale, istoricul Irena Grudzińska Gross l-a întrebat recent pe fostul disident polonez Adam Michnik cum ar trebui opoziția democratică a Americii să abordeze regimul autoritar cu care se confruntă acum.
Irena Grudzińska Gross: Administrația Trump nu a pierdut timp să urmărească instituțiile pe care le asociază cu opoziția, așa cum a reținut finanțarea federală de la universități de cercetare de top, intimidând instituțiile de presă și interzicând avocaților de la marile firme de avocatură să intre în clădirile federale. În calitate de politician, istoric și fost activist al opoziției, ce sfaturi ați oferi, să zicem, unui student la Universitatea Columbia?
Adam Michnik: Nu mi-ar trece niciodată prin minte să dau un sfat specific americanilor cu privire la modul în care ar trebui să facă față situației, deoarece situația trebuie diagnosticată mai întâi. Este ceva nou și a dat lumea peste cap. Trebuie să învățăm să ne gândim la geopolitică și America într-un mod nou, întrebându-ne dacă avem de-a face cu ceva accidental sau dacă este un semn al evoluției lumii, dacă lumea merge într-o direcție nouă, diferită.
IGG: În acest caz, care este diagnosticul dumneavoastră preliminar? Se îndreaptă America către autoritarism?
AM: Președintele rus Vladimir Putin și regimul lui Donald Trump au ceva în comun și nu este doar retorica lor. Pentru ambii, politica externă este o funcție a politicii interne. Putin are nevoie de o stare de război permanentă pentru a ține poporul rus sub control; Trump trebuie să creeze un conflict cu întreaga lume pentru a-și prezenta uzul de putere ca fiind necesar pentru apărarea identității americane, pentru bunăstarea Americii.
Citește interviul integral în Universul.net
Citește și: Pe masa negocierilor americano-ruse: statutul „celor cinci regiuni” ucrainene
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pexels.com)