Aderarea României la Schengen ar putea fi votată în decembrie

Data:

spot_img

Aderarea României la Schengen ar putea fi votată la începutul lunii decembrie, relatează Euronews TV, citat de Novinite. Includerea subiectului pe agendă este cel puțin intenția Spaniei, care deține președinția rotativă a UE în a doua jumătate a anului 2023.

Admiterea de noi membri în spațiul Schengen fără frontiere necesită aprobarea unanimă a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), format din miniștrii de interne din cele 27 de state membre ale UE. Ultima reuniune a acestui consiliu este programată pentru 5 și 6 decembrie.

Citește și Parlamentul European condamnă atacul Hamas asupra Israel și solicită o pauză umanitară

„Sperăm ca acest lucru să devină realitate la ultima JAI din cadrul președinției spaniole”, a declarat ministrul de interne interimar al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, care a subliniat că aderarea Bulgariei și României la Schengen este o „prioritate” pentru președinția spaniolă.

„Sunt sigur că va fi posibil. Vom face tot ce ne stă în putință în decembrie pentru a avea un acord. Încercăm să îl obținem și ținem pumnii, lucrăm foarte serios la el”, a declarat el înaintea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi, 19 octombrie, din Luxemburg.

Raport pozitiv din partea Comisiei Europene

CE a publicat rapoartele pentru Bulgaria și România privind implementarea proiectelor pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare, care au început în urmă cu șase luni. Potrivit Bruxelles-ului, Bulgaria și România au obținut rezultate solide, cu cele mai bune practici stabilite în domeniile procedurilor de azil accelerate și al returnărilor eficiente, al gestionării frontierelor și al cooperării consolidate cu țările vecine.

În domeniul azilului, Bulgaria a organizat cursuri de formare pentru a facilita punerea în aplicare a procedurilor accelerate de acordare a azilului prevăzute în Directiva privind procedurile de azil.

De asemenea, Bulgaria a întocmit o listă de țări de origine sigure și de țări terțe sigure desemnate și a mărit numărul de personal detașat de Agenția Uniunii Europene pentru Azil.

Bulgaria este în curs de a-și modifica legislația pentru a permite ca o decizie negativă privind protecția internațională să fie emisă împreună cu o decizie de returnare. Autoritățile bulgare lucrează, de asemenea, la digitalizarea sistemelor de azil și de returnare cu sprijinul agențiilor UE și al Comisiei.

Bulgaria și-a consolidat cooperarea cu Frontex prin punerea în aplicare a unei foi de parcurs care oferă Bulgariei resurse suplimentare, inclusiv un corp permanent și echipamente tehnice pentru gestionarea frontierelor.

Mai multe, în G4 Media.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...