Adevărata miză a comasării alegerilor locale cu europarlamentarele

Data:

spot_img

Adevărata miză a comasării alegerilor locale cu europarlamentarele o reprezintă salvarea cuplului Ciucă-Bode, de la conducerea PNL, și a liderului PSD Marcel Ciolacu, cel care nu își prea dorește să candideze la prezidențiale, potrivit mai multor observatori ai vieții politice românești.

După mai bine de o lună de discuții, PSD și PNL au căzut de acord cu privire la comasarea alegerilor. Astfel că pe 9 iunie vor avea loc atât alegerile locale, dar și cele europarlamentare.

Cele două partide urmează să aibă liste comune de candidați pentru Parlamentul European, dar liste separate la alegerile locale. Pentru a nu exista conflicte la nivel local, la alegerile locale se poate negocia astfel încât un partid să câștige președinția Consiliului Județean, celălalt partid să obțină primăria reședință de județ.

Citește și: Alegeri locale și europarlamentare comasate în iunie, anunță Ciucă și Ciolacu. Alegerile prezidențiale, în septembrie | VIDEO

Neclaritățile comasării, pentru membrii PSD și PNL

Comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, anunțată în sfârșit miercuri de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, a stârnit un val de reacții atât în interiorul partidelor, cât și în societatea civilă.

PRESShub a scris luni că decizia ridică multe probleme, inclusiv ideologice, care i-a nemulțumit pe membrii PSD și PNL.

Cea mai mare neclaritate privind comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare este legată de modul cum se vor desfășura campaniile electorale.

Pe de o parte, candidații PSD și PNL pentru funcțiile de primar, președinte de Consiliu Județean, consilieri locali și județeni s-ar concura și s-ar acuza reciproc de ceea ce nu au făcut în mandatul anterior.

Pe de altă parte, în același timp și în aceeași campanie electorală, membrii PSD și PNL, inclusiv cei care candidează unii împotriva altora, ar trebui să susțină listele comune la europarlamentare.

Citește și: Listele comune la europarlamentare și alegeri locale comasate stârnesc furia în PSD și PNL (surse)

Bolojan și Sighiartău, supărați pe „pierderea identității”

Cristian Buican, președintele PNL Vâlcea, a criticat în ședința partidului de miercuri că acceptarea listelor comune cu PSD la alegerile europarlamentare și a spus că ”dacă ne prostituăm, să ne prostituăm total, să o facem și la locale”, au declarat surse din partid pentru G4Media.

Alți câțiva lideri locali precum Ilie Bolojan, Robert Sighiartău și Ioan Turc, primarul din Bistrița – Năsăud, au criticat listele comune la europarlamentare cu PSD, potrivit acelorași surse.

Bolojan a spus că participarea la liste comune cu PSD „este un dezastru și ne pierdem identitatea și nu o să mai revină electoratul la viitoarele alegeri spre PNL”.

Citește și: Comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare. PSD și PNL s-au înțeles pe strategia electorală

Adevărata miză a comasării alegerilor: salvarea cuplului Ciucă-Bode

Observatorii vieții politice românești consideră că decizia de comasare a alegerilor locale cu cele europarlamentare reprezintă doar o metodă de manipulare a votanților și o încercare de salvare a carierelor unor politicieni.

„Văd că pe măsură ce se apropie alegerile din iunie apar tot mai multe voci (de obicei de la PNL și PSD) care justifică necesitatea comasării alegerilor prin rațiuni de stat.

Comasarea alegerilor din România, ne spun ei și uneori ne mai bat și obrazul că gândim altfel, va salva democrația în România și în Uniunea Europeană”, a explicat Claudiu Tufiș, conferențiat în cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Dar partidul AUR a ajuns să aibă un număr mare de susținători pentru că celelalte partide au pierdut din vedere interesul alegătorilor, în detrimentul beneficilor personale, arată cadrul universitar

„AUR se află în poziția în care se află acum doar pentru că PSD + PNL + USR + Iohannis și-au bătut joc în ultimii zece ani de zile de cetățeni, alegând întotdeauna doar ceea ce a fost bine pentru ei din punct de vedere politic și ignorând întotdeauna nevoile cetățenilor.

AUR se află în poziția în care se află acum pentru că cei pe care i-am enumerat mai sus au înțeles că politica se face prin minciună, blat, șantaj și dublu standard”, a menționat Claudiu Tufiș.

AUR nu ar fi existat dacă politicienii și-ar fi făcut treaba

Acesta crede că AUR nu ar fi fost un partid politic activ în acest moment dacă doar jumătate din cei menționați de el anterior ar fi lucrat onest și competent.

„AUR nici nu ar fi existat dacă măcar doi din cei patru enumerați și-ar fi făcut treaba onest și competent”.

În încheierea postării, acesta scrie că explicațiile politicienilor sunt doar minciuni prin care se încearcă manipularea publicului larg.

„Toate explicațiile marilor oameni de stat sunt, de fapt, încă o minciună cu care încearcă să manipuleze și nimic mai mult”.

„Salvarea carierei dlui. Nicu, și-a dlui. Marcel”

Ovidiu Voicu, expert în cadrul Centrului pentru Inovare Publică, a declarat că se încearcă o salvare a carierelor politice ale lui Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Ovidiu Voicu nu crede că negocierile PSD-PNL au o viziune pentru următorii 10 ani, cum susțin liderii celor două partide. Expertul scrie că nu au o capacitate de analiză suficientă încât să realizeze o colaborare de lungă durată.

„Sunt amuzat de teoriile care spun că negocierile între PSD și PNL ar fi parte a ceva gândire vizionară pe 10 ani. Asta ar cere capacitate de analiză și strategie, dar și de privire de ansamblu.

Istoria ultimilor 20 de ani ne arată că politicienii români sunt incapabili de așa ceva. Ei gândesc doar în viitorul apropiat, că atât pot. Și se preocupă mai ales de beneficiul personal imediat, nu de marile proiecții”.

Știm deja că nivelul său maxim de competență a fost demult depășit

Ovidiu Voicu crede, în schimb, că PNL încearcă să se ascundă în spatele PSD, având în vedere că liberalii nu stau foarte bine în sondaje.

„Toate discuțiile din aceste săptămâni sunt despre salvarea carierei politice a acestor două mediocrității, dl. Nicu Ciucă și dl. Marcel Ciolacu.

Primul vine dl. Nicu. Știm deja că nivelul său maxim de competență a fost demult depășit, dar cumva vrea sau e împins să ajungă tot mai sus. Doar că vine pericolul: dacă PNL iese dezastruos din alegerile europene, cum arată sondajele, dl. Nicu și gașca din jurul său vor fi zburați de o revoltă în partid.

Uite-așa au găsit dânșii soluția miraculoasă de a se ascunde în spatele PSD. Împreună, vor ieși pe primul loc. Apoi vine soluția de rezervă, comasarea cu alegerile locale. Vor fi implicații baronii în campanie și de va ieși prost, va fi vina tuturor, colectivă, inclusiv a baronilor, nu doar a conducerii centrale”.

Citește și: Alianța Dreapta Unită va avea candidați comuni la toate alegerile din 2024

Salvarea pentru Ciolacu: prezidențialele

Ovidiu Voicu explică și că în cazul în care Marcel Ciolacu candidează la alegerile prezidențiale și pierde, cariera acestuia în politică este ca și terminată.

„La toamnă, e rândul dlui. Marcel să tremure. Zâmbitori, baronii îl împing să candideze la președinție, ceea ce va fi sfârșitul puterii sale în partid. Dacă va pierde, se poate duce lângă dl. Geoană și dl. Ponta să ofere consultanță. Dacă va câștiga, și n-are guvernul sunt șanse mari să fie izolat și să ajungă un simplu turist (ceea ce nu chiar rău, dacă ne uităm la actualul ocupant al funcției)”.

Expertul din cadrul Centrului pentru Inovare Publică crede că singura variantă ca actualul premier să rămână relevant în politică este să câștige aceste alegerile, iar o alianță i-ar ușura acest lucru.

„Deci să rămână în cărți trebuie să câștige, ceea ce un pesedist, doar cu susținerea partidului, n-a mai reușit de când dl. Iliescu s-a confruntat cu dl. Vadim în turul II. Și de aici soluția: să ajungă dl. Simion (sau dl. Puric, sau oricine va fi candidatul extremiștilor) în al doilea tur. Pentru asta, e nevoie să se dea un pic la o parte candidatul peneliștilor, sau, și mai bine, să se facă o mare alianță împreună”.

Ovidiu Voicu încheie cu ideea cu care a și început, anume că alianța dintre cele două partide are un singur scop real, salvarea celor doi politicieni.

„Alianța electorală PSD-PNL are ca fundament salvarea carierelor politice ale dlui. Nicu și dlui. Marcel. Orice altceva, vine după. Inclusiv potopul”.

O soluție împotriva democrației

Sorin Ioniță, expert în reforma administrației publice, a criticat și el comasarea alegerilor, dar și alianța PSD-PNL, spunând că este o soluție anti-democratică și de urgență ca scrutinul să nu fie câștigat de extremiști.

„Iohannis aplică soluția Carol al II-lea: suspendăm democrația și facem partid unic, să nu iasă la vot extremiștii. Măcar atunci aveau pretext pe bune, că ăia nu erau extremiști creați de servicii, pe pastile de nervi, cum dau acum din casă unii despre alții și strică frumosul aranjament”.

4 miliarde de euro pentru alegeri, o minciună

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale în cadrul Expert Forum, a analizat costurile necesare organizării alegerilor. Acesta a arătat că în 2019 și 2020 s-au cheltuit 1,7 miliarde de lei, iar pentru 2024 se preconizează costuri de 4 miliarde.

„Cât ne costă, de fapt, organizarea alegerilor? În 2019 și 2020 am plătit 1,7 mld lei, din care peste un mld reprezintă fonduri pentru personal (adică 64%).

Ministrul finanțelor a estimat pentru 2024 un total de 4 mdl lei. Cele mai scumpe au fost localele, dar trebuie să ținem cont și de faptul că implică cele mai multe persoane implicate în organizare, dar și de faptul că a fost pandemie”.

Expertul afirmă totuși că estimările sunt mai mari decât sumele de bani care se investesc, dar și că pot varia în funcție de organizarea votului în diaspora.

„În fiecare an estimarea a fost oricum mai mare decât suma cheltuită – de exemplu, la localele din 2020 suma aprobată fusese de 966 milioane lei, din care s-a cheltuit 682.

Costurile diferă și dacă există vot în străinătate, iar organizarea secțiilor de votare de acolo reprezintă de regulă un cost ridicat. Costurile cresc de la an la an, din motive economice, așa că clar nu ne putem aștepta ca în 2024 să plătim ca în 2019”.

Comasarea nu înseamnă economii la buget

Septimius Pârvu atrage atenția și asupra faptului că nici în cazul în care alegerile se comasează nu se vor reduce semnificabil costurile.

„Dar ce vreau să zic este că chiar dacă se face comasarea alegerilor nu se reduc costurile așa de mult, întrucât costurile pentru personal rămân acolo și devin chiar mai problematice dacă trebuie să organizăm comisii electorale diferite.

PS: calculul nu include alocările pentru subvenții sau rambursările pentru competitorii electorali care trec pragul de 3%”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.
1 COMENTARIU
  1. Dacă de mâine Dl Șucu și Becali hotărăsc să facă o singură echipă din Rapid și FCSB spre binele fotbalului românesc,suporterii care până ieri s-au înjurat,s-au luat la mișto ce să înțeleagă?unii vor ține cu noua echipă,majoritatea însă va simpatiza cu alte echipe sau se vor resemna,cam asta este și cu PSD+PNL,un anus contra naturii,din păcate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...