Adevărul din spatele unui viral despre mamele minore

Data:

spot_img

Adevărul din spatele unui viral despre mamele minore, o postare distribuită de Institutul Național de Statistică.

Mesajul, publicat pe Facebook, arată că aproape jumătate dintre mamele minore cu vârstă sub 15 ani din Uniunea Europeană provin din România.

În imaginea creată chiar de către INS scrie că în anul 2021, la nivelul Uniunii Europene, au fost născuți 1.664 de copii de mame a căror vârstă era între 10 și 14 ani. Dintre aceștia, 745 provin doar din România.

Sursa foto: Facebook INS

Totuși, datele publicate pe site-ul Institutului arată că au fost născuți 687 de copii de mame cu vârsta mai mică de 15 ani. Dintre acestea, 30 de tinere erau deja la cel de al doilea copil.

Citește și: Firma de peleți AMECO cere despăgubiri de milioane de euro de la Agent Green

Ce spune INS despre diferența între date

PRESShub a făcut o solicitare către Institutul Național de Statistică în care a vrut să afle de ce apare această diferență în date. Reprezentanții instituției au menționat că, deși studiul pe 2021 a fost publicat la jumătatea anului 2022, datele nu erau definitive.

„Lucrarea Evenimente demografice în anul 2021 a fost publicată la sfârșitul lunii mai 2022, în care erau publicate date semi-definitive ale numărului de născuți-vii din anul 2021 și, conform metodologiei, sunt incluși născuți-vii ai căror mame aveau, la data nașterii, domiciliul sau reședința obișnuită în România și a căror naștere a fost înregistrată la oficiile de stare civilă din România”.

Citește și: O minciună despre cerealele din Ucraina demontată: din 3 milioane de tone care au intrat în România, doar 4 probe au avut probleme

Adevărul din spatele unui viral

În același răspuns, INS scrie că datele publicate pe pagina lor de Facebook sunt cele definitive. Cifrele definitive pentru anul 2021 au fost făcute publice doi ani mai târziu, în 2023.

„Datele publicate de pe pagina oficială de Facebook a Institutului Național de Statistică se referă la datele definitive ale anului 2021 (publicat în luna ianuarie 2023), care includ doar născuți-vii ai căror mame aveau, la data nașterii, domiciliul sau reședința obișnuită în România și a căror naștere a fost înregistrată la oficiile de stare civilă din România”.

Peste 1000 de mame de 15 ani

Datele publicate pe Facebook de INS mai arată că în 2021 au fost aduși pe lume 1.409 de copii de mame cu vârsta de 15 ani, doar în România. La nivelul Uniunii Europene au fost născuți 3.903 de bebeluși de minore din aceeași categorie de vârstă.

Când ne uităm la minorele de 16 ani din România, vedem că numărul de născuți-vii în 2021 a fost de 2.424, în timp ce în UE a fost de 8.268.

Numărul de născuți-vii cu mame de 17 ani la nivelul Uniunii a fost 14.010, iar 3.446 proveneau din România.

Asta înseamnă că în România, doar în anul 2021, au fost aduși pe lume peste 8.000 de mame minore. Astfel vedem că aproape 30% dintre copiii mamelor sub 18 ani din Uniunea Europeană provin din țara noastră.

Județele cu cele mai multe mame minore

La nivelul municipiului București au fost înregistrate în 2021, 195 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani care născuseră deja un copil sau doi copii, potrivit unui studiu făcut de Centrul Filia.

Însă, dacă ne uităm la numărul fetelor doar din această categorie de vârstă care au născut în 2021, județele cu cele mai multe astfel de cazuri au fost Sibiu, Olt, Mehedinți, Covasna și Mureș, cu 8 mame minore la 1000 de fete din această grupă de vârstă.

La polul opus, în ordine descrescătoare se situează județele Botoșani, Bistrița Năsăud, Neamț, Giurgiu și Ialomița, ultimele două înregistrând un raport de 3 mame minore la 1000 de fete din această grupă de vârstă.

Studiul a analizat și vârsta taților copiilor cu mame minore sub 15 ani. Astfel vedem că în același an au fost două cazuri în care și aceștia aveau mai puțin de 15 ani. În cele mai multe cazuri, adică 378, vârsta tatălui nu este declarată. În 211 de situații, tații aveau între 15 și 19 ani, iar în 154, aceștia se aflau în categoria de vârstă 20-44.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...