Să nu faci caca la școală. Să vii acasă. Era sfatul dat de părinți copiilor din Coreea de Nord în secolul XXI. Și nu din pudibonderie. Aveau de dat cotă pe familie, caca fiind îngrășământul pentru agricultură.
Se băteau pe stradă pentru rahatul câinilor, închideau cu lacăt wc-urile noaptea, ca să nu le fure „îngrășământul” pe care aveau obligația să îl predea la comunal. E una din scenele care m-a înfiorat.
Comunismul.
Am primit cartea de la fiul meu care mi-a comandat-o și mi-a trimis-o ca un cadou. El îi ascultase povestea într-un podcast. Yeonmi Park, autobiografia ei, refugiată din Coreea de Nord.
Am început și am incheiat-o în această zi. Ca un drum pe Golgota.
Citește și: Recomandarea lui Alex Doboli: Fiul și tatăl său criminal de război în Vietnam
E genul de carte pe care nu mai vreau să o recitesc. A rămas în mine.
E atât de dureroasă încât am avut pasaje întregi când m-au inundat groaza, furia, lacrimile, mă stânjeneam de parcă cineva m-ar fi văzut cât de speriată eram, poate chiar frică de toți cei care găsesc sens intr-un asemenea regim.
E scrisă simplu, nimic sofisticat. Cu o sinceritate pe care puțini suntem capabili să o expunem.
Fuga din Coreea de Nord, trecând prin China, care părea rai pentru fugarii din Coreea de Nord și care s-a dovedit doar un alt tărâm de traficare, mama care se oferă barbarilor, la schimb, violată, ca să își salveze copila de 13 ani, foamea la modul cel mai agresiv – mintea nu poate imagina asa oroare, întunericul constant si continuu… e un document pe care ar trebui să il citească oricine mai are dileme despre asemenea regimuri, mai ales cei tineri.
Cu o anumită generație, mi-e teamă că nu se mai poate face mare lucru.
Am avut momente când, citind, mi-am spus că bine că am prins doar comunismul de aici. Este o carte pe care aș dărui-o tuturor celor care mai zumzăie despre „egalitatea” oferită de dictaturi comuniste.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Cărțile nu sunt doar pentru inițiați. Lectura poate fi o plăcere pentru oricine, indiferent ce citește. PRESShub inițiază o rubrică nouă, în care adunăm volumele recomandate de cei care iubesc să citească și care vor să împărtășească descoperile lor cu ceilalți.
Biblioteca PRESShub conține volume dintre cele mai diverse: de la literatură românească la fantasy internațional, de la eseistica intelectualilor de marcă români la cei mai populari autori străini, de la non-ficțiune la cele mai frumoase cărți despre cum să trăiești intens viața de zi cu zi. Nu contează suportul pe care este scrisă. Suntem deschiși spre toate domeniile.Contează doar să fie o carte bine scrisă.
Oricine poate face o recomandare. Chiar și dumneavoastră.
Dacă v-a plăcut o carte pe care ați citit-o, vă invităm să ne scrieți la redactie [at] presshub.ro, pentru a afla și prietenii Bibliotecii PRESShub de ce merită să o citească și ei.