Adăposturile civile din Botoșani au fost lăsate într-o stare deplorabilă. În multe localități din județ sunt chiar inexistente.
Criza generată de conflictul militar din Ucraina a scos la iveală o realitate alarmantă în judeţul Botoşani – adăposturile civile, esenţiale pentru protecţia populaţiei în caz de urgenţă, sunt într-o stare deplorabilă sau chiar inexistente în multe localităţi. Situaţia s-a văzut în cadrul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă convocată luna aceasta la solicitarea Inspectoratului general pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Motivul invocat de IGSU – „contextul internaţional generat de conflictul militar din Ucraina”.
Pe vremuri, în perioada comunistă, aceste adăposturi erau întreţinute cu rigurozitate, pregătite pentru orice eventualitate. Astăzi, însă, multe dintre ele au fost transformate în simple boxe sau beciuri, folosite pentru depozitarea alimentelor sau a altor bunuri.
Citește și: Extensii ale Moscovei în România. „Clubul de Gândire Gold” împinge propaganda și în teritoriu
Localități fără adăposturi în caz de urgență
În prezent, doar 59 de adăposturi civile mai sunt înregistrate în judeţ – 54 în municipiul Botoşani, trei în municipiul Dorohoi, şi câte unul în Ştefăneşti şi Vlădeni, ultimele două funcţionând chiar în sediile primăriilor. În schimb, localităţi precum Darabani, Săveni, Flămânzi sau Bucecea nu au niciun adăpost de protecţie civilă.
Problema este că multe dintre aceste adăposturi, după ce au fost predate asociaţiilor de proprietari, au fost complet neglijate. Instalaţiile de ventilare, toaletele şi căile de evacuare, esenţiale pentru funcţionarea lor în caz de urgenţă, sunt inexistente sau nefuncţionale. Refacerea acestor adăposturi ar necesita investiţii serioase, iar responsabilitatea financiară rămâne neclară.
Continuarea, în Monitorulbt.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Monitorul de Botoșani)