Aer poluat în orașele europene | Deutsche Welle 

Data:

spot_img

Aer poluat în orașele europene. Poluarea cu dioxid de azot este responsabilă pentru sute de mii de decese. Dar unele oraşe din UE raportează mult mai puţină poluare decât există de fapt. Măsurătorile se falsifică intenţionat.

De pe vârful Masivului Vitoşa privind spre nord se poate vedea capitala Bulgariei, Sofia, care se află într-o câmpie. Asta teoretic. Fiindcă în realitate Sofia dispare sub un nor de smog. Responsabile sunt mai ales nenumăratele maşini diesel vechi, care emană gaze toxice.

La asta se adaugă iarna gazele emanate de centralele de încălzit, care funcţionează adesea pe bază de cărbune şi chiar deşeuri. Toate acestea fac ca Sofia să fie unul din oraşele europene cu aerul cel mai poluat.

Problema nu există în mod oficial

Dar oficial această problemă nu există. Măsurătorile privind existenţa dioxidului de azot indică de cele mai multe ori o valoare sub plafonul UE, de maximum 40 de micrograme pe metrul cub de aer. Prin asta, pe hârtie, poluarea aerului este la Sofia relativ scăzută.

Totuşi, un raport al organizaţiei bulgăreşti de mediu Za Zemiata, publicat pe 8.10.2024, arată că autorităţile muşamalizează intenţionat gradul de poluare a aerului. Aceasta deoarece calitatea aerului este măsurată la Sofia în locuri în care aerul este mai curat.

Citește și: Băluță reface planșeul Unirii fără autorizație, Nicușor Dan dărâmă gardurile montate noaptea trecută

O staţie oficială de măsurare se afla de exemplu într-un parc, în spatele unor arbori, la distanţă de 65 de metri de o arteră intens circulată.

„Aceste staţii de măsurare furnizează de ani buni date din care reiese că Sofia respectă plafonul legal pentru emanaţiile de dioxid de azot”, susţine Ivaylo Hlebarov, un colaborator al Za Zemiata. Măsurători făcute de această organizaţie în apropierea bulevardelor intens circulate şi în intersecţii indică o poluare de două ori mai mare decât se raportează oficial.

Continuarea în Deutsche Welle 

Citește și: 53 milioane de euro de la buget pentru partide în primele 10 luni ale anului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: pixabay.com/ Admiral_Lebioda )

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Două instrumente ale PSD în favoarea lui Ciolacu | Deutsche Welle

Diana Șoșoacă are notorietatea cea mai mare, iar George...

271 de pagini de vulnerabilitate. J.D. Vance, vicepreședintele lui Trump ANALIZĂ

PRESShub a analizat un document intern al campaniei republicane...