Afacerea cu mame surogat racolate din România continuă, deși a devenit publică

Data:

spot_img

Afacerea cu mame surogat racolate din România continuă, deși sunt comise fapte ilegale, iar autorităţile române cunosc situația, în vară fiind identificată o astfel de rețea de trafic de persoane.

La peste două luni de când PRESShub a sesizat existenţa grupului de Facebook „Mamă purtătoare, mamă de surogat, mamele-surogat”, acesta este în continuare activ, cu un număr şi mai mare de membri, fiind o interfaţă pentru reţelele de trafic de persoane. 

Mai mult, au apărut şi alte grupuri care funcţionează la fel: Tinerele sunt tentate cu sume de bani generoase, însă nu îşi primesc niciodată recompensa promisă, ci doar sunt amăgite şi prinse într-o situaţie fără întoarcere.

Citește și: O afacere care a explodat în România: mame surogat. Tinerele sunt racolate la vedere

PRESShub semnala, la finalul lunii august, existenţa unui grup de Facebook care a devenit o veritabilă bursă pentru racolarea tinerelor din România, Republica Moldova sau Ucraina, care să devină mame surogat. O acoperire pentru traficul de persoane, grupul nu a fost închis sau deranjat.

Grupuri de mame surogat
Grupuri de mame surogat

Anunţurile postate de tinere care vor să devină mame surogat sau de persoane intersate să găsească mame surogat sunt foarte dese.

Chiar în 12 noiembrie, o tânără din judeţul Satu Mare îşi arăta disponibilitatea de a deveni mamă surogat. Ea menţionează care are un băieţel în vârstă de 12 ani, „prefect sănătăos”:

„Bună, mă numesc Fabiola, am un băiețel de 12 ani perfect sănătos, eu am 31 ani și aș vrea să devin mamă surogat, sunt din jud Satu Mare! Nu sunt căsătorită îl cresc singură pe fiul meu! Cei interesați mă găsiti în pv!”, transmite ea.

Din comentarii, se vede că deja a găsit doritori.

Anunțul postat de Fabiola pentru a deveni mamă surogat
Anunțul postat de Fabiola pentru a deveni mamă surogat

Anterior, în data de 6 noiembrie, o postare anonimă anunţa disponibilitatea unui persoane de a oferi până la 40.000 de euro pentru o ammă surogat.

„Bună ziua, Caut mama surogat preferabil din București ofer în jur de 30.000-40.000 euro de preferat fără obligați. Dacă este cineva interesată sa lase un mesaj la postare și o voi contacta în privat”, este mesajul.

Un anonim oferă 40.000 de euro pentru o mamă surogat
Un anonim oferă 40.000 de euro pentru o mamă surogat

Pericolul din spatele grupului de Facebook

Victimele traficului de persoane sunt adesea atrase sub falsa promisiune a unor câștiguri mari și rapide, fără detalii despre modalitățile reale de câștig.

Victimelor le este prezentată metoda recoltării de ovocite ca o procedură simplă, plătită cu sume considerabile de euro.

Totuși, sumele promise nu se plătesc întotdeauna după recoltare, cu diverse justificări pentru neplata acestora. Persoanele exploatate prin recoltarea ovocitelor sunt apoi atrase să devină mame surogat, cu promisiuni de câștiguri mari și rapide.

De obicei, primesc un avans, dar sumele promise nu sunt întotdeauna achitate în totalitate, cu justificări variate.

Victimele nu primesc sumele promise, fie pentru recoltarea de ovocite, fie pentru rolul de mamă surogat. Justificările includ calitatea slabă a ovocitelor, spargerea acestora la recoltare sau alte motive pentru a evita plata.

În unele cazuri, tinerelor li se propune să convingă familia care a beneficiat de serviciile lor să le plătească banii restanți. Totuși, nu primesc întotdeauna sumele promise nici de la părinții care au luat copilul.

Silvia Tăbușcă, expert în cazuri de trafic de persoane, spune că grupări infracționale în acest domeniu activează în România de peste 20 de ani.

„Destinațiile principale sunt Grecia și Cipru. Din păcate, România are multe victime și în acest domeniu de exploatare ECLER are informații că au existat în trecut destinații pentru prelevare ilegală de organe, celule și țesuturi în Africa și Turcia unde românii au fost victime ale traficului”, a spune Silvia Tăbuşcă.

Indiferenţa autorităţilor

La nivelul autorităţilor din România care au atribuţii şi ar trebui să acţioneze pentru a stopa astfel de recrutări situaţia este relaxată.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) spune într-un răspuns pentru PRESShub că „până la acest moment, la nivelul ANITP nu există informaţii referitoare la fenomenul mamelor surogat și legătura sau asocierea cu infracțiunea de trafic de persoane”.

 „Periodic, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane realizează studii si rapoarte privind situația și dinamica traficului de persoane. Aceste informatii sunt disponibile pe site ul instituției noastre la urmatoarele link uri: https://anitp.mai.gov.ro/subiectele/cercetare/analize/https://anitp.mai.gov.ro/subiectele/cercetare/rapoarte-anuale/.

În prezent, la nivelul structurilor responsabile din cadrul A.N.I.T.P. are loc procesarea și analizarea datelor relaționate populației de victime ale traficului de persoane înregistrate în primul semestru al anului 2023, situație care urmează a fi disponibilă în a doua jumătate a lunii septembrie”, se mai arată în răspuns furnizat de ANITP.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ionut Jifcu
Ionut Jifcu
Aproape 15 ani de experienţă în presă, perioadă în care am acoperit cele mai diverse domenii, de la eveniment la politică, şi în care am văzut tot ce se putea vedea. Am bifat colaborări cu Mediafax sau Realitatea PLUS, iar de curând experimentez ce înseamnă realizarea de emisiuni TV, la un post local şi pe site-ul reporter24.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Lasconi, un fel de Reagan mioritic? | Deutsche Welle

Elena Lasconi, 52 de ani, se arată foarte sigură...

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Schimbarea la față a lui George Simion

Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de...