sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterAfacerea de milioane de euro a lui Viktor Orban cu vaccinul chinezesc

Afacerea de milioane de euro a lui Viktor Orban cu vaccinul chinezesc

Toate pozițiile politice ale premierului ungar Viktor Orban în favoarea vaccinului chinezesc Sinopharm ascunde, de fapt, o afacere de peste 150 de milioane de euro, făcută printr-o firmă înființată cu câteva luni înainte de a primi contractul, scrie publicația Direkt 36.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a vaccinat împotriva coronavirusului, în ultima zi din februarie, cu serul chinezesc Sinopharm. 

Ungaria este singurul stat UE care a comandat vaccinul anti-COVID Sinopharm, neaprobat de Agenția Europeană a Medicamentului. Budapesta a comandat 5 milioane de doze, iar primele 500.000 au ajuns în țară în 16 februarie. 

Anterior, Viktor Orban a fost foarte critic cu autoritățile europene, pe care le-a acuzat că se mișcă prea încet cu aprobările pentru vaccinurile anti COVID-19.

„Primim (vaccinuri) de la ruși, de la chinezi, de la americani, discutăm cu israelienii (…) în timp ce așteptăm ca Bruxellesul să încerce să gestioneze cât de bine poate situația”, declara în ianuarie premierul ungar, la o săptămână după ce a anunțat cumpărarea a două milioane de doze și din vaccinul rusesc Sputnik V.

Afacerea Sinopharm, 150 de milioane de euro

Preferința lui Viktor Orban pentru vaccinul chinezesc produs de Sinopharm ascunde, dincolo de opțiunile politice anti UE ale premierului ungar, o afacere uriașă, după cum dezvăluie publicația Direkt36.

Guvernul de la Budapesta cumpără din China vaccinul împotriva coronavirusului printr-o companie intermediară, care, la trei zile după înființare a cumpărat un distribuitor local de medicamente, apoi a primit contractul de 150 de milioane de euro pentru achiziția de către stat a 5 milioane de doze de la Sinopharm. 

„Oamenii care se remarcă pe hârtie în spatele firmei nu sunt cunoscuți în această industrie. Unul dintre ei a fost anterior jucător de hochei certificat și este acum, potrivit cunoscuților săi, angajat al unei companii de băuturi energizante. 

Conform datelor companiei, această persoană acționează în numele cuiva, dar nu este clar pe cine reprezintă. În jurul firmei apare un avocat care era deja implicat în afacerea cu ventilatoare scandaloase.

Mulți oameni au ghicit cine sunt participanții la imensul acord de 55 de miliarde de forinți (150 de milioane de euro – n.r.) prin care Ungaria va primi 5 milioane de doze de vaccin coronavirus fabricat în China”, a scris publicația ungară. 

Șeful Cancelariei Guvernului, Gergely Gulyá,s a publicat contractul încheiat de Centrul Național Maghiar de Sănătate Publică pentru achiziționarea de vaccinuri. S-a dovedit că statul maghiar nu a contractat direct cu fabrica din China, ci cu o companie numită Danubia Pharma Kft.

„Această companie este deținută de o companie numită Syntonite Med Zrt. Deși Danubia Pharma este o companie comercială de produse farmaceutice care funcționează de mai bine de zece ani, Syntonite a fost înființată abia în noiembrie anul trecut, iar oamenii care se remarcă în spatele acesteia nu auo relație cunoscută cu industria farmaceutică sau orice altă afacere serioasă.

CEO-ul Syntaite, Máté Tuza – care a condus el însuși Danubia Pharma chiar din ianuarie – a scris vineri că este implicat sau are acțiuni în firme de consultanță mai mici. Am găsit trei companii în registrul societății, din care niciuna nu a produs mai mult de câteva milioane de forinți pe an”, scrie Direkt36.

De la hochei la farmaceutice, printr-o cafenea

Conform datelor companiei, un alt bărbat, Csaba Gergely, este implicat în prezent în Syntonite, dar acesta nu are suficientă experiență antreprenorială. A fost proprietarul unei singure companii, o cafenea fondată în 2008. 

Compania nu a avut prea mult succes în afaceri și, la un an de la înființarea sa, a intrat deja în proceduri de executare din partea Fiscului. Gergely a părăsit compania la începutul anului 2010, care în cele din urmă a fost lichidată în 2015 cu proceduri de lichidare, scriu jurnaliștii unguri.

Gergely nu a mai avut nicio altă afacere de la înființarea Syntonite și, potrivit celor doi cunoscuți contactați de Direkt36, nu a avut nimic de-a face nici cu industria farmaceutică, nici cu comerțul exterior. 

„Bărbatul a fost anterior jucător de hochei certificat al Ferencváros TC și UTE, printre altele, apoi s-a retras în 2013. Nu este complet detașat de hochei, în prezent fiind antrenorul echipei de hochei amatori numiți Piranhas din Zugló.

Cunoscuții lui Gergely erau neîncrezători când le-am spus că bărbatul este unul dintre fondatorii companiei din spatele afacerii cu vaccinuri. Din câte știu, Gergely lucrează ca angajat al unei companii de băuturi energizante. Unul dintre ei a întrebat asta înapoi: Nu este o altă identitate? Și dacă nu este posibil să-l confundați cu cineva?

Cu toate acestea, pe baza datelor personale din registrul societății – nume, adresă, numele mamei – este clar că Csaba Gergely este implicată în Syntonite Zrt”, scrie Direkt36.

Rolul său exact în companie nu este pe deplin clar. Când a fost înființată în noiembrie anul trecut, apărea ca acționar, dar în cele mai recente datedin februarie, aceasta este deja denumit „împuternicit de acționar”. Aceasta înseamnă că el nu este proprietarul acțiunilor, ci îl reprezintă doar la adunările generale ale companiei, de exemplu. 

Din înregistrările companiei nu este clar de ce s-a schimbat statutul lui Gergely și pe cine reprezintă în prezent.

Afacerea ventilatoarelor din China

Jurnaliștii de la Budapesta au vorbit telefonic Csaba Gergely, dar în zadar i-au pus întrebări despre companie și despre activitatea de vaccinare.

„Nu pot spune nimic despre asta”, a răspuns bărbatul, apoi a închis telefonul

Astfel, Gergely nu a răspuns la întrebarea cum a ajuns în afacerea cu vaccinurile. Cu toate acestea, pe baza diverselor documente ale companiei și a rapoartelor de presă anterioare, se dovedește că, prin intermediul unuia dintre cunoscuții săi, el este conectat la un cerc de afaceri care a apărut deja în jurul unor tranzacții guvernamentale uriașe legate de tratamentul în pandemia de coronavirus.

Responseline a scris în septembrie  că un acord special a avut loc pe 20 aprilie anul trecut, în momentul primului val al pandemei. 

În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Externe ungar au semnat un contract pentru achiziționarea de ventilatoare fabricate în China  cu o companie numită Fourcardinal Kft. În care apărea și SRF Silk Road Fund Holding Zrt.

Ultima companie a fost înființată pe jumătate de un avocat numit Dr. Zsolt Vámosi-Nagy. 

După cum a scris Mfor.hu,  acest avocat a plătit taxa atunci când Syntonite Med Zrt. s-a înregistrat în tranzacția cu vaccin. 

Potrivit cercetărilor Direkt36, Vámosi-Nagy este, de asemenea, o veche cunoștință a lui Csaba Gergely, co-proprietar al Syntonite. Înregistrarea singurei foste companii a bărbatului, Café Edgár, a fost de asemenea organizată de Vámosi-Nagy în 2008. 

Cei doi pot fi văzuți pe Facebook și în mai multe fotografii publicate public în 2011 ca membri ai unei companii de partid.

Anunțul pentru cumpărarea vaccinului, dat după ce contractul fusese atribuit

Condițiile pentru obținerea vaccinului chinezesc nu au putut fi cunoscute de mult timp. Deși contractul a fost încheiat la 29 ianuarie, acesta a fost publicat pe pagina de Facebook a ministrului Gergely Gulyás doar la 11 martie, după respingerea cererilor de informații de la mai multe mijloace media.

Ungaria va cumpăra 5 milioane de doze de vaccin Sinopharm din China până la jumătatea lunii iunie și, conform contractului, valoarea unui vaccin este de 30 de euro (plus 5% TVA). Ungaria va plăti totalul a 150 de milioane de euro în două tranșe, adică 55 de miliarde de forinți la cursul de schimb actual. 

Vaccinul de la Pfizer costă doar 15 euro, iar cel de la AstraZeneca chiar mai puțin.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE