Afacerea Domus: Blocuri cu 40 de apartamente pe un proiect pentru 5 case. Magistrați din Iași, printre cumpărători | Reporter de Iași

Data:

spot_img

Afacerea Domus. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) din 2007 prevedea patru case înșiruite, tip duplex. Au ieșit cinci blocuri cu câteva zeci de apartamente.

Fără ieșire. „Decorama”, un complex de cinci blocuri cu 40 de apartamente în total, se află într-o situație absurdă: locuințele au fost intabulate în 2008-2009 ca fiind toate cu câte o singură cameră. Fără baie, bucătărie sau dormitoare. Câte o cameră a cărei suprafață variază între 75 și 130 mp utili.

Ulterior, câțiva proprietari și-au făcut, oficial, compartimentarea și au înregistrat modificările la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. (OCPI).

Citește și: Expoziţia „Luminile lui Caravaggio”

Alții au încercat recent aceeași operațiune, însă funcționarii Primăriei Iași le-au pus frână: au descoperit în arhive că Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru acest proiect imobiliar prevedea construcția de „locuințe individuale, izolate, cuplate sau înșiruite”. Mai simplu spus, vile și nu blocuri.

„Sunt cinci blocșoare acolo. Nu au fost vile. Asta este o aberație. Ele au fost de la început proiectate și construite ca atare”, a spus Tudor Bălan, dezvoltatorul. Printre victimele sistemului putred din Primărie sunt și nume mari: Florin Munteanu, procuror la Parchetul European, fost șef al DNA Iași, dar și familia de judecători Georgiana și Marcel Mocanu.

Mai mulți proprietari ai locuințelor de pe strada Gânju, un deal din apropierea comunei Bârnova, au încercat, în ultimele luni, să-și vândă casele. Cumpărătorii, care voiau să-și finanțeze achiziția cu un credit, au afirmat că băncile nu aprobă tranzacția din pricina faptului că apartamentele figurează, scriptic, ca fiind cu o singură cameră. Una de 70-80 mp, fără niciun fel de compartimentare.

În realitate, amenajările au fost făcute, însă intabularea de la Cadastru s-a făcut pe doar patru pereți, eventual cu câte-un balcon sau câte-o debara.

Continuarea, în Reporteris.ro

Citește și: Prezidențiabili americani verificați în direct

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Reporteris.ro)

spot_imgspot_img
ReporterIS
ReporterIS
REPORTER DE IASI este un watchdog iesean, axat 100% pe interesul public. REPORTER este un avertizor de integritate, urmarind exclusiv subiecte privind cheltuirea banilor publici si activitatea decidentilor publici. REPORTER DE IASI reuneste o echipa de ziaristi de investigatie cu experienta jurnalistica de peste 20 de ani fiecare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Investiție de 26,5 milioane euro la Oradea într-un pasaj subteran | Bihoreanul

Investiție de 26,5 milioane euro la Oradea. Lucrările de...

Șoseaua de centură a municipiului Botoșani, o nouă amânare | Monitorul de Botoșani

O nouă amânare în proiectul de construire a șoselei...