Afaceri de milioane din arderea deșeurilor

Data:

spot_img

În România funcționează 19 incineratoare autorizate pentru deșeuri periculoase și nepericuloase; 15 dintre ele ard deșeuri cumpărate de la diverse firme, patru doar deșeurile proprii. Din analiza cifrei de afaceri și a profitului pe anul trecut rezultă că arderea gunoaielor este o afacere extrem de profitabilă.

Cetățenii care locuiesc în localitățile de lângă incineratoare se plâng de multe ori că acestea poluează aerul, iar fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, susține că sunt măsurători care arată că pe timpul nopții aceste instalații nu respectă legislația însă Garda de Mediu nu are laboratoare mobile omologate pentru a face verificările necesare.


În Timiș funcționează un incinerator care aparține firmei SC Pro Air Clean Ecologic SA Timișoara. Potrivit datelor transmise presshub.ro de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), principala activitate autorizată a firmei este „colectarea și transportul deșeurilor și mărfurilor periculoase, stocarea temporară a deșeurilor periculoase și nepericuloase, incinerarea deșeurilor aflate în diverse stări de agregare (solidă, lichidă, păstoasă și gazoasă)”. Potrivit datelor ANPM, firma are o capacitate autorizată de incinerare a 0,4 tone pe oră. Conform portalului confidas.ro, firma este deținută în proporție de 67% de o altă societate, Chinox AG, înregistrată în Elveția. Acționari minoritari mai sunt Cornel și Nicolae Cioclov, Imreh Jeno și Florin Popovici, cu câte 5 procente din acțiuni.

În 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 8,4 milioane de lei, 40 de angajați și un profit de 887.000 de lei. Societatea are mai multe zeci de contracte publice, în general cu valori mici, cu diverse instituții publice obiectul acestor contracte fiind servicii de incinerare deșeuri.

Tot în Timiș funcționează și societatea SC Erromed Ecosystems SRL. Are o capacitate de incinerare autorizată de 0,15 tone pe oră și a fost deținută de Adrian Alexandru Moraru și Stiliani Henriette Moraru. Cu o cifră de afaceri de 110.000 de lei în 2019 și pierderi de 10.000 de lei, societatea a fost radiată anul trecut, deși ea apare în lista ANPM.

Mii de contracte cu statul

În București avem societatea Stericycle Romania SRL. Firma are autorizație de incinerare a 1,18 tone deșeuri pe oră și este deținută de o altă firmă, Stericycle Europe SARL din Luxemburg și administrată de un anume Daniel Vincent Ginnetti. Potrivit sursei citate, societatea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 58 milioane de lei, pierderi de 11 milioane de lei și 272 de angajați.

În ultimii 8 ani, societatea a semnat 4.480 de contracte cu instituții publice, valoarea totală a acestora fiind de 80,9 milioane de lei.

Demeco SRL din Bacău, cu punct de lucru în Iași, are o capacitate de ardere a deșeurilor periculoase și nepericuloase de 1,5 tone pe oră. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de 68 milioane de lei și un profit de 7,8 milioane de lei. Societatea este deținută de Ciprian Ioan Blănaru și Daniel Botez. În ultimii opt ani a încheiat sute de contracte plătite din bani publici pentru incinerarea deșeurilor, valoarea totală a acestor înțelegeri fiind de 87 milioane de lei.

Enviro Eco Business SRL este o societate din Argeș care se ocupă cu incinerarea deșeurilor nepericuloase. Are autorizată o capacitate de ardere a 0,35 tone pe oră și este deținută de Dănuț Jitea și Marian Stănescu. În 2020, firma cu 17 angajați a avut o cifră de afaceri de 7,1 milioane de lei și un profit de 1 milion de lei. Contractele publice ale societății în ultimii ani însumează 667.000 de lei.

De la parcuri fotovoltaice la incineratoare

Tot în Argeș regăsim societatea comercială SC Repsan Energy SRL. Firma are o capacitate autorizată de incinerare a 10,85 tone deșeuri pe oră și este deținută de Edwin Zidan, cetățean olandez care are 45% din părțile sociale, de firma Ness Proiect Europe SRL tot cu 45 părți sociale și Super Mobil SRL cu 10 procente. Ness Proeict Europe SRL este deținută de Florian Mihai Vaida, un contabil din Ploiești. Societatea a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 283 milioane de lei și un profit de 14 milioane, având ca obiect de activitate lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale. Despre Vaida, Europa Liberă a scris că este este un apropiat al lui Vlad Cosma, fostul parlamentar și fiu al ex-baronului de Prahova, Mircea Cosma și al celebrul său asociat, Sebastian Ghiță. El ar fi implicat într-o afacere de zeci de milioane de euro cu parcuri fotovoltaice.

Super Mobil SRL este o firmă de telecomunicații, deținută de un spaniol, Lazarov Fitzpatrick Roberto Andres. El este și administratorul Repsan Energy. În ciuda capacității mari a instalației de incinerare, firma a avut anul trecut rezultate financiare modeste. O cifră de afaceri de 4,1 milioane de lei și o pierdere de 3,6 milioane de lei.

Afacere continuă cu instalația oprită

Eco Burn din Ploiești este altă firmă care arde deșeuri. ANPM susține că incineratorul este oprit temporar. El aparține Ruxandrei Ștefănescu și Corneliei Anghelache, acționare cu 98 și 2 la sută. În 2020 societatea cu 35 de angajați a avut o cifră de afaceri de 12 milioane de lei și un profit de 1,7 milioane de lei. Contractele de achiziții publice câștigate de firmă au valoarea totală de 4,6 milioane de lei.

Mediline Exim SRL este o firmă din București cu punct de lucru în Dolj. Incineratorul companiei are o capacitate de ardere a deșeurilor de 2,05 tone pe oră. În 2020, firma a avut o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei și un profit de 72.000 de lei. Contractele publice din ultimii ani se ridică la 3,4 milioane de lei. Societatea este deținută de Adina Mara Mihai, o femeie de afaceri din Craiova.

SC Oltchim SA, societate în faliment, are în dotare un incinerator de deșeuri cu o capacitate autorizată de 3,6 tone pe oră. Firma fostului combinat chimic arde doar deșeuri periculoase, adică uleiuri colectate de la terți.

Pro Air Clean Timișoara deține încă un incinerator în Ialomița. Societatea este controlată de elvețienii de la Chinox AG.

SC Enal Petricris este o firmă din Vrancea care operează un incinerator de deșeuri cu o capacitate de 0,35 tone pe oră. Firma are 11 angajați, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 2,7 milioane de lei și un profit de 517.000 de lei. Societatea apaține lui Petrică Enache, un agricultor din Focșani.

Profit cât jumătate din cifra de afaceri

Xtreme Ecoenergy Grup SRL din Slatina, județul Olt, cu șase angajați a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3 milioane de lei și un profit de aproape 1 milion de lei. Contractele publice semnate de companie în ultimii ani s-au ridicat la valoarea totală de 625.000 de lei. Societatea aparține Eugeniei Ciucă.

SC Alvi Serv SRL este o societate din Arad care deține un incinerator cu o capacitate de 1,25 tone pe oră. Firma are 13 angajați, a avut în 2020 o cifră de afaceri de 8,7 milioane de lei și un profit de 4,03 milioane de lei. Potrivit confidas.ro, contractele publice castigate în ultimii ani au valoarea de 629.000 de lei. Firma aparține lui Moraru Ovidiu Sebastian, om de afaceri din Arad.

La nivel național mai există patru incineratoare autorizate care ard exclusiv deșeuri proprii. Acestea se află, de regulă, în incintele unor combinate chimice. Este cazul SC Chimcomplex SA din Onești, Bacău, SC Antibiotice Iași SA, SC Kober SRL din Neamț și Compania Națională Imprimeria Națională.

Fostul comisar șef al Gărzii de Mediu, Octavian Beceanu susține că el nu a văzut vreun control făcut la incineratoarele autorizate din țară, control privind emisiile de gaze în atmosferă.

„Cât am fost la Garda de Mediu nu am văzut un act care să centralizeze controalele privind emisiile de gaze ale incineratoarelor autorizate. Sunt măsurători care arată că pe timpul nopții aceste instalații nu respectă legislația, mai exact operatorii opresc filtrele pe timpul arderilor de noapte. Sesizările au venit din partea cetățenilor. Noi nu avem echipamente pentru măsurarea emisiilor, iar pentru a câștiga în instanță avem nevoie de laboratoare mobile omologate, echipamente care nu există în acest moment”, ne-a declarat Berceanu.

Întrebat despre numărul real al instalațiilor care ard deșeuri, acesta a precizat că, probabil, este mult mai mare decât cel oficial.

„În lista oficială nu sunt trecute fabricile de ciment din țară care au și ele incineratoare și ard deșeuri. Mai sunt și instalațiile clandestine de ardere a gunoaielor. Revenind la incineratoarele autorizate, am auzit, nu am alte dovezi, că filtrele acestora – foarte scumpe de altfel – sunt schimbate fictiv, doar pe hârtie. Astfel, ceea ce iese pe coș nu reprezintă siguranță pentru sănătatea cetățeanului. Și repet, arderile de deșeuri se fac noaptea, când funcționarii publici dorm”, a mai declarat Berceanu pentru presshub.ro.


Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania – Closer to Citizens”, cofinanțat de UE prin DG REGIO.

Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Virgil Burlă
Virgil Burlă
Virgil Burlă este jurnalist din 2000. A început la Iași, apoi a continuat la București, unde s-a specializat ca reporter pe domeniul justiției. Mai colaborează cu Europa Liberă România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Răzvan Ceuca, expert în cyber security: „Instituțiile nu au luat măsurile preventive necesare!”

Expertul în cyber security Răzvan Ceuca atrage atenția asupra...

În loc de speculații, presa poate lucra cu cifre exacte

La începutul acestui an, Freedom House în colaborare cu...

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzarea de cărți

Radiografia unei prăbușiri: ultimii din Europa la vânzare de...

Peste un milion de români au votat. Circa 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne

Peste 10.000 de bistrițeni au ieșit la urne până...