Afacerile lui Horațiu Potra în Congo. Dezvăluirile unui fost „lup negru”. În căutare de aventură, dar și de un loc de muncă bine plătit, ieșeni cu o anumită pregătire militară au ales să meargă în inima Africii.
Cei mai experimentați aveau stagii în Afganistan și Irak, dar și în Legiunea Străină. Pentru aceștia, misiunile din conflictul înghețat din estul Republicii Congo nu erau complicate.
Regiunea Kiwu de Nord este râvnită inclusiv de grupări din statele vecine, Rwanda și Uganda, pentru pământul fertil, dar mai ales pentru resursele aurifere. Misiunea luptătorilor străini, inclusiv români, este să păzească aceste mine, dar și transporturile și alte activități guvernamentale, ne-a povestit unul dintre ieșenii care și-a negociat oferta de plecare în zonă.
Horațiu Potra asigură paza mai multor mine
Discuția a fost purtată sub anonimat cu unul dintre reprezentanții lui Horațiu Potra, un fost membru al Legiunii Străine franceze devenit cunoscut după susținerea sa declarată pentru Călin Georgescu – și acesta un „fost”, dar candidat la alegerile prezidențiale anulate.
Ieșeanul, proaspăt pensionat după stagiul complet la Batalionul „Lupii Negri”, a cerut mai mult decât cei 5000 de dolari propuși în contract. Banii oferiți de emisarul lui Potra sunt plata pentru fiecare din cele trei luni de activitate la care se adaugă una de concediu.
Citește și: Eugen Sechila, pus sub control judiciar cu interdicţia de a părăsi România (surse)
O altă cerință a ieșeanului a fost posibilitatea de a-și alege membrii grupei cu care urma să lucreze în Congo. A fost refuzat, deși CV-ul lui era corespunzător, astfel că omul nu a mai plecat în 2024 să se bată pentru guvernul Republicii Congo. A ținut în schimb legătura cu ceilalți ieșeni de acolo, în perspectiva unei viitoare renegocieri.
Horațiu Potra a preluat locurile lăsate vacante de retragerea armatei lui Prigojin, gruparea Wagner. Nu a fost o predare/primire oficială, povestește fostul combatant de la Lupii Negri, care pune înțelegerea dintre Potra și autorități pe sprijinul acordat de Frank Timiș. Legătura dintre cei doi era mai veche: omul de afaceri exploatează mai multe mine în vestul Africii, iar Horațiu Potra asigură paza lor.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(sursa foto: ziaruldeiasi.ro)