Afganistan, de la atacurile talibanilor la negocierile de pace de la Doha

Data:

spot_img

Retragerea forțelor NATO din Afganistan lasă un vid de securitate și incertitudine în rândul populației pe fondul sporirii ofensivei talibanilor din zonele rurale și de la granița cu Pakistan și Tadjikistan. Deși președintele afgan în exercițiu Ashraf Ghani, și șeful executivului, Abdullah Abdullah au dat asigurări că armata va rezista ofensivei talibanilor și nu vor capitula, conducerea politică talibană nu dă semne că ar fi dispusă să înceteze focul și să opteze pentru reluarea negocierilor de pace. În acest context, acordul negociat în mandatul lui Trump la Doha dintre guvernul afgan și liderii talibanilor a rămas fără obiect, iar perspectiva unui război civil este tot mai evidentă. (Sofia Sterian)

Luni, reprezentantul NATO în Afganistan împreună cu cincisprezece misiuni diplomatice au cerut talibanilor să oprească ofensiva militară, la doar câteva ore după ce insurgenții și guvernul afgan nu au reușit să convină asupra încetării focului la discuțiile de la Doha. O delegație a liderilor politici afgani s-a întâlnit în weekend cu conducerea politică a talibanilor în capitala Qatarului. Dar, duminică târziu, talibanii nu au menționat nicio oprire a escaladării violenței din Afganistan.

„Acest Eid al-Adha, talibanii ar trebui să renunțe la arme pentru totdeauna și să arate lumii angajamentul lor față de procesul de pace”, au arătat cele 15 misiuni și reprezentantul NATO, referindu-se la sărbătoarea musulmană de marți din Afganistan. Declarația a fost susținută de Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, delegația Uniunii Europene, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Japonia, Coreea, Olanda, Spania, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite și reprezentantul civil al NATO.

La ultimele sărbători ale Eidului, talibanii au solicitat scurte încetări ale focului, precizând că vor să-i lase pe afgani să petreacă în pace. De această dată nu a existat un astfel de anunț. Astfel, talibanii au obținut câștiguri teritoriale rapide la nivel național, pe măsură ce forțele străine conduse de SUA își finalizau retragerea, după 20 de ani de lupte. Declarația de luni a misiunilor diplomatice de la Kabul a condamnat și încălcările libertăților, cum ar fi închiderea școlilor și a presei în zonele capturate recent de talibani.

Provincia Uruzgan și ofensiva talibanilor

Talibanii au declarat luni că au capturat districtul Dehrawood din provincia Uruzgan, la sud-vest de Kabul, după puternice ciocniri cu forțele guvernamentale în noaptea precedentă. La rândul lor, oficialii provinciali au confirmat avansul talibanilor. În provincia nordică Samangan, forțele de securitate au reușit să smulgă districtul Dara-e-Sof Bala de la insurgenți, au declarat militarii din zonă, subliniind că 24 de luptători talibani, inclusiv un guvernator al districtului umbră și doi comandanți, au fost uciși.

Luni au avut loc ciocniri militare. În acest context, Reuters nu a putut verifica independent informațiile furnizate de militari. Președintele Ashraf Ghani a vizitat luni capitala provinciei Herat. Talibanii au capturat toate cele 17 districte ale provinciei în ultimele zile, blocând și capitala Herat, care este actualmente asediat. La Doha, liderii politici afgani și talibanii au discutat despre o soluție pentru a pune capăt conflictului, a declarat luni președintele unui consiliu pentru pace, Abdullah Abdullah.

„Am fost de acord să continuăm discuțiile, să căutăm o soluționare politică a crizei actuale, să evităm victimele civile, să facilităm asistența umanitară și materialele medicale pentru a aborda pandemia COVID-19”, a spus el, pe Twitter. Duminică târziu, talibanii au declarat că: „Ambele părți au convenit asupra necesității promptitudinii în cadrul negocierilor de pace, pentru a găsi o soluție corectă și permanentă pentru problema actuală din Afganistan cât mai curând posibil”. Discuțiile de pace dintre talibani și afganii din partea guvernului au început în septembrie anul trecut, dar aceștia nu au reușit să facă vreun progres până în prezent.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor la Doha, Mohammed Naeem, a negat rapoartele mass-media care atestă că grupul de insurgenți a fost de acord cu încetarea focului de Eid în schimbul eliberării prizonierilor. Luni, Trimisul Special al SUA, Zalmay Khalilzad, a călătorit la Islamabad și s-a întâlnit cu primul ministru și șeful armatei al Pakistanului.

„Ambasadorul Khalilzad a subliniat nevoia unei soluții politice cuprinzătoare între Republica Islamică Afganistan și talibani”, a fost anunțat într-o declarație a Ambasadei SUA. Pakistanul este considerat un jucător cheie în procesul de pace din Afganistan, având în vedere influența istorică a Islamabadului asupra talibanilor. Declarația Ambasadei SUA a subliniat că „sprijinul tangibil și material” pentru procesul de pace afgan a fost vital pentru succesul său.

Armistițiul care lipsește…

Duminică, un purtător de cuvânt al biroului politic al talibanilor a declarat la postul de televiziune Al Jazeera TV, că grupul său nu a sugerat un armistițiu afgan în timpul discuțiilor de la Doha. „Nu am prezentat în discuțiile de la Doha o propunere pentru un armistițiu de trei luni”, a declarat purtătorul de cuvânt, pentru canalul qatarez. El a adăugat că întâlnirile cu delegația guvernului afgan vor continua în viitor și discuțiile sunt „o bună oportunitate de a apropia punctele de vedere”.

spot_imgspot_img
Freedom House
Freedom House
PressHUB, cea mai răspândită rețea de presă din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Ședință pentru alegerea viceprimarului transformată în ședință PSD | Gazeta de Stâlpeni

Ședința Consiliului Local din Stâlpeni dedicată alegerii viceprimarului s-a...

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde în lumea asta, te voi găsi” | Aktual24

Val de amenințări la adresa jurnaliștilor: „Poți pleca oriunde...