Afganistanul, între criza umanitară și proclamarea Emiratului Islamic

Data:

spot_img

Preluarea puterii politice la Kabul de către talibani va readuce în prim plan proclamarea Emiratului Islamic și implicit o guvernare bazată pe sharia și jihadul islamic. Acest fapt a determinat o criză umanitară la Kabul unde sute de afgani au luat cu asalt aeroportul pentru a se salva din infernul taliban. Zborurile comerciale dinspre Kabul au fost anulate în timp ce talibanii își consolidează puterea în stat. (Sofia Sterian)

În acest context, talibanii au anunţat marţi o amnistie generală pentru toţi funcţionarii publici, cerându-le să se întoarcă la muncă, la două zile după ce au preluat puterea în Afganistan în urma unei ofensive-fulger

„Nu vor mai fi zboruri comerciale de la Aeroportul Hamid Karzai pentru a preveni orice formă de furt. Vă rugăm să nu vă grăbiți spre aeroport”, a anunțat autoritatea aeroportului din Kabul într-un mesaj trimis jurnaliștilor.

În schimb, oficialii talibani au anunțat că nu au primit niciun raport că ar fii existat vreun conflict în țară, la o zi după ce grupul armat a asediat capitala, Kabul, și guvernul susținut de SUA s-a prăbușit.

„Situația este pașnică, luând în considerare rapoartele”, a anunțat unul dintre membrii seniori al talibanului. Acesta a cerut să rămână în anonimat.

Sute de afgani au invadat căile aeroportului pe întuneric, scoțând bagajele și înghesuindu-se pentru un loc la bordul ultimului avion comercial care pleca, înainte ca forțele americane să preia controlul traficului aerian.

„Acesta este aeroportul nostru, dar vedem cum diplomații sunt evacuați în timp ce noi așteptăm în totală necunoștiință”, a anunțat Rakhshanda Jilali, activist al drepturilor omului, care a încercat să ajungă în Pakistan.

Nu a existat nicio poziție din partea președintelui Ashraf Ghani, care a spus sâmbătă că a fost în consultări urgente despre situație, cu lideri locali și parteneri internaționali. „Nu există ciocniri în acest moment la Jalalabad, deoarece guvernatorul s-a predat talibanilor. Permiterea trecerii puterii în mâinile talibanilor a fost singura modalitate de a salva vieți civile”.

Un clip video distribuit de talibani i-a arătat pe oameni aplaudând și strigând “Allahu Akbar” – Dumnezeu este cel mai mare – în timp ce un convoi de camioane a intrat în oraș cu luptători care fluturau steagul alb taliban și mitralierele lor. Cel puțin trei companii aeriene suspendă zborurile sau le redirecționează pentru a evita spațiul aerian din Afganistan după ce guvernul țării a căzut în talibani.

United Airlines a declarat într-o declarație că va redirecționa zborurile în jurul Afganistanului și va “continua să colaboreze îndeaproape cu FAA și IATA pentru a evalua situația”. Zborurile transportatorului Statelor Unite ale Americii către India vor fi afectate. Emirates a declarat pe site-ul său că a suspendat zborurile către și dinspre Kabul, capitala Afganistanului, din cauza “situației în curs de dezvoltare”.

Un purtător de cuvânt al FlyDubai a declarat pentru CNN că și ei au suspendat operațiunile către Kabul și continuă să monitorizeze situația. Un purtător de cuvânt al Air India a declarat pentru CNN că compania aeriană “monitorizează îndeaproape situația” și încearcă să opereze zboruri programate către și dinspre Afganistan, dacă situația o permite.

După 20 de ani de intervenții americane, mii de morți și cel puțin 1 trillion de dolari, avansurile talibanilor au fost izbitor de rapide. La mai puțin de o lună după ce teroriștii asociați grupării al Qaeda au executat atacurile din 11 septembrie, forțele americane și aliate au început o invazie în Afganistan numită Operațiunea Enduring Freedom, pentru a-i opri pe talibani să ofere grupării un refugiu și pentru a opri al Qaeda să folosească Afganistanul ca o bază de operațiuni pentru activități teroriste.

La 7 decembrie 2001, talibanii și-au pierdut ultima fortăreață majoră, în timp ce orașul Kandahar a căzut.

De atunci, talibanii au încercat să câștige teren în Afganistan de-a lungul timpului, timp în care forțele Statelor Unite ale Americii au fost acolo. Mai recent, în ianuarie 2017, talibanii i-au trimis o scrisoare deschisă noului președinte american de atunci, Donald Trump, solicitându-i să retragă forțele Statelor Unite ale Americii din țară.

Între 2017 și 2019 au existat încercări de negocieri de pace între Statele Unite ale Americii și talibani, dar niciunul nu s-a încheiat într-un acord. În noiembrie 2019, în timpul unei călătorii surpriză în Afganistan, de Ziua Recunoștinței cu trupele americane, Trump a anunțat reluările negocierilor de pace cu talibanii. Discuțiile de pace au fost reluate la Doha, Qatar, în luna decembrie a acelui an.

Statele Unite ale Americii și talibanii au semnat un acord istoric în februarie 2020, care a pus în mișcare potențialul unei retrageri complete a trupelor americane din Afganistan. “Acordul pentru aducerea păcii în Afganistan” a subliniat o serie de angajamente din partea Statelor Unite ale Americii și talibanilor, legate de nivelul trupelor, combaterea terorismului și dialogul intra-afgan care vizează realizarea “unei încetări permanente și cuprinzătoare a focului”.

În luna următoare semnării acordului de pace al administrației Trump cu talibanii, grupul insurgenților și-a mărit atacurile asupra aliaților afgani-americani, potrivit datelor furnizate de inspectorului general special al Pentagonului pentru reconstrucția Afganistanului.

În august 2020, marea adunare a bătrânilor din Afganistan, consultativa Loya Jirga, a adoptat o rezoluție prin care solicita eliberarea ultimului lot de aproximativ 5.000 de prizonieri talibani, deschizând calea discuțiilor de pace directe cu grupul de insurgenți pentru a pune capăt a aproape două decenii de război. Eliberarea celor 400 de prizonieri a făcut parte din acordul semnat de Statele Unite ale Americii și talibani în februarie.

În martie 2021, președintele afgan Ashraf Ghani și administrația Biden au propus guvernului afgan să încheie un acord interimar de împărțire a puterii cu talibanii. În aprilie 2021, președintele Biden a anunțat că Statele Unite ale Americii vor retrage forțele din Afganistan până în septembrie 2021.

În august, la doar câteva luni după ce Statele Unite ale Americii au început să retragă forțele, administrația Biden a trimis 5.000 de soldați în Afganistan după ce talibanii au început să câștige controlul în țară. La 15 august, după ce talibanii au preluat controlul asupra tuturor orașelor importante din Afganistan, în afară de Kabul, în doar două săptămâni, talibanii s-au angajat în discuții cu guvernul despre cine va conduce națiunea.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov | Aktual24

Summitul G20: Macron i-a strâns mâna lui Lavrov. Ministrul...

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă | The Epoch Times

Preşedintele Abhaziei demisionează în urma protestelor în masă. Aslan...

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru Moscova | Universul.net

Dependența Rusiei de China, o reală problemă economică pentru...

Un celebru balerin rus a murit după ce a căzut de la balcon | Aktual24

Un celebru balerin rus a murit după ce a...