Agenda profesioniștilor la Bookfest 2023

Data:

spot_img

Bookfest 2023 este gazda unor interesante dezbateri și ateliere despre problemele și soluțiile care pot fi aplicate în piața de carte din România.

Dacă vreți să deveniți scriitor sau poet, Bookfest 2023 vă pune la dispoziție o serie de ateliere practice susținute de nume mari ale lumii editoriale: Mircea Cărtărescu, Tatiana Niculescu, Dan Alexe, Gabriela Adameșteanu, Mircea Vasilescu, Ioana Bâldea Constantinescu, Radu Paraschivescu, Gheorghe Erizanu, Alex Donovici, Luminița Corneanu, Bruno Mazzoni, Adina Popescu, Dan Croitoru, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Marius Chivu, Cătălin Striblea și mulți, mulți alții vor fi protagoniștii unei suite de evenimente profesionale la această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest.

Salonul Internațional de Carte Bookfest, care începe miercuri, pe 24 mai(pavilionul B2, Romexpo) este și gazda unor dezbateri în care profesioniștii din domeniul editorial vorbesc despre problemelele pieței de carte și soluțiile care au fost sau pot fi aplicate.

Lansat de Asociația Editorilor din România, Pactul pentru Lectură este platforma care îi adună miercuri, 24 mai, de la ora 18, la scena AGORA, pe scriitorii Tatiana Niculescu și Dan Alexe, alături de editorul Gheorghe Erizanu și Bruno Giancarli, specialist al Asociației Editorilor din Italia, ca să discute despre ce se poate face pentru ca România să nu mai fie chiar ultima piață de carte din Uniunea Europeană.

De la 2 miliarde de euro la 300 de milioane de lei – Provocările pieței de carte italiană și românească, este titlul evenimentului, iar moderator va fi prof. univ. dr. Mircea Vasilescu, la rându-i autor al unei cărți de referință pe subiect: Cultura română pe înțelesul patrioților (Humanitas, 2018).

Noi titluri și colecții vor fi disponibile la standurile editurilor, întâlniri cu autori și ilustratori, români sau străini. Italia, țara invitată de onoare a Salonului Internațional de carte Bookfest, le propune celor mici întâlniri cu autori și ateliere de introducere în studiul limbii italiene.

„Ochii minții”, pariul pe reîntoarcerea tinerilor către citit

Literatura pentru copii produsă de autori români, o revelație a pieței de carte din ultimul deceniu, va fi în centrul dezbaterii organizate de Institutul Cultural Român joi, 25 mai, de la ora 14, în standul ICR. Ioana Bâldea Constantinescu (scriitoare, traducătoare și jurnalistă cultural) va modera discuția despre șansele ca autorii români de carte de copii să fie publicați în străinătate, și va discuta cu Luminița Corneanu (scriitoare și traducătoare), Adina Popescu (scriitoare) și Gheorghe Erizanu (editor – Editura Cartier).

Platforma culturală „Ochii minții”, parteneră a Pactului pentru Lectură, va fi prezentată joi, 25 mai, de la ora 16, la scena ARENA.

„Ochii minții” înseamnă o serie de clipuri audio și, respectiv, audio-video cu lecturi din materia școlară și de Bacalaureat, dar dincolo de miza examenelor, „Ochii minții” își propune să amplifice mesajul către tineri și nu numai, ca să promoveze plăcerea de a citi. Pe scenă vor fi Dragoș Mușat (Tetelu Industries) și Lidia Bodea, editoare și vicepreședintă AER.

Pe scena ARCA, joi, de la ora 17, în cadrul proiectului Connecting Emergent Literary Artists (CELA), traducătorii Silvia Ștefan, Irina Kappelhof‑Costea, Alexa Stoicescu, Elena Damaschin, Iolanda Vasile, Mircea Dan Duță și Charlotte van Rooden vor încerca să răspundă la câteva întrebări practice cu care se confruntă în activitatea lor zilnică, și vor vorbi despre piețele literare „mici” din Europa, despre cum pot fi promovați autorii tineri și ce poți învăța dintr-un program de formare european.

În cadrul aceluiași proiect, criticul literar Marius Chivu vine la Bookfest joi, 25 mai, de la ora 18.30, la Cafeneaua Literară ca să susțină un atelier de scriere cu o consistentă componentă pragmatică pus sub titulatura Ai un manuscris, ce faci cu el?

Institutul Cultural Român va găzdui în standul propriu o nouă dezbatere profesională vineri, de la ora 16, sub titlul: Trasee literare Italia-România, despre dinamica schimburilor culturale dintre cele două țări. La eveniment vor participa Bruno Mazzoni (traducător), Dan Croitoru (traducător și editor/ Editura Polirom), Bogdan-Alexandru Stănescu (scriitor, traducător și editor/ Editura Pandora M), moderați de traducătoarea Oana Boșca-Mălin.

Mircea Cărtărescu, într-un joc de oglinzi cu traducătorul Solenoid în portugheză

„Vorbitorincii” Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea vor fi, vineri, 26 mai, de la ora 18, la scena AGORA, gazde ale unei dezbateri incluse și ea în Pactul pentru Lectură: De ce votăm; Educația civică pentru generația electorală 2024, alături de politologul Ioan Stanomir.

Cei trei vor căuta să prezinte mecanisme prin care putem decodifica mai ușor modul în care se încearcă manipularea atitudinilor noastre într-o perioadă atât de efervescentă electoral cum se anunță 2024, când ne așteaptă patru scrutine: europarlamentar, local, parlamentar și prezidențial.

La aceeași oră 18, dar la Cafeneaua Artelor, scriitorul Andrei Crăciun le va împărtăși celor interesați câteva dintre secretele dobândite în carieră în cadrul unui eveniment cu titlu incitant: Cum scriem ficțiune, care li se adresează tuturor celor interesați să încerce o carieră în lumea literaturii.

Cel mai premiat scriitor român, Mircea Cărtărescu, va fi protagonistul unei discuții despre Traducerea ca joc de oglinzi, avându-l ca partener pe Fernando Klabin, traducătorul romanului Solenoid în portugheză. Evenimentul va avea loc în standul ICR, sâmbătă, 27 mai, de la ora 15, și va fi moderat de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Cărții.   

Cum se obține succesul în piețele de carte din afară vor încearca să lămurească autorii Gabriela Adameșteanu, Vasile Ernu și Alex Donovici, care vor fi tot sâmbătă, 27 mai, de la ora 18, în standul ICR de la Bookfest 2023 sub genericul Autori români în circuitul World Literature,într-un eveniment moderat de Oana Purice (fondatoarea BookIndustry și agent literar).

Duminică, de la ora 12, Cafeneaua Literară va fi gazda unui eveniment adresat celor care cochetează cu genul liric, pentru că poeta și jurnalista Adela Greceanu vă așteaptă la un Atelier de poezie în care va încerca să explice, prin prisma propriei experiențe, care sunt primii pași pe care trebuie să-i facă un aspirant la titlul de poet ca să-și vadă operele publicate.

La ediția anterioară a Salonului Internațional de Carte Bookfest (București, 1-5 iunie 2022) au fost prezenți peste 150 de expozanți. Țara Invitat de Onoare a fost Japonia. La edițiile internaționale din anii anteriori, țările invitate au fost: Spania (2010), Ungaria, Franța, țările de limbă germană (Germania, Austria, Elveția), Polonia, Republica Cehă, Israel, Suedia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie (2019).

La fel ca la toate evenimentele Bookfest, intrarea publicului va fi liberă atât în cadrul Salonului de Carte, cât și la toate evenimentele și proiectele interactive programate pe durata acestuia. Programul de vizitare va fi: miercuri, 24 mai — 10:00-20:00; joi, 25 mai — 10:00-20:00; vineri, 26 mai — 10:00-21:00; sâmbătă, 27 mai — 10:00-21:00; duminică, 28 mai — 10:00-20:00.

Programul actualizat al evenimentelor poate fi accesat AICI

Bookfest are ediții locale în Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Brașov și o altă ediție internațională la Chișinău. Detalii, pe pagina oficială a proiectului: www.bookfest.ro.

Salonul Internațional de Carte Bookfest este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România, cu sprijinul  Ambasadei Italiei din București, al Agenției Italiene pentru Comerț Exterior și al Institutului Italian de Cultură din București.

Proiect co-finanțat de Ministerul Culturii.

Partener principal: Dedeman.

Parteneri: Fundația Tinmar, Aldus UP, CELA EU.

Parteneri media: TVR, Europa FM, Observator Cultural, Presshub, Răsfoiala.com, Revista Timpul, Booknation.ro, Știri pentru copii.

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

„În largul mării” de Slawomir Mrożek, cea dintâi premieră a anului 2025, la TNB

Noul an debutează la Teatrul Naţional I.L. Caragiale din...

Concertele de Anul Nou ale Filarmonicii George Enescu. Biletele s-au vândut în mai puțin de 30 de minute

Concertele de Anul Nou ale Filarmonicii George Enescu. Biletele...

Musicalul „Iată-ne aici!” – din ianuarie 2025, la TNB

Musicalul jukebox „Iată-ne aici!”, coproducție 2024 Touchstone Creative și...