Agricultura în România și județul Iași la răscrucea unei tranziții economice: între tradiție și modernizare | Ziarul de Iași

Data:

spot_img

Agricultura în România și județul Iași se află la răscrucea tranziției economice, unde tradiția întâlnește nevoia de modernizare. În regiunea Moldovei, sectorul agricol rămâne vital, atât pentru economie, cât și pentru păstrarea culturii locale, confruntându-se cu provocări și oportunități ce pot modela viitorul.

Agricultura reprezintă o activitate esențială pentru economia unui stat, nu doar din perspectiva financiară, ci și ca fundament al sustenabilității și dezvoltării sociale, având un rol deosebit în asigurarea securității alimentare și menținerea unui echilibru ecologic.

Deși este una dintre cele mai vechi activități ale umanității, agricultura a evoluat semnificativ începând cu secolul al XX-lea, iar tehnicile intensive au crescut productivitatea culturilor, dar au dus la un declin în privința forței de muncă.  Automatizarea și tehnologizarea sectorului agricol au produs schimbări majore în configurarea agriculturii moderne, ce au avut și efecte negative asupra mediului, precum poluarea apei și degradarea solului. Aproape 40% din terenurile agricole globale sunt grav afectate. În ultimele decenii, mișcările pentru o agricultură ecologică și sustenabilă au câștigat teren, Uniunea Europeană având un rol important în promovarea acestora. Cu toate acestea, noua abordare provoacă o serie de  îngrijorări privind randamentul mai scăzut al agriculturii ecologice și impactul asupra securității alimentare.

Citește și: Ședința pentru învestirea Guvernului propus de Ciolacu. Cătălin Drulă: „la vremuri noi, tot voi”

În ciuda progreselor tehnologice, 873 de milioane de persoane erau angajate în agricultură în 2021, iar sectorul contribuia la aproximativ 4% din PIB-ul global. Totuși, între 702 și 828 de milioane de oameni au suferit de insecuritate alimentară, cauzată în mare parte de conflicte, evenimente climatice severe și de condițiile economice specifice fiecărei țări, conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), o agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite.

Agricultura, afectată de urbanizare

În România, suprafața terenului agricol reprezenta 56,8% din totalul suprafeței țării în 2021, iar terenul arabil constituia 37,3%. Aceste procente reflectă utilizarea intensă a terenului agricol, susținută de solurile fertile și de tradiția agricolă adânc înrădăcinată în țară. Deși agricultura continuă să joace un rol semnificativ în economia românească, ponderea terenurilor agricole a scăzut în ultimele decenii, influențată de fenomenul urbanizării și de schimbările în practicile agricole.

Continuarea, în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Marcel Ciolacu a fost desemnat premier de Klaus Iohannis

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Pixabay.com / balouriarajesh)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ajunul Crăciunului: Cele mai frumoase tradiţii românești | Monitorul de Cluj

Ajunul Crăciunului este o zi încărcată de semnificații, tradiţii...

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile | Monitorul de Botoșani

Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani și-a redeschis porțile, după...