Ai cârlig la mașină? Ce trebuie să faci pentru a evita amenda dacă mergi cu mașina în vacanță în Europa? Deși suntem în Uniunea Europeană, fiecare stat are legile sale, de care trebuie să tinem cont.
Dacă aveți un cârlig detașabil pe autoturism, n-ar fi rău ca înainte de a pleca la drum să verificați legislația privind cârligul de remorcare.
Citește și Ciolacu nu m-a jignit ca moldovean. Mă jignește, în schimb, ca român
Verificați Cartea de identitate a vehiculului
În unele țări membre ale Uniunii Europene (UE) nu este permisă circulația cu acest dispozitiv de cuplare dacă nu tractați o remorcă sau o rulotă.
Altfel spus, pentru a evita amenzile, nu ar trebui lăsat la vedere dacă nu este folosit.
În plus, nu ar strica să vă uitați înainte și în Cartea de identitate a vehiculului (CIV), pentru a vedea dacă este trecut dispozitivul de cuplare, pentru a nu avea ulterior probleme cu autoritățile și cu legislația din țările europene.
În ultimii ani, cârligele auto au devenit populare printre șoferi, care le-au descoperit și alte utilizări în afară de remorcare, cum ar fi pentru transportul bicicletelor sau al echipamentelor pentru sporturile de iarnă.
Cel mai probabil, ca să nu mai existe bătăi de cap atunci când vine vorba despre demontarea unui cârlig de pe mașină (cârligul fix se poate demonta doar prin înlăturarea spoilerului), dar și pentru a oferi o soluție mai convenabilă și conformă cu legislația în ceea ce privește utilizarea lor în UE, unii producători au echipat din fabrică autovehiculele cu cârlig electric.
Citește și Centrala nucleară de la Cernobîl: 38 de ani de la accident și 2 ani de la ocupare
Ai cârlig la mașină. Trebuie să mergeți la Registrul Auto Român
Din iunie anul trecut, Registrul Auto Român (RAR) înscrie în Cartea de identitate a vehiculului (CIV) existența dispozitivului de cuplare, bineînțeles, numai dacă acesta este omologat și au fost respectate condițiile de montare.
Pentru că, dacă nu este inclus în echipamentul standard al vehiculului, cârligul poate fi cumpărat și montat ulterior, însă lucrarea trebuie să fie efectuată într-un atelier autorizat.
Pentru a fi trecut în Cartea de identitate a vehiculului (CIV), se merge la Registrul Auto Român (RAR) cu documentele de montare și cu autovehiculul având dispozitivul de cuplare montat complet, arată RAR într-un răspuns transmis la solicitarea „Ziarul de Iași”.
Continuarea în Ziarul de Iași
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Foto: ziaruldeiasi.ro