Ajutor alimentar pentru poporul ucrainean. Rezoluția privind planul de acțiune urgent al Uniunii Europene

Data:

Parlamentul European solicită ajutor alimentar imediat și substanțial pentru Ucraina și ca UE să devină mai independentă în producția sa de alimente.
O rezoluție referitoare la necesitatea unui plan de acțiune urgent al UE pentru a asigura securitatea alimentară în interiorul și în afara UE în urma invaziei Ucrainei de către Rusia a fost adoptată joi, cu 413 voturi pentru, 120 împotrivă și 49 abțineri
, potrivit Serviciului de presă al Parlamentului European.

În text, eurodeputații solicită ajutor imediat sub forma aprovizionării cu alimente pentru Ucraina și o relansare a strategiei UE privind producția de alimente.

UE ar trebui să deschidă coridoare alimentare către și dinspre Ucraina

Având în vedere impactul grav pe care atacul rus asupra Ucrainei îl va avea asupra securității alimentare a ucrainenilor, Parlamentul solicită un ajutor alimentar umanitar solid pe termen lung pentru Ucraina, atât din partea UE, cât și la nivel internațional.

De asemenea, UE ar trebui să deschidă coridoare alimentare către și dinspre Ucraina, ca alternativă la porturile închise de la Marea Neagră. Fermierii ucraineni ar trebui, de asemenea, să beneficieze de semințe, îngrășăminte și carburanți.

O Uniune Europeană mai independentă

Eurodeputații afirmă că pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina au arătat că UE trebuie să își reducă dependența de importurile provenite de la un număr prea redus de furnizori.

Aceștia solicită o diversificare a ofertei din țări terțe și cer Comisiei să evalueze pe termen scurt modul cum poate fi atenuat impactul prețurilor ridicate ale îngrășămintelor asupra fermierilor. Pentru a reduce dependența de importurile de îngrășăminte pe termen lung, Parlamentul propune trecerea la surse organice alternative de îngrășăminte și sprijinirea inovării în agricultură.

Creșterea producției UE și ajutorul acordat fermierilor

Având în vedere perturbarea importurilor agricole, eurodeputații solicită creșterea producției interne de alimente. Terenurile agricole ar trebui utilizate numai pentru producția de alimente și furaje. Pentru a răspunde nevoilor imediate, eurodeputații doresc ca fermierii să poată utiliza pârloage pentru producția de culturi proteice în 2022.

Comisia ar trebui, de asemenea, să ofere sprijin celor mai afectate sectoare și ar trebui să mobilizeze rezerva pentru situații de criză în valoare de 479 de milioane EUR. Statele membre ar trebui, de asemenea, să fie autorizate să acorde ajutoare de stat ample, rapide și flexibile operatorilor de pe piața agricolă.

Mai multe informaţii:
Textul adoptat va fi disponibil aici (24.03.2022)
Înregistrarea dezbaterii în plen (23.03.2022)EP Research: comerțul UE-Ucraina cu produse agroalimentare (EN)EP Research: comerțul UE-Rusia cu produse agroalimentare (EN)
spot_imgspot_img
Roxana Stancu
Roxana Stancu
Roxana Stancu (REPER MEDIA Argeş) are 20 de ani de experiență în jurnalism. A debutat în anul 2000, în TV, iar de atunci a profesat atât în presa audiovizuală, cât și în cea scrisă (locală și națională).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu despre retragerea candidaturii pentru Primăria Bucureștiului: „Nu...

Cum afectează decizia PSD-PNL candidaturile lui Nicușor Dan și al lui Piedone

Cum afectează decizia PSD-PNL de a-l retrage pe Cîrstoiu...

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei Firea? | Aktual24

Urmează o retragere a lui Piedone în favoarea Gabrielei...

Chirica a curățat râul care traversează Iașul chiar când s-a umplut de pești | Reporter de Iași

Chirica a curățat râul care traversează Iașul tocmai când...