Orașele de coastă din întreagă lume se scufundă – un proces geologic numit subsidență – și se întâmplă într-un ritm care îi neliniștește pe oamenii de știință. Dacă aceste bucăți de pământ nu ar avea orașe importante pe ele, probabil că nimeni nu ar observa sau, în unele cazuri, nu s-ar scufunda deloc, potrivit HowStuffWorks.
Subsidența are loc din mai multe motive. Adesea este din extragerea apei, petrolului, gazelor naturale sau mineralelor din sol prin activități precum pomparea, fracturarea hidraulică sau mineritul. Cutremurele pot provoca tasarea, precum și eroziunea, formarea de doline, compactarea solului și alte procese geologice.
Potrivit cercetătorilor, peste 80% din subsidența terenurilor din SUA este o consecință a extragerii apelor subterane.
Jakarta (foto), situată pe coasta de nord-vest a insulei Java, este capitala Indoneziei și orașul care se scufundă cel mai rapid din lume, în unele locuri cu 30,5 centimetri pe an. Aproximativ 40% din oraș se află sub nivelul mării, iar inundațiile sunt frecvente, parțial din cauza ridicării Mării Java care îl înconjoară și parțial din cauza forării ilegale de puțuri. Oamenii de știință avertizează că până în 2030, o mare parte din Jakarta va fi nelocuibilă.
Vezi o listă cu alte șase orașe care se scufundă, în Aktual24.ro
Citește și: Cum a ajuns șefa juriștilor din Camera Deputaților parte în dosarul Bejan-Badea
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay.com)