Aktual24 | A fost România „grânarul Europei“?

Data:

spot_img

A fost România „grânarul Europei“? Unul dintre cele mai solide și mai vechi mituri de natură să gâdile conștiința națională a românilor este cel al unei perioade „de aur“ când țara noastră furniza grâu pentru tot continentul.

Legenda a străbătut vremuri, generații și regimuri, făcându-i pe români să bombeze pieptul de mândrie la gândul unui trecut glorios și să se înfurie pe prezentul decadent.

Numai că această poveste atât de frumoasă are o problemă: este falsă. Cei mai reputați economiști și istorici ai României care au luat la bani mărunți datele au fost unanimi în a concluziona că țara noastră nu a fost grânarul Europei nici înainte de Primul Război Mondial, nici în perioada interbelică și cu atât mai puțin în timpul comunismului.

Ba, mai mult decât atât: ca o culme a afrontului adus tuturor nostalgicilor după un ipotetic trecut măreț, datele statistice arată fără putință de tăgadă că România a devenit, cu adevărat, un jucător de talie mondială pe piața cerealelor abia după aderarea la Uniunea Europeană, în 2007.

Citește și: Cine este funcționarul care l-a ajutat pe Ciolacu cu demiterea secretarul de stat care l-a lăsat fără certificat de revoluționar

A fost vreodată România „grânarul Europei“?

Ca toate miturile care bântuie imaginarul colectiv al poporului român, și cel privind gloriosul statut de „grânar al Europei“ are geometrie variabilă. Cei care propagă această idee o învăluie într-o ambiguitate confortabilă. În varianta inițială, mitul viza perioada antebelică – până la 1915.

Ulterior, pe măsură ce s-au așternut noi și noi generații, această eră glorioasă s-a extins și asupra perioadei interbelice, despre care unii români și azi cred că a fost cea mai bună din istorie. În sfârsit, în ultimii ani, nostalgicii epocii comuniste au inclus și intervalul 1945-1989 în poveste.

Prin urmare, Aktual24.ro vă propune o trecere în revistă metodică, bazată pe cifre statistice și pe concluzii trase dupa ani de studii de unii dintre cei mai reputați economiști pe care îi are România. Pentru a fi mai clar totul, textul care urmează va fi structurat în 3 capitole: 1860-1915 (perioada antebelică), 1920-1939 (perioada interbelică), 1945-1989 (perioada comunistă)

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: VIDEO | Imagini șocante în Slatina. Un bărbat a fost lovit intenţionat cu maşina şi târât mai mulţi metri pe șosea

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
4 COMENTARII
  1. Gogorita cu granarul a aparut in ziarele occidentale undeva la safarsitul anilor 20 cand o seceta a cuprins Europa. In acelasi timp in Romania a benefociat de o clima buna si a avut un plus de productie. Ca sa puna mana pe recoltele Romaniei, presa franceza a ainceput cu linguseala. Propana3 apoi si-a facut treaba.

  2. Bate-ti câmpii!!??? Odată cu intrarea în UE- Romania nu a făcut altceva decât să își legifereze statutul de SCLAV. Romania nu exista ca și stat, Romania este condusă de trădători . Pentru UE , Romania, este doar care trebuie sa se conformeze la porunca stapanului.

  3. Nu ai înțeles nimic. Vezi care era producția de cereale în 1911, 1938, 1989 si după 2010.
    Daca nu intelegi, te rog sa faci un grafic. Daca tot nu intelegi, inseamna ca esti la nivelul intelectual al unui copil de 10-11 ani.
    S-auzim de bine!

  4. Mor nationalist comunisti de oftica,cifrele insa nu mint,s-a mai dezumflat o gogoasa mitica.Mai ales pe perioada comunista om fi fost granarul rusilor ca noi primeam dou paini pe cartela,rupti de foame desi nu ne-a intrebat nimeni se platea o datorie externa fara sa ne fi cerut cineva asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...

Serbia renunță la armamentul rusesc, marcând o distanțare istorică de influența Kremlinului | Aktual24

Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază...

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat pentru duminică

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat...