Aktual24: Bătălia de pe Tisa și ocuparea Budapestei. Singurul război câștigat de români singuri, fără ajutorul altor aliați

Data:

spot_img

Tunurile au început să bubuie brusc, la ora 3 fix, înaintea zorilor zilei de 20 iulie 1919, luminând cerul de deasupra Tisei: armata maghiară tocmai începuse marea ofensivă pentru recucerirea Transilvaniei. Guvernul comunist de la Budapesta concentrase toate forțele de care dispunea, mizând pe artileria superioară, elementul-surpriză, sprijinul bolșevicilor ruși și pasivitatea armatelor Antantei ca să-i zdrobească pe români. Aveau să urmeze zile de lupte intense și cu răsturnări dramatice, la capătul cărora România urma să obțină o victorie totală și să ocupe capitala țării inamice – Budapesta.

Războiul româno-maghiar din 1919, de la care se împlinesc 104 ani, ar fi trebuit să ocupe un loc central în istoriografia militară a României. Este singurul conflict armat pe care armata româna l-a purtat pe cont propriu, fără sprijin militar de la niciun alt aliat, și pe care l-a câștigat într-o manieră absolut remarcabilă, cu consecințe majore pentru toată regiunea.

Motive care țin deopotrivă de propagandă, imagologie și conjunctură istorică au făcut ca războiului româno-maghiar de la 1919 să nu i se acorde atenția cuvenită. Dincolo de adunarea de la Alba Iulia, sărbătorită anual la 1 decembrie, de negocierile de la Paris și tratatele – secrete ori nu – semnate în timpul Primului Război Mondial (1914-1918) și după aceea, Marea Unire s-a realizat prin forța armelor, într-un război foarte greu cu Ungaria. Un alt deznodământ pe câmpul de luptă, în vara lui 1919, ar fi făcut imposibilă unirea Transilvaniei cu România. Cu armata română învinsă și trupele maghiare în Cluj, Oradea și Târgu Mureș în toamna lui 1919, șansele să mai fi vorbit azi despre România între granițele sale actuale ar fi fost extrem de mici, dacă nu chiar nule.

În egală măsură, victoria României a eliminat pericolul major al răspândirii bolșevismului în Europa Centrală într-un moment în care banda lui Lenin pusese stăpânire deja pe Rusia, iar în Austria și Germania se încerca repetarea scenariului rusesc. De acest lucru par să fi fost pe deplin conștienti, în 1919, doar comandanții armatei franceze.

Continuarea în Aktual24.ro

Citește și: O judecătoare va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei, după ce faptele pentru care era judecată s-au prescris

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca Gazprom | Contributors.ro

Marcel Ciolacu şi Viktor Orban pun România la remorca...

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. Sorin Grindeanu: „Cine a spus că s-a răzgândit?”

PSD neagă revenirea la masa negocierilor. „Cine a spus...

PNL ar fi luat în calcul varianta candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale

PNL ar fi luat în calcul varianta candidaturii lui...