Aktual24 – Cazul „securistului” din presă – Prof. Univ. Dr. Raluca Radu, FJSC: „Nu numai că Antonio Amuza (fost SRI) nu știe să facă o bibliografie corect, dar avem și un concurs viciat!”

Data:

spot_img

Anuntul ca Antonio Amuza, un fost angajat al SRI, a fost angajat pe baza de concurs sa predea la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii (FJSC) din cadrul Universitatii din Bucuresti a generat numeroase reactii adverse in mediul academic. Studentii au anuntat ca vor organiza un protest, luni, 24 iulie, impotriva admiterii sale ca asistent universitar titular in Departamentul de Antropologie culturala si Comunicare, iar profesorul Marian Popescu a anuntat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca in semn de protest nu va mai sustine cursul de Etica si Integritate Academica la Jurnalism, in anul universitar urmator.

Incercand sa deslusim itele acestui caz complex, ne-am adresat doamnei profesor universitar doctor Raluca Radu, directoarea Departamentului de Jurnalism din cadrul FJSC,  cadrul universitar care a contestat candidatura lui Amuza.

Stimata doamna profesoara, dupa conflictul declansat acum cateva luni intre mai multi studenti si un profesor, acum FJSC pare in pragul unui nou scandal. Ne puteti spune, in cateva cuvinte, despre ce este vorba?

Ultima situatie – nu stiu daca este un scandal – o reprezinta un concurs pentru un post de asistent la departamentul de Antropologie Culturala si Comunicare, care nu intruneste toate standardele birocratice pentru a fi acceptat ca un concurs academic valabil. Eu am depus o sesizare in acest sens catre Consiliul facultatii, care trebuia sa valideze daca in concurs s-au respectat toate procedurile, dar si catre Senatul facultatii, care de asemenea trebuia sa valideze daca procedurile sunt respectate sau nu. Mie mi-a atras atentia acest concurs pentru ca a existat un singur candidat, domnul Antonio Amuza, care pe CV-ul aparut pe site-ul de joburi al ministerului Educatiei spune ca a lucrat cinci ani, pana anul trecut, la Serviciul Roman de Informatii pe zona de recrutare, ca a avut o functie de conducere acolo si este o problema daca cineva care a facut in trecut recrutare pentru SRI devine acum cadru didactic la Facultatea de Jurnalism. Mi s-a parut o problema atunci, mi s-a parut o problema si faptul ca domnul Amuza nu stie sa puna corect bibliografia. Bibliografia este o piatra de incercare pentru studenti in anul I, primul semestru, pe urma ar trebui sa devina o obisnuinta sa pui bibliografia corect. In CV si in lista lui de lucrari trebuia sa apara autorul cu numele de familie si prenumele, iar la el aparea cand Amuza, A., cand Antonio A. Si pentru ca am avut aceste semnale de alarma, am cerut sa vad dosarul concursului. Si asa am descoperit ca nici concursul nu s-a facut cu respectarea hotararilor de guvern si a regulamentelor facultatii noastre. Deci nu numai ca avem un candidat care nu stie sa faca o bibliografie corect, dar avem si un concurs viciat.

Citește și Curtea de Apel din Napoli a decis predarea lui Darius Vâcov în România. Dragnea l-a susținut în instanță

Din cate am inteles, domnul Antonio Amuza a mai predat studentilor de la o alta facultate, intre 2017 si 2022, fara sa spuna ca este angajat al SRI. A facut o greseala ca a dezvaluit acum acest lucru, fiindca putea sa fie profesor pana la pensie si nu se prindea nimeni ca a fost „securist”?

Nu cred ca a fost o greseala. Atunci cand iti depui dosarul la Universitatea Bucuresti completezi o fisa in care spui cum te cheama, pe ce post candidezi si la final scrii ca toate afirmatiile tale sunt conforme cu realitatea si mentionezi „cunosc prevederile Codului Penal privind falsul in acte”. Daca domnul Amuza a fost angajat la SRI cu un salariu care apare in REVISAL, se vedea din copia din REVISAL pe care trebuia sa o depuna in dosarul de concurs daca el a fost platit sau nu de SRI. Deci trebuia sa existe un acord intre ce declari in CV si ce apare in REVISAL, fiindca altfel inseamna ca declari in fals. Eu nu au avut acces la copia lui din REVISAL, pentru ca am cerut doar documentele care au un caracter public, nu si dosarul medical sau chestiuni de acest gen. Interviul integral poate fi citit în Aktual24.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related