Când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, liderii chinezi au încercat să țină în echilibru două interese fundamental ireconciliabile. În primul rând, au urmărit să consolideze relația Chinei cu Rusia pentru a contrabalansa puterea americană, în timp ce s-au străduit să atenueze presiunea strategică tot mai mare din partea Occidentului.
În al doilea rand, deși susțineau Moscova, au încercat să evite sancțiunile care ar fi vizat guvernul, companiile și instituțiile financiare ale Chinei, se arată într-o analiză publicată de Foreign Affairs.
Timp de un an, China a făcut această „echilibristică a Beijingului”. A evitat să vândă arme Rusiei și să eludeze sancțiunile în numele Moscovei, deoarece păstrarea accesului pe piață globală este mai importantă pentru Beijing decât orice legătură economică cu Rusia.
Pur și simplu, China nu are niciun interes să fie un reprezentant al Rusiei. Dar Beijingul a fost de accord cu explicațiile Rusiei pentru declanșarea conflictului din Ucraina, în timp ce se abține cu prudență la voturile din cadrul ONU, profitând din plin de petrolul rusesc la preț redus și consolidând legăturile economice cu Rusia fară a încalcă sancțiunile occidentale.
Ca dovadă, schimburile comerciale dintre China și Rusia au crescut cu un procent de 34,3% în 2022, ajungând la un nivel record de 190 de miliarde de dolari.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!