Cercetători americani susțin că au reușit să inducă percepția unei culori imposibil de redat pe ecrane, prin stimularea directă a celulelor din retină cu ajutorul unor impulsuri laser. Culoarea, pe care au numit-o „olo”, a fost experimentată de doar cinci persoane și, potrivit acestora, nu seamănă cu nicio nuanță cunoscută, fiind descrisă ca un „albastru-verde incredibil de saturat”, potrivit The Guardian.
Descrierea culorii nu este prea captivantă – cei cinci oameni care au văzut-o o numesc albastru-verde – dar asta, spun ei, nu surprinde pe deplin bogăția experienței.
„Am spus de la început că va arată ca un semnal de culoare fără precedent, dar nu știam ce va face creierul cu el. A fost uluitor. Este incredibil de saturat”, a spus Ren Ng, inginer electrician la Universitatea din California, Berkeley.
Cercetătorii au publicat o imagine a unui pătrat turcoaz pentru a da o senzație a culorii, pe care au numit-o „olo”, dar au subliniat că nuanța poate fi experimentată doar prin manipularea laser a retinei.
„Nu există nicio modalitate de a transmite acea culoare printr-un articol sau pe un monitor. Ideea este că aceasta nu este culoarea pe care o vedem. Turcoazul este o versiune palidă a culorii pe care o vedem”, a spus Austin Roorda.
Oamenii percep culorile atunci când lumina cade pe celulele cu conuri fotosensibile din retină. Există trei tipuri de celule cu conuri care sunt sensibile la lungimile de undă lungi (L), medii (M) și scurte (S).
Continuarea, în Aktual24
Citește și: Vladimir Putin ordonă un armistițiu de Paște. Rusia oprește temporar acțiunile militare
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Aktual24.ro)