„De la invazia Rusiei, la 24 februarie 2022, cei doi combatanți au suferit fiecare peste 100.000 de pierderi, alături de mii de tancuri și alte vehicule blindate pierdute. Economia Ucrainei s-a redus cu aproximativ 30%, iar mai mult de 30% din populația sa a fost strămutată.
Infrastructura sa este distrusă, iar aproximativ 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a fost afectată. Niciuna dintre părți nu pare dispusă să facă un compromis sau măcar să ia în considerare o încetare a focului.
Războiul este un învățător instructiv, deși dur, iar uneori, tot ceea ce putem salva din sacrificiile pe care le-au făcut alții este o mai mare cunoaștere și înțelepciune pentru viitor. Iată cinci lecții pe care liderii și publicul din întreaga lume le-ar putea învață după un an de război în Ucraina”, scrie editorialistul Stephen Walt în publicația Foreign Policy.
Lecția nr. 1: Este foarte ușor pentru lideri să calculeze greșit.
„Așa cum am scris la sfârșitul anului trecut: Acum este evident că președintele rus Vladimir Puțin a greșit atunci când a presupus că Ucraina nu poate opune o rezistenta serioasa și că nu ar conta daca ar încercă.
El a calculat greșit în mod grav forță militara a Rusiei, tenacitatea Ucrainei și capacitatea Europei Occidentale de a găsi surse alternative de energie.
Dar și occidentalii au făcut greșeli: Au neglijat ani de zile posibilitatea unui război, au exagerat puterea sancțiunilor economice și au subestimat profunzimea opoziției rusești fata de eforturile occidentale de a aduce Ucraina pe orbita lor.
În acest caz (că și în multe altele), ceata războiului ne-a întunecat viziunea cu mult înainte de începerea luptelor propriu-zise”, a menționat Walt.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!