Inflația este cea care îndeamnă pe toți să ceară guvernului socoteală | Aktual24

Data:

spot_img

Inflația este clar cea care îndeamnă pe toți să ceară guvernului socoteală, susține Cristian Păun, profesor universitar la ASE.

Am intrat într-un an electoral în care cu siguranță că guvernanții ne vor promite lapte și miere, chiar dacă multe dintre promisiuni vor ajunge până la urmă să fie neonorate.

Deja premierul Ciolacu, simțind o adiere de Cotroceni, se laudă că vom avea, sub guvernarea sa, performanțe economice de excepție. Spre a afla dacă într-adevăr așa stau lucrurile „pe partea economică”, i-am cerut lămuriri lui Cristian Păun, profesor universitar la ASE și doctor în economie.

Inflația este cea care îndeamnă pe toți să ceară guvernului socoteală

Autoritățile tocmai ne-au anunțat că rata anuală a inflației a scăzut la 6,6%, în luna decembrie 2023, de la 6,7% în luna noiembrie, în timp ce rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimul an a fost de 10,4%, față de 13,8% în 2022. Își revine economia românească în 2024 sau mai cosmetizează băieții cifrele, că e an electoral?

Cristian Păun: Inflația este un indice calculat pe baza unei medii. Chiar dacă există o metodologie uniformă folosită la nivelul întregii Uniuni Europene eu sunt sigur că există foarte multe mijloace prin care poate fi „cosmetizat” și „ajustat” acest indicator fundamental pentru mediul economic și pentru stabilitatea macroeconomică. Inflația, fiind o medie, este a tuturor și a nimănui, în același timp.

Este evidentă însă temperarea inflației, ea rămânând însă la valori de 2-3 ori mai mari decât valoarea sa normală, recomandată (în jurul valorii de 2% pe an).

În plus, este ciudat că pentru decembrie a fost anunțată o inflație în scădere semnificativă (ca să închidem anul bine) dar pentru trimestrul 1 din 2024 a fost anunțată o inflație mai mare cu 1%-1.5% peste inflația cu care am încheiat anul.

Citește și: Și medicii de familie protestează. Unele servicii nu vor mai fi decontate

Pare o șmecherie similară celei prin care am împărțit o parte din deficitul pe 2023 și în 2024.

Dar să dăm crezare autorităților publice și să nu le suspectăm de nimic, până la proba contrarie.

Oricum, o transparență mai mare nu ar strica, mai ales că este vizibil cu ochiul liber că ceea ce cumpărai la începutul anului cu 100 lei nu cumperi la final de an cu doar 107 lei, creșterile de preț la alimente și utilități fiind mult peste cei 7 lei adăugați de inflația oficială pe 2024 la 100 de lei prețuri de la început de an.

Fiind an electoral, orice posibil atac de campanie trebuie contracarat din fașă și cifrele oficiale trebuie să dea bine. Nu e nici prima dată, nici ultima dată când instituțiile statului au tras pentru oamenii de stat. Doar ei fac numirile și menținerile în funcții.

Citește interviul integral în Aktual24.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Primarul din Sinaia, reținut de DNA

Potrivit procurorilor DNA, primarul Vlad Oprea este acuzat de...

Dacă depășesc „producția la hectar”, Romsilva își plătește directorii cu alte 12 salarii/an

Potrivit contractelor de mandat, membrii Consiliului de Administrație ai...

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...