Aktual24 | Culisele Tratatului de la Trianon și slăbiciunile României Mari

Data:

spot_img

Culisele Tratatului de la Trianon și slăbiciunile României Mari. Poate că nu există moment mai bun decât 1 decembrie pentru a vorbi despre împrejurările în care, la încheierea Primului Război Mondial, România a reușit să obțină dublarea teritoriului său, înglobând Basarabia, Transilvania, Bucovina și Banatul.

Sărbătorită și considerată punct-cheie al luptei românilor pentru un stat național, adunarea de la Alba Iulia este și azi percepută ca un factor determinant și decisiv în acest proces. Numai că, dincolo de retorica destinată publicului larg, în culise lucrurile au fost mai complicate.

Citește și: Dacă Ceaușescu a fost așa grozav, de ce ne-a lăsat moștenire o țară așa defectă?

Culisele incomode ale Tratatului de la Trianon

O constatare care se impune este că, lecturând memoriile diplomaților și militarilor străini ai vremii, marea adunare națională de la Alba Iulia nu apare pomenită nicăieri.

Eveniment crucial pentru români, această reuniune unde s-a votat alipirea condiționată a Transilvaniei la Regatul României trece neobservată la nivel internațional.

Asta, pentru că în realitate Marea Unire s-a produs cu forța armelor, pe câmpurile de luptă (în războiul româno-maghiar din 1919), și în saloanele de la Paris, prin negocieri și manevre de culise foarte dure.

România Mare a fost facută, de fapt, de elitele țării și nu de masele populare, așa cum a propovăduit după 1945 propaganda comunistă care a ținut loc de istorie.

În cele ce urmează, aktual24.ro vă pune la dispoziție un document din Arhiva Casei Regale rămas foarte multă vreme secret. E vorba despre memoriul pe care celebrul Nicolae Titulescu, cel mai important diplomat avut de România vreodată, i l-a înaintat regelui Carol al II-lea la 11 septembrie 1939.

Citește și: VIDEO Imnul României, cântat de Corul Madrigal, în avion deasupra Americii

Războiul începuse deja de 11 zile, prin invadarea Poloniei de către Germania. Anglia și Franta declaraseră război, la rându-le, Germaniei, iar Titulescu anticipa corect că „nu avem nici o rațiune să credem că (…) nu ne găsim în fața unui război de durată“.

Dar un diplomat cu geniul românului, care trăia în exil în localitatea franceză Saint-Moritz, privea deja dincolo de marginile conflagrației mondiale abia izbucnite.

Continuare în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Fostul ministru Raluca Prună despre presiunile făcute de Iohannis pentru numirea Procurorului General

Fost ministru al Justiției în guvernul tehnocrat Cioloș, Raluca...

Procuror suspendat din funcție de CSM

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior...

Primele dispozitive acustice pentru nevăzători, instalate de CTP Iași în stațiile de tramvai și autobuz

Primele dispozitive acustice pentru persoanele cu deficiențe de vedere...

Marcel Ciolacu spune despre Geoană că nu poate fi considerat un candidat de dreapta

Marcel Ciolacu a criticat propunerea ca Mircea Geoană să...