Aktual24 | Cum a zdrobit armata română încercarea rușilor de a proclama Republica Bolșevică România

Data:

spot_img

Cum a zdrobit armata română încercarea rușilor de a proclama Republica Bolșevică România. Puține sunt momentele din istoria poporului român care să egaleze în dramatism noaptea de 21 spre 22 decembrie 1917.

Una în care soarta statului s-a hotărât efectiv în câteva ore. Povestea intervenției decisive a armatei române, care, ajutată de ucraineni, a zdrobit o încercare a rușilor bolșevizati de a lichidă conducerea României și de a proclama republica sovietică, este excelent documentată istoric, relatată din zeci de surse, participanți direcți la evenimente.

Cu toate acestea, rămâne practic necunoscută publicului larg din țară noastră – încă unul din multele efecte reziduale a 45 de ani de comunism.

Citește și: Război în Israel. Ce consecințe are atacul masiv al Hamas

Republica Bolșevică România. Ce s-a întâmplat pe 22 decembrie

Criza atinge apogeul în zorii zilei de 22 decembrie, când românii încercuiesc cartierul general al bolșevicilor ruși organizat în Gara Socola din Iași, îi capturează pe cei 3.000 de militari din interior și blochează la Podu Iloaiei deplasarea către capitală a altor câtorva garnituri de tren încărcate cu trupe rusești.

La această confruntare decisivă și dramatică între doi foști aliați s-a ajuns însă treptat, după o evoluție care s-a întins pe durata a 10 luni.

Zorii unei noi probleme pentru România înghesuită în Moldova: armata rusă începe să se bolsevizeze. 1.000.000 de soldați ruși scapă de sub control, își ucid ofițerii și încep jafurile

Totul începe cu revoluția rusă din februarie 1917, când poporul satul de război și de înfrângeri îl răstoarnă pe țarul Nicolae al II-lea. Este proclamată republica, noul guvern liberal încearcă să-și țină angajamentele față de aliați și să mențină Rusia în Primul Război Mondial, dar propaganda bolșevică aruncă imperiul în haos. Armata intră treptat în descompunere, odată cu dispariția disciplinei menținute cu bâta de vechiul regim țarist, iar în interiorul statului, anarhia și tendințele centrifuge ale națiunilor ocupate de ruși nu mai pot fi controlate.

Citește și: Atac asupra Israelului. Hamas a tras „mii de rachete” din Fâșia Gaza, iar luptătorii săi au trecut granița

1 milion de soldați ruși pe teritoriul României

Pe front, situația e dramatică. Înfrângerile zdrobitoare se succed, e haos general, milioane de soldați refuză să mai lupte, își ucid ori alungă ofițerii, comanda e preluată de comitete revoluționare.

În noiembrie 1917, cu foarte puțîn timp înaintea alegerilor care ar fi dus la instalarea unui guvern și Parlament legitime, bolșevicii lui Lenin dau lovitură de stat la Sankt Petersburg, preiau puterea și transmit imediat trupelor să iasă din război și să vină acasă.

Pentru România, care are pe teritoriul său 1.000.000 de soldați ruși, lucrurile sunt și mai complicate. Pe 26 noiembrie (stil vechi) / 9 decembrie (stil nou), rușii încheie la Focșani armistițiul cu Puterile Centrale pe frontul românesc. România nu are încotro și, rămasă singură, semnează alături de ruși.

Din acest moment, armata rusă intră în descompunere accelerată și își pierde complet capacitatea de luptă. Trupele părăsesc în masă frontul și încep să bântuie prin Moldova – teritoriul rămas neocupat de Puterile Centrale –, dedandu-se la jafuri, crime și violuri.

Continuarea, în Aktual24!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

FOTO: Manifestatie a soldatilor rusi bolsevizati in Bacau, luna mai 1917. FOTO: IWM.org.uk

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină mai ecologic | Aktual24

MetroCharge, un proiect care ajută transportul public să devină...

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...