De ce sunt preturi mai mici în Franța și Germania? Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, a explicat pentru aktual24.ro cum s-a ajuns la situația paradoxală, în România, că prețurile din supermerketuri să fie mai mari decât cele din Germania și Franța, unde salariul mediu este cel puțin dublu.
Întrebat dacă inițiativă plafonării prețurilor la alimentele de bază este viabilă din punct de vedere economic, Năsui a dat exemplul Ungariei.
„Nu este viabilă, s-a mai încercat și în România și-n alte țări așa ceva, ba chiar sunt țări din Uniunea Europeană care o încearcă acum – Ungaria, de pildă, încearcă lucrul acesta și se vede că nu merge.
Plafonarea și orice intruziune în sistemul de prețuri naște, de fapt, distorsiuni și o viață și mai grea pentru toți oamenii.
România a încercat să plafoneze preturile inclusiv la lemne, dacă mai țineți minte. Guvernul Ciucă, deși se autointitula liberal, a plafonat prețul lemnului, pentru că erau lemnele prea scumpe. Și ce s-a întâmplat? Au dispărut lemnele! Pentru că pe piață liberă prețul nu este decizia arbitrară a cuiva.
Prețul este un rezultat al cererii și ofertei: dacă cineva vrea să vândă lemnele prea scump, rămâne cu ele pe stoc. Dacă cineva vrea să le vândă prea ieftin, va rămâne fără stoc prea repede, și cei care le cumpără le pot revinde la prețul pieții.
Nu intruziunile astea ne ajută, ci ne-ar fi ajutat, daca chiar voiam să avem o ieftinire a alimentelor, să aibă loc o reducere a intruziunii statului în relația distribuitor-producător.
De aceea avem noi prețuri mai mari decât Spania, de exemplu. Îmi spunea cineva că în Germania sau Franța sunt prețuri mai mici la supermarket decât în România. E absolut corect să fie așa, pentru că piață din Germania și Franța este mult mai predictibilă decât cea de la noi”, a declarat Claudiu Năsui.
Citește de ce sunt preturi mai mici în Franța și Germania în Aktual24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!