Marșul asupra Bucureștiului: cum au încercat țărăniștii lui Maniu și Mihalache să dea o lovitură de stat în România în 1928

Data:

spot_img

Marșul asupra Bucureștiului: dintre tumultoasele evenimente care au zdruncinat România Mare în perioada interbelică, acțiunea încercată în 1928 de țărăniștii lui Iuliu Maniu si Ion Mihalache, după modelul celebrului „Marș asupra Romei” al fasciștilor lui Mussolini, rămâne printre cele mai puțin mediatizate.

Mitul lui Maniu, care a condus opoziția democratică după venirea comuniștilor la putere în 1944, precum și moartea de martir a acestuia în închisoarea de la Sighet au făcut ca episoadele negative din cariera celebrului politician să fie ocultate în ultimele decenii.

Dar cazul din 1928, bine documentat de istorici, rămâne dovada că până și cei mai importanți oameni rămân, în final, niște personaje cu calități și slăbiciuni, deopotrivă capabili de momente înălțătoare și de altele în care cedează celor mai întunecate ispite.

Ce a fost Marșul asupra Bucureștiului

Teribilul episod din 1928, în care Maniu și Mihalache au încercat să dea o lovitură de stat, să-l răstoarne pe regele Mihai, pentru a-l aduce pe tron pe prințul Carol Caraiman (viitorul rege Carol al ÎI-lea), s-a produs într-o conjunctură extrem de sensibilă pentru România.

Lupta pentru putere a national-țărăniștilor a pus atunci în pericol fragilul sistem democratic aflat pe muchie de cuțit. Lovitura de stat plănuită de Maniu și Mihalache în cârdășie cu exilatul Carol – prințul renunțase la dreptul său la tron pentru a putea fi cu Elena Lupescu și plecase din țară că să scape de acuzațiile de corupție – a venit într-un moment de slăbiciune fără precedent, la nivel politic, a României.

Citește și Doi români uciși de mâncare, la interval de câteva zile

O incredibilă succesiune de evenimente nefericite decapitase fulgerator statul român. Regele Ferdinand a murit pe 20 iulie 1927, după o grea suferință, iar liderul liberal Ionel Bratianu, omul politic cel mai puternic și care dominase viața politică românească decenii la rând, i-a urmat doar câteva luni mai târziu, pe 24 noiembrie 1927.

Nefericita conjunctură făcuse ca pe tronul țării să urce la doar 6 ani Mihai I, nepotul lui Ferdinand.

Mai multe în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt timp să avem o formaţiune guvernamentală”

Preşedintele Klaus Iohannis: „Există premise ca în foarte scurt...

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să rămână la putere pe termen nelimitat

Georgescu îl acuză pe Klaus Iohannis că urmărea să...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...