O pădure de salcii și plopi a apărut pe fundul lacului de acumulare Kahovskaia, al cărui baraj a fost distrus în războiului declanșat de ruși în Ucraina.
Au trecut doar patru luni de la atacul asupra centralei hidroelectrice Kahovskaia, iar pe fundul lacului de acumulare a crescut o adevărată pădure, cu unii copaci care ating o înălțime de doi metri.
Experții notează că semințele de salcii și plopi purtate de vânt nu pot crește cu o asemenea viteză, așa că ei numesc fenomenul o surpriza fabuloasă din partea Mamei Natura, scrie Glavcom.
Citește și: Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Efecte ecologice importante
„Cu câteva luni în urmă, mi-ar fi fost greu să cred eu însumi acest lucru. Dacă vă uitați la fotografiile de pe fundul lacului de acumulare, devine evident că acesta este acoperit de vegetație.
Se pare că Dumnezeu iubește Ucraina și, chiar și în condițiile unui astfel de atac terorist fară precedent, am fost totuși norocoși”, afirmă Oleksii Vasiliuk, șeful ONG-ului „Grupul ucrainean pentru protecția mediului”.
Salciile și plopii tineri au ajuns deja la înălțimea omului. Aceste două tipuri de arbori au crescut de-a lungul Niprului timp de secole, așa că sunt bine adaptate la condițiile locale.
Cum a schimbat natura distrugerea barajului
Barajul distrus în Ucraina a schimbat Marea Neagră. Explozia barajului Kakhovka, din sudul țării, din 6 iunie, a declanșat o inundație devastatoare, provocând distrugeri pe scară largă și având implicații ecologice grave, nu doar pentru această țară, ci și pentru întreaga regiune a Mării Negre.
Din cauza distrugerii centralei hidroelectrice Kakhovskaia, 18 kilometri cubi de apă au inundat localitățile din jur. Apele au transportat tone de gunoaie, substanțe toxice, fragmente de case, mine și cadavre de animale moarte în Marea Neagră.
„Înainte, aveam o altă problemă – marea se umplea de alge în mod constant din cauza faptului că aceste îngrășăminte ajungeau în mare apă cu râurile. Iar acum, o cantitate mare [de îngrășăminte], care a fost acumulată în rezervorul Kakhovka, a ieșit odată în mare.
Nu a dispărut, nu va dispărea pentru mult timp și vom vedea consecințele termen îndelungant”, a declarat Yuriy Kvach, cercetător principal la Institutul de Biologie Marină al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, pentru publicația Novosti Donbasa.
Urmăriți PressHUB și pe Google News