„Simion și Șoșoacă sunt multiplicatori de mesaje ale Kremlinului în România”, afirmă rectorul SNSPA, Remus Pricopie. Scandalul declanșat de contramandarea discursului pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski urma să îl țină în Parlamentul României a polarizat societatea românească.
În vreme ce electoratul „naționalist” a fost încântat de prestația lui Simion și Șosșca, numeroși jurnaliști și analiști politici sunt de părere că această prestație a reprezentat un veritabil „turnesol”, care a dovedit, o dată pentru totdeauna, adevăratele intenții ale celor doi.
În acest context, Aktual 24 a solicitat și opinia unuia dintre cei mai buni cunoscători ai peisajului politic românesc – profesor universitar doctor Remus Pricopie, rectorul SNSPA.
Domnule rector, în presă s-a vehiculat informația că președintele ucrainean Volodimir Zelenski urma, într-adevăr, să susțină un discurs în Parlamentul României, dar președintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a opus de teamă că evenimentul va fi perturbat de Sosoaca și Simion. Care este opinia dumneavoastră în această privința?
(…) Sunt câțiva, nu foarte mulți, unii chiar de la SNSPA, printre care mă aflu și eu, dar și unii jurnaliști, care au spus cu subiect și predicat că Simion și Sosoaca sunt vocile Kremlinului în România.
Evident, cei doi au comentat, s-au supărat, au atacat persoanele respective, inclusiv pe mine și SNSPA. Acum însă, ca profesor, vreau să facem o scurtă analiză, că să nu se comenteze că opinia lui Pricopie nu se bazează pe nimic.
„Vizita lui Zelenski în România a avut mult mai multe beneficii decât, probabil, se estimase inițial”
Ce ne-au spus Simion și Sosoaca alaltăieri, în Parlament? Exact ceea ce am aflat și în urmă cu un an și ceva, și în urmă cu șase luni, și în urmă cu o luna, de la Kremlin.
Absolut toate mesajele date de Simion și Șoșoaca le-am auzit înainte de a Kremlin. Prin urmare, este corectă, din perspectiva analizei politice, afirmația că Șoșoaca și Simion reprezintă multiplicatori de mesaje, „trompete”, că să spun mai pe românește, ale Kremlinului în România? Răspunsul este „da”.
În științele sociale se lucrează cu instrumentele științelor sociale, inclusiv cu logică. Dacă vii și îmi spui că Zelenski este fascist, iar eu prima dată am auzit – și chiar m-am mirat de această afirmație – în momentul când a început acest lucru și Putin a spus același lucru, cum poți să spui „nu, domnule, noi nu suntem cu rușii?
Într-un fel, vizita lui Zelenski în România a avut mult mai multe beneficii decât, probabil, se estimase inițial. Un beneficiu suplimentar este acela că toată lumea care vrea să vadă și audă a avut posibilitatea să constate că Simion și Șoșoaca vorbesc exact cu cuvintele Kremlinului.
Cred că este deja momentul în care toată lumea trebuie să ia atitudine
Credeți că Simion și Șoșoacă ar fi făcut scandal în plen, dacă președintele Zelenski își ținea totuși discursul?
Evident! Aceste două accidente politice, pentru că personaje politice nu pot fi numite, pe asta și-au construit imaginea: pe circ și pe scandal.
Mulți politicieni au zis „domnule, să-i lăsăm în pace, să nu ne punem cu ei”. Dar cei doi au ajuns să modifice agenda de la București, prin circul și scandalul pe care le fac.
Or cred că este deja momentul în care toată lumea trebuie să ia atitudine, nu numai câțiva jurnaliști, analiști sau profesori universitari.
Dar de ce credeți că nu s-a intervenit? Nu mai există aprozi în Parlament, să-i aducă la ordine pe cei doi turbulenți?
Eu știu că Parlamentul funcționează în baza unui regulament. Și mai știu că regulamentul a fost schimbat după ce doamna Șoșoacă și Simion au mai făcut alte crize similare. Cred că și în incinta Parlamentului și în sala de plen funcționează legile României, inclusiv Codul Penal.
În momentul în care intri sub incidența articolelor privind tulburarea liniștii publice, trebuie aplicată legea. Dar aici se face o confuzie – și nu cred că din neștiință, ci pur și simplu de frică.
Interviul integral, în Aktual 24
Urmăriți PressHUB și pe Google News!