Aktual24: Revoluție pro-europeană în Georgia, protestatarii au luat cu asalt Parlamentul

Data:

spot_img

Marți seară, protestatarii din Georgia au aruncat cu cocktailuri Molotov și pietre în poliție, după ce Parlamentul a aprobat inițial un proiect de lege privind „agenții străini”, inspirat din Rusia, despre care criticii spun că reprezintă un pas înainte spre un regim dictatorial.

În centrul capitalei Tbilisi, poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene în încercarea de a dispersa miile de manifestanți, care se tem că proiectul de lege ar putea afecta speranțele de aderare la Uniunea Europeană ale țării din Caucazul de Sud.

Legea, susținută de partidul de guvernământ „Visul georgian”, ar impune că orice organizație care primește mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze că „agent străin”, în caz contrar riscând amenzi substanțiale.

Legea amintește de una identica din 2012 din Rusia, care a fost folosita de atunci pentru a reprima disidenții.

Citește și Mihailo Podoliak: „Rusia vrea să preia puterea în Moldova, dar nu cu tancuri, ci cu bandiți”

Președinta georgiană Salome Zourabichvili, care dorește să se opună prin veto legii în cazul în care aceasta va ajunge pe biroul său, a declarat că este de partea protestatarilor.

„Voi reprezentați o Georgie liberă, o Georgie care își vede viitorul în Occident și care nu vă permite nimănui să îi ia acest viitor”, a aceasta, într-un discurs înregistrat în Statele Unite, unde se află într-o vizită oficială.

Continuarea în Aktual24.


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Albania interzice TikTok timp de un an. Decizia a fost luată după ce un adolescent a fost ucis luna trecută

Albania a anunțat, sâmbătă, că va interzice TikTok timp...

Saab revoluționează lupta aeriană cu un ecosistem sincronizat de avioane și drone | Aktual24

Saab a prezentat un concept revoluționar pentru un avion...

O mașină a intrat în mulțime la târgul de Crăciun din Magdeburg: peste 60 de răniți

O mașină a intrat în mulțime la târgul de...

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE | Deutsche Welle

Formațiunea AfD vrea Germania afară din UE. AfD a...