Stelian Tănase: „Am văzut o listă de guvern filorus care circulă prin București” (Aktual 24)

Data:

spot_img

„Nu vreau să discutăm politică“, îmi spune Stelian Tănase la telefon. E, cred, a cincea sau a șasea încercare să-l „prind“ la un interviu. Îi fac marcaj, ca la fotbal, de prin octombrie. „Nu m-am mai uitat de câțiva ani la televizor. Nu mă mai interesează“, mă pune în gardă interlocutorul, ca să înțeleg fermitatea lui în a refuza dialogul despre situația politică la zi.

Și totuși, în fața reportofonului, acest vechi liberal și monarhist nu rezistă. „Sunt niște prădători care s-au instalat în bogățiile țării și le fac praf împreună“, descrie, metalic, coaliția PSD-PNL. Le-a spus-o liberalilor și în față, acum doi ani, la aniversarea înființării PNL. De atunci, șefii liberalilor îl evită. Nu le-a plăcut. Nu mai suportă critica. Dar pe scriitor îl interesează prea puțin: „Nu mă preocupă asta!“.

Citește și: Lupta pentru memoria Doinei Cornea: „Casa mamei a devenit casă memorială doar pentru câteva zile”

Partida filorusă care abia așteaptă tancurile lui Putin

Dialogul cu Stelian Tănase îți dă atâtea variante de titlu, încât partea cea mai grea e la final, când trebuie să te oprești la unul dintre ele. Timp de aproape două ore, discuția balansează dinspre politica fripturii dusă de actuala coaliție către banii cu care fug editorii de cărți în România, de la puternica partidă filorusă care abia așteaptă tancurile lui Putin spre cauzele decalajului civilizațional față de Occident, de la pericolul birocratizării UE până la resentimentele de popor înapoiat, sărac și lipsit de meserii care stau în spatele antioccidentalismului unora dintre români.

Stelian Tănase e un „insider“ pe care-l prinzi foarte greu. Istoric și profesor de științe politice, lider al Pieței Universității în 1990, deputat de opoziție în epoca Iliescu, liberal cu mai multă vechime decât toată conducerea actuală a PNL, fost director al TVR, s-a retras între rafturile arhivelor și bibliotecilor, de unde produce cărți interesante.

Ultima, „Zvonuri despre sfârșitul lumii“, tratează o „pată albă“ în istoria României – bolșevizarea țării în perioada 1944-1952. „Mi-a venit ideea când a început invazia din Ucraina. Singura perioada cu care puteam să compar ce se întâmplă era aceea de după intrarea rușilor în România, în 1944“, explică el.

Dar nu totul se rezumă la istorie și la trecut, deși Stelian Tănase insistă că s-a rupt de actualitate.

Citește și: Tabăra de jurnalism de date și storytelling, ziua a doua. Despre speranța de viață și de ce bărbații trăiesc mai puțin

Este o coterie care strică foarte mult politica romanescă!

Aktual24: A fost mesajul președintelui Iohannis, a spus că trebuie să fim uniți și să nu lăsăm extrema dreaptă să preia puterea.

Stelian Tănase: Adică se oferă aceeași ciorba PSD-PNL la grămadă. Nu sunt de acord cu asta!

Nu sunteți de acord?

Nu, nu, nu! Nu sunt de acord! Este o coterie care strică foarte mult politica romanescă!

E o alianță care asigura stabilitatea țării. Așa spune președintele.

N-a asigurat nimic, domnule! A asigurat împărțirea plăcintei! Câtorva dintre ei. N-a asigurat nimic. Ce să asigure?

A mai fost aceasta variantă lansată, nu neapărat oficial, că se așteptau să înceapă războiul din Ucraina și de aceea s-a făcut aceasta alianță cu largă majoritate, ca să salveze România.

Asta vine dinspre servicii, nu? E un zvon…

Da, o știre „pe surse“, cum se spune…

Exact! E un zvon lansat de servicii, ca să le pună umbrela deasupra capului acestor prădători care s-au instalat în bogățiile țării și le fac praf împreună! Nu mai avem putere și opoziție.

Orice țară civilizată are un partid la putere și unul în opoziție. Are o opoziție organizată, cu tradiție, cu rețele, cu oameni, cu cadre.

Și are cineva care exercită puterea, un alt partid. La noi acum s-au amestecat, nu se mai înțelege, și eu până nu înțeleg nu mă duc la vot!

Vreau să știu cine-i puterea și cine-i opoziția. Ca să-i votez pe liberali, ca de obicei, trebuie să văd un discurs anti-PSD! Eu sunt anti-PSD. Eu vorbesc că un votant generic. Nu eu, Tănase.

Citește interviul integral, în Aktual24.ro


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Aktual24.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
4 COMENTARII
  1. „… popor înapoiat, sărac și lipsit de meserii care stau în spatele antioccidentalismului unora dintre români…”___–___corect, dar asta este politica de stat, numai asa masele pot fi exploatate, manipulate si dezbinate, reteta sigura a „succesului” conducerilor , de aproape o suta de ani…Iar actualul sef suprem, este un individ lipsit de orice tentativa inovatoare, in social sau pur economic, focusul sau a fost -dupa prima luna de conducere*- interesul f. personal si de gasca, evident foarte bine atins, succes total!(*cine nu-si aminteste ce sforaitor si declamativ era acest individ, inainte de inscaunare , cat si primele saptamani, ca apoi sa intre pe fagasul pe care a fost proiectat , de vajnic reprezentant al fostei nomenclaturi si securitati…In mare -si pe scurt- iogannis ” a sarit ca o pantera si a cazut ca o balega”)

    • Nu sunt de acord că suntem un popor înapoiat și lipsit de meserii (meseriași), avem meseriași dar nu sunt apreciați sunt plătiți de privați cu salariul minim și atunci ne întrebam de ce pleacă iar statul se îngrijește doar de bugetari, nu ei sunt puterea ci noi poporul, dar suntem lași și parșivi și de aceea își bat joc de noi,nu președintele s.au guvernanți trebuie să decidă ci noi,ia să nu-i mai lăsăm decât 1an să vedem ce fac ,dacă nu fac ce promit jos cu ei ,de ce să stea 4ani să nu facă nimic pentru noi

      • Dacă prin știința strângerii unei piulite inseamna ca esti meserias,atunci ne- am dat dracului.Asta seamănă cu : aveam tractoare,aveam mașini, etc,dar săracele erau cu 50 de ani în urma celor din occident.Am învățate bine sa ne lăudăm sa ne furam singuri căciulă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul de validare de 30%

Referendumul inițiat de Nicușor Dan în Capitală a atins...